Z čeho kořenky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
288
16.10.14 14:48

@Lejaa
Tak na to se musím mrknou.. Asi dám našim proplatit fakturu k vánocům..:) Brala jsem od nich divočinu a nějáké směsy bylinek a pecka.. Na ryby super, do salátů taky a do zvěřiny cpu všude jejich divočinu..:D Včera jsem ten eshop zkusmo prolezla a hups ono toho bylo skoro za litr.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
16.10.14 15:29

@tasa koření bylo v Praze blízko Sparty, zastávka tuším Kameníkova, ulice Haškova 5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.10.14 16:02

@white_black
Jj, taky jsem na tohle ujetá :-D Vždycky udělám nákup jako prase :oops: :-D
Ještě mám moc ráda tu jejich vegetu bez soli, tuším Nesoldík? se to jmenuje. Fakt super, je to jen směs kořenové zeleniny, bylinek.. a přesně z hlavy nevím, co ještě:)
Mají i super obyčejnou papriku, ta se nedá samozřejmě s pytlíkovou srovnávat.. A letos chci poprvé vyzkoušet majoránku - doteď jsem dostávala domácí od bábi, ale letos zatím nenabídla :mrgreen: tak to zkusím tady:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.10.14 16:03

@white_black
Jinak jsem si právě letos taky naplánovala, že to zahrnu do Vánoc:-D nakoupím tam nějaký dobrý babičkám, kterým je z toho kupovaného špatně a asi letos obdaruji celou rodinu takhle, lepší než sprcháče a krémy :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
288
17.10.14 12:29

@Lejaa Na domácí vegetu jsem nedávno někde našla recept, tak mám v plánu zkusit.. Já tohle kupovat nemůžu, jsem alergická na celer :roll: pro měkvůli tomu kupované pytlíkové koření moc není.. stejně mi nechutná.. Ale zkusím od nich určitě víc věcí.. Super, že je vypsané složení a nemusím to nikde složitě lovit a testovat jestli mi ty afty naskáčou a nebo ne.. A domácí majoránku mám na balkoně.. Už budu muset schovat do tepla.. Oškubu si čerstvou a něco málo mám nasušeno.. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
17.10.14 13:56

Domácí vegata?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
288
17.10.14 15:13

@tasa Ano.. Domácí vegeta.. Najdu recept a pak přidám.:)

Tak přídávám recept.. Kopíruju z mmb /včetně chyb, nechce se mi je opravovat/

Domácí vegeta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bylinky ( co jsem letos nashromáždil ) já použila: oregano řecké, bazalka pravá, libeček, saturejku, pažitku, petželka kudrnka, maličko levandule, zelenina ( také vlastní výpěstky ) cibuly, mrkev dále sůl hrubá ( ne jemnou )

POSTUP PŘÍPRAVY

bylinky sbíráme v poledne, suché, kdy mají od sluníčka tu nejlepší vůni a chuť
opereme a na čisté pletě necháme usušit rozložené
schnout mohou až do mírného zavadnutí

já jsem oddělila veškeré pevné natě nechala pouze ty, co již mají lístky ( není nutné )
poté jsem všechny bylinky nasekala
vhodné je bylinkovou kolébkou, lze použít i el. sekáček

zeleninu jsem důkladně omyla, mrkev kartáčkem
pokrájela a nechala opět mírně vysušit
poté opět nasekala na velmi jemno ( použila jsem na obojí el. sekáček )

vše dohromady smíchala - dala na plech a za velmi jemného tepla sušila
elektrická trouba, 50°C a vždy po 15 min. troubu otevřela a bylinky a zeleninu promíchala

poté přisypu hrubozrnou sůl ( dle svého uvážení )

Na vegetu dávám míň sole
Na bylinkovou sůl cca skoro půl na půl

Vegetu používám tam, kde bych šáhla po klasické vegetě ( super do domácí bramboračky )
Bylinkou sůl před použitím ještě najemno nasekám v sekáčku a používám přidáním do másla jako bylinkové máslo na zapékané bagety, na maso při grilování, na kuře při pečení či rybu na másle…

ze sešitu receptů mojí babičky

MOJE POSTŘEHY
babička měla samozřejmně v sešitě bylinky jiné, ale já měla po ruce tyhle a tak jsem to zkusila s tím co dům dal a myslím, že výsledek stojí i tak za to!!!
Jen bych teď ráda sehnala sušičku - v té troubě to není ono… zbytečně moc tepla!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
288
17.10.14 15:27

@tasa A tady ještě jeden.. Taky mmb a tenhle recept mě teda zaujal víc..

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg mrkve,
1 kg petržele,
1/2kg celeru
1/2 kg cibule,
1/2 kg pórku,
1/2 kg kedlubny,
5 stroužků česneku,
1 červená paprika,
hrst petrželové natě.

