Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@EVKA1120 píše: , jsem nevyspaná a pak přítel příjde a řekne, že tu je bordel jak v tanku, co celý den dělám…
na to je jedna rada - o vikendu sverit na cely den ditko priteli a pred odchodem ho poprosit, at udela male i vam obed. a kdyby stihnul umyt nadobi a vyluxovat, ze to bude super. jo a zarovka potrebuje vymenit a kohoutek utahnout ![]()
@EVKA1120 první vzdor - u dcery se to projevilo prvně taky v tomhle věku - na nočník uměla, v 17m ho úplně odmítla, večer začala vyvádět ačkoliv byla zvyklá spát sama…
chce to nastolit pevný režim, být důsledná v tom, v čem se rozhodneš a když dělá něco, co dělat nemá, tak odnést a odvést pozornost
Plácání je blbý, akorát to bude opakovat.
Bude to náročné na tvůj čas a pozornost, doted byla „bezúdržbová“ a ted se jí budeš muset víc věnovat
@EVKA1120 píše:
No to je…naneštěstí je taková jenom doma, venku je hodná poslouchá, krásně si hraje s dětmi nic jim nebere nebo tak, ale jak příjdeme domů, jakoby se v ní něco přeplo a je konec a to jsem zapomněla říct, že mi nonstop vytahuje věci z lednice a skříně:D i když už tam dávám židli, tak se jí to podaří nějak odsunout a co tam je to vyndá pak si večer lehnu do sýra nebo do salámu:D a ne nemá hlad, když jí to pak dám nechce to:D Hraju si s ní, čtu jí ukazuju obrázky, malujeme si, ale ona si odjede na motorce a už něco vyvádí:D
Ahoj, tak toto mi dělala dcerka taky. Ale tedy nešla do lednice. Spíš do potravinové skříně a vysypávala vše ze sáčků. V tomto mi pomohli bezpečnostní prvky na skříňky. Mám pocit, že existuje i něco na lednici.
@EVKA1120 u nás spaní bylo taky na nic. Buď se dcerka budila co 2 hodiny, nebo naopak měla „noční párty“ - kolem 1 hodiny se probudila a odmítala spát, chtěla si hrát. Pokud bych ji nechala v postýlce, tak bude celé dvě hodiny ječet, případně mi upadla do bezvědomí, nebo mi z postýlky vyskočila
. Takže v těchto případech jsem odcházela do obýváku, ona si tam hrála, já podřimovala na gauči a pak až se unavila, tak si za mnou vlezla na gauč, kde jsme spali až do rána, páč já rychle usnula. Občas jsme se v tomto střídali s manželem a ten ji vždy našel spící na koberci. Toto období trvalo tak 2 či 3 měsíce, pak to samo přešlo stejně rychle, jak to přišlo.
Ali-Ali : já jí takhle příteli dát nemůžu dělá dvanáctky takže to je den-noc volno a dokola a když jsem mu říkala, že to s ní už není sranda, že se musí hlídat a věnovat pozornost, že si to má zkusit řekl, že chodí do práce a moje povinnost je se starat o domácnost a malou… konec takže tak.
Ty popisuješ naší devítiměsíční
kdyjž jde spát v 11 tak slavim, přes den spí hodinu až dvě a ráno vstává mezi sedmou a osmou
plínu ze sebe rve už teď a ten řev při oblíkání je šílenej, dostane hysterák a nejde uklidnit. Jinak u nás je řev skoro celej den
kvůli oblíkání, jídlu, že si jí nevšímám když vařim, když jdu na záchod, udělat mlíko, tatínek odejde pryč atd.
radu nemám, taky bych jí potřebovala
aspoň víš, že v tom nejsi sama a já dmdmufám, že se to jednou změní ![]()
Anonymka227: nám pomáhala písnička při oblíkání ( a dáme ruku sem, a dáme ruku tam, a dáme ruku sema a tam a pak s ní zatřepeeeem):D:D a hodně nám to pomohlo ![]()
@EVKA1120 píše:
No to je…naneštěstí je taková jenom doma, venku je hodná poslouchá, krásně si hraje s dětmi nic jim nebere nebo tak, ale jak příjdeme domů, jakoby se v ní něco přeplo a je konec a to jsem zapomněla říct, že mi nonstop vytahuje věci z lednice a skříně:D i když už tam dávám židli, tak se jí to podaří nějak odsunout a co tam je to vyndá pak si večer lehnu do sýra nebo do salámu:D a ne nemá hlad, když jí to pak dám nechce to:D Hraju si s ní, čtu jí ukazuju obrázky, malujeme si, ale ona si odjede na motorce a už něco vyvádí:D
Je to úplně normální dítě!
tohle období je těžké prostě…tak ji nech, dej jí misky, hrnce, vařečky… asi se nudí, když venku je hodná. A na nočník pravidelně je ještě malinkatá, zbytečně nervuješ sama sebe… ( jinak já jsem koupila sedátko na WC a od té doby se to zlepšilo radikálně, nočníku se už nikdy nevšiml a bavilo ho chodit na záchod, takže to šlo rychle samo od sebe a bez nervů ![]()
1. Pokud nepomáhá plácání, budete muset vymyslet jiný způsob toho, jak dítěti dát najevo, že jeho chování už je za hranicí. Syn také oplácí, plácání přes ruku bral jako super srandu. Takže prostě být inventivní a zkoušet, co zabere (to se v průběhu času může měnit). Vím, jak je to těžké, taky se neudržím a jedna mu přistane, ale zpětně vždy vidím, že je to zcela zbytečné a naprosto kontraproduktivní, takže se snažím hlídat.
Můžeš zkusit třeba poslat do jiné místnosti (to docela funguje u nás už od jeho roku), odvédst pozornost, zrcadlit, zařvat, při vzteku praktikovat pevné objětí… Důkležité je asi být důsledný, ale zároveń si sama pro sebe stanovit, kvůli čemu už budeš dělat bugr a co jsi ještě ochotná bez nějakých negativních výchovných důsledků zkousnout. Aby jsi pak nedělala haló z toho, že jsi chtěla, aby dítě položilo hrnek na levý roh stolu a ono ho místo toho dalo na pravý roh nebo na zcela jiný stůl v bytě. ![]()
2. Přijde mi, že spí obecně dost málo. Není spíš jen přetažená, a proto tak blbě spí, než že by měla biologicky tak malou potřebu spánku? Zkoušeli jste třeba ukládat dřív, odpoledne utahat, máte pevný večerní rituál? Hodně bych popřemýšlela nad tím, zfda při usínání a v noci řve kvůli tomu, že vás opravdu potřebuje (třeba se bojí, má špatné sny apod.) a pak bych jí vyšla v rámci možností vstříc (a třeba po prvním probuzení klidně nechala spát až do rána u nás v posteli). Pokud ale máš pocit, že jen zkouší a jedná se o mocenský boj a vyjasnění pozic, tak tam bych teda byla matka hyena a neuhla bych ani o píď, ať si ječí co hrdlo ráčí (a klidně bych jak kafemlejnek opakovala, jak a proč bude vypadat její spinkání, nezapomněla bych jí připomenout, že ji máte rádi, ale máte taky svoje potřeby a práva).
3. To že dítě chápe význam nočníku neznamená, že je schopné na ten nočník i docházet a spolehlivě ho používat. Je to o zralosti mozku, schopnosti uvědomovat si a ovládat své vyměšování a v neposlední řadě i o tom, aby to to dítě chtělo. U nás tato cesta trvala dlouhých 8 měsíců, zafungovaly až úplatky v podobě sušenek a stejně se ještě na něj nemůžu spolehnout, to asi ještě pár měsíců potrvá. Chtít po dítěti v 17 měsících téměř spolehlivou docházku na nočník je fakt přehnaně brzo. Ano, jsou děti, které to zvládnou, ale pak je taky mraky těch, které to zvládnou až okolo druhého roku.
K sundavání plen - zkoušela jsi ty natahovací tréningové? Do postýlky dej nepromokavé prostěradlo a pokud by si dítko i před předchozí důrazné vysvětlení, že si v postýlce nebude plínu sundavat tu plenku sundalo a počůralo to tam, tak bych ho v tom nejdřív nechala klidně vyspat (žádné tajtrlíkování uprostřed noci okolo mokré postele a pyžama) a pak by se podílelo na praní a převlíkání (vzhledem k věku sice symbolicky, ale aby si uvědomilo, že to není sranda a že ten čas, který tomu věnuješ, jsi si s ní mohla třeba hrát).