POSTUP PŘÍPRAVY

Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme, cibuli, pórek, papriku a nať nakrájíme, česnek prolisujeme, neno nakrájíme na plátky.
Vše usušíme a poté rozmixujeme na prášek. Sušit můžeme v troubě na nejnižší teplotu rozložené na plechu, nebo v sušičce a někdo to suší i v mikrovlnce.
Získáme asi 400 g hmoty.
Pokud ji chceme se solí, tak čerstvou zeleninu nastrouháme a nakrájíme, smícháme s 1/2kg soli a dáme sušit.

Používáme k dochucování polévek, omáček, masa, pomazánek…ale i

salátů: olivový olej smícháte s citrónovou šťávou a vegetou, popř. sůl a pepř

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
17.10.14 15:28

http://www.benco.cz/…iny-hranata/

http://www.kozak-svitavy.cz/…-skup175.php

Jinak mě napadá kupovat pravidelně nějaký krém, co dělají v hranaté krabičce, sice jich je většina v kulatých ale hranaté se taky najdou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
17.10.14 15:46
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
18.10.14 10:49
@white_black píše:
@tasa Ano.. Domácí vegeta.. Najdu recept a pak přidám.:)

Tak přídávám recept.. Kopíruju z mmb /včetně chyb, nechce se mi je opravovat/

Domácí vegeta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bylinky ( co jsem letos nashromáždil ) já použila: oregano řecké, bazalka pravá, libeček, saturejku, pažitku, petželka kudrnka, maličko levandule, zelenina ( také vlastní výpěstky ) cibuly, mrkev dále sůl hrubá ( ne jemnou )

POSTUP PŘÍPRAVY

bylinky sbíráme v poledne, suché, kdy mají od sluníčka tu nejlepší vůni a chuť
opereme a na čisté pletě necháme usušit rozložené
schnout mohou až do mírného zavadnutí

já jsem oddělila veškeré pevné natě nechala pouze ty, co již mají lístky ( není nutné )
poté jsem všechny bylinky nasekala
vhodné je bylinkovou kolébkou, lze použít i el. sekáček

zeleninu jsem důkladně omyla, mrkev kartáčkem
pokrájela a nechala opět mírně vysušit
poté opět nasekala na velmi jemno ( použila jsem na obojí el. sekáček )

vše dohromady smíchala - dala na plech a za velmi jemného tepla sušila
elektrická trouba, 50°C a vždy po 15 min. troubu otevřela a bylinky a zeleninu promíchala

poté přisypu hrubozrnou sůl ( dle svého uvážení )

Na vegetu dávám míň sole
Na bylinkovou sůl cca skoro půl na půl

Vegetu používám tam, kde bych šáhla po klasické vegetě ( super do domácí bramboračky )
Bylinkou sůl před použitím ještě najemno nasekám v sekáčku a používám přidáním do másla jako bylinkové máslo na zapékané bagety, na maso při grilování, na kuře při pečení či rybu na másle…

ze sešitu receptů mojí babičky

MOJE POSTŘEHY
babička měla samozřejmně v sešitě bylinky jiné, ale já měla po ruce tyhle a tak jsem to zkusila s tím co dům dal a myslím, že výsledek stojí i tak za to!!!
Jen bych teď ráda sehnala sušičku - v té troubě to není ono… zbytečně moc tepla!

takže přesně tenhle recept jsi zkoušela?

kdo tu byl, jak se ptal, kam mnoho korenek? nebylas to Ty? me napadlo jedine par nejčastěji pouzivanych na policky na kachle nebo na zed, zbytek ve skrini.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
18.10.14 11:09
@tasa píše:
takže přesně tenhle recept jsi zkoušela?kdo tu byl, jak se ptal, kam mnoho korenek? nebylas to Ty? me napadlo jedine par nejčastěji pouzivanych na policky na kachle nebo na zed, zbytek ve skrini.

pokud mě hlava neklame, tak kam s mnoho kořenkami ses ptala ty:-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
18.10.14 14:02
@Lejaa píše:
pokud mě hlava neklame, tak kam s mnoho kořenkami ses ptala ty:-D

Jo, ale někdo říkal, ze ma stejný problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
18.10.14 16:06
@tasa píše:
Jo, ale někdo říkal, ze ma stejný problem

jj, to byla white_black, ale říkala, že to má prostě v poličce za sebou a prostě přehrabuje;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
18.10.14 22:02
@Lejaa píše:
jj, to byla white_black, ale říkala, že to má prostě v poličce za sebou a prostě přehrabuje;)

a taky a děsně mi to nevyhovuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný