Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lejaa
Tak na to se musím mrknou.. Asi dám našim proplatit fakturu k vánocům..:) Brala jsem od nich divočinu a nějáké směsy bylinek a pecka.. Na ryby super, do salátů taky a do zvěřiny cpu všude jejich divočinu..:D Včera jsem ten eshop zkusmo prolezla a hups ono toho bylo skoro za litr.. ![]()
@tasa koření bylo v Praze blízko Sparty, zastávka tuším Kameníkova, ulice Haškova 5
@white_black
Jj, taky jsem na tohle ujetá
Vždycky udělám nákup jako prase
![]()
Ještě mám moc ráda tu jejich vegetu bez soli, tuším Nesoldík? se to jmenuje. Fakt super, je to jen směs kořenové zeleniny, bylinek.. a přesně z hlavy nevím, co ještě:)
Mají i super obyčejnou papriku, ta se nedá samozřejmě s pytlíkovou srovnávat.. A letos chci poprvé vyzkoušet majoránku - doteď jsem dostávala domácí od bábi, ale letos zatím nenabídla
tak to zkusím tady:)
@white_black
Jinak jsem si právě letos taky naplánovala, že to zahrnu do Vánoc:-D nakoupím tam nějaký dobrý babičkám, kterým je z toho kupovaného špatně a asi letos obdaruji celou rodinu takhle, lepší než sprcháče a krémy ![]()
@Lejaa Na domácí vegetu jsem nedávno někde našla recept, tak mám v plánu zkusit.. Já tohle kupovat nemůžu, jsem alergická na celer
pro měkvůli tomu kupované pytlíkové koření moc není.. stejně mi nechutná.. Ale zkusím od nich určitě víc věcí.. Super, že je vypsané složení a nemusím to nikde složitě lovit a testovat jestli mi ty afty naskáčou a nebo ne.. A domácí majoránku mám na balkoně.. Už budu muset schovat do tepla.. Oškubu si čerstvou a něco málo mám nasušeno.. ![]()
@tasa Ano.. Domácí vegeta.. Najdu recept a pak přidám.:)
Tak přídávám recept.. Kopíruju z mmb /včetně chyb, nechce se mi je opravovat/
Domácí vegeta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bylinky ( co jsem letos nashromáždil ) já použila: oregano řecké, bazalka pravá, libeček, saturejku, pažitku, petželka kudrnka, maličko levandule, zelenina ( také vlastní výpěstky ) cibuly, mrkev dále sůl hrubá ( ne jemnou )
POSTUP PŘÍPRAVY
bylinky sbíráme v poledne, suché, kdy mají od sluníčka tu nejlepší vůni a chuť
opereme a na čisté pletě necháme usušit rozložené
schnout mohou až do mírného zavadnutí
já jsem oddělila veškeré pevné natě nechala pouze ty, co již mají lístky ( není nutné )
poté jsem všechny bylinky nasekala
vhodné je bylinkovou kolébkou, lze použít i el. sekáček
zeleninu jsem důkladně omyla, mrkev kartáčkem
pokrájela a nechala opět mírně vysušit
poté opět nasekala na velmi jemno ( použila jsem na obojí el. sekáček )
vše dohromady smíchala - dala na plech a za velmi jemného tepla sušila
elektrická trouba, 50°C a vždy po 15 min. troubu otevřela a bylinky a zeleninu promíchala
poté přisypu hrubozrnou sůl ( dle svého uvážení )
Na vegetu dávám míň sole
Na bylinkovou sůl cca skoro půl na půl
Vegetu používám tam, kde bych šáhla po klasické vegetě ( super do domácí bramboračky )
Bylinkou sůl před použitím ještě najemno nasekám v sekáčku a používám přidáním do másla jako bylinkové máslo na zapékané bagety, na maso při grilování, na kuře při pečení či rybu na másle…
ze sešitu receptů mojí babičky
MOJE POSTŘEHY
babička měla samozřejmně v sešitě bylinky jiné, ale já měla po ruce tyhle a tak jsem to zkusila s tím co dům dal a myslím, že výsledek stojí i tak za to!!!
Jen bych teď ráda sehnala sušičku - v té troubě to není ono… zbytečně moc tepla!
@tasa A tady ještě jeden.. Taky mmb a tenhle recept mě teda zaujal víc..
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg mrkve,
1 kg petržele,
1/2kg celeru
1/2 kg cibule,
1/2 kg pórku,
1/2 kg kedlubny,
5 stroužků česneku,
1 červená paprika,
hrst petrželové natě.
POSTUP PŘÍPRAVY
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme, cibuli, pórek, papriku a nať nakrájíme, česnek prolisujeme, neno nakrájíme na plátky.
Vše usušíme a poté rozmixujeme na prášek. Sušit můžeme v troubě na nejnižší teplotu rozložené na plechu, nebo v sušičce a někdo to suší i v mikrovlnce.
Získáme asi 400 g hmoty.
Pokud ji chceme se solí, tak čerstvou zeleninu nastrouháme a nakrájíme, smícháme s 1/2kg soli a dáme sušit.
Používáme k dochucování polévek, omáček, masa, pomazánek…ale i
salátů: olivový olej smícháte s citrónovou šťávou a vegetou, popř. sůl a pepř
http://www.benco.cz/…iny-hranata/
http://www.kozak-svitavy.cz/…-skup175.php
Jinak mě napadá kupovat pravidelně nějaký krém, co dělají v hranaté krabičce, sice jich je většina v kulatých ale hranaté se taky najdou ![]()
@white_black píše:
@tasa Ano.. Domácí vegeta.. Najdu recept a pak přidám.:)Tak přídávám recept.. Kopíruju z mmb /včetně chyb, nechce se mi je opravovat/
Domácí vegeta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bylinky ( co jsem letos nashromáždil ) já použila: oregano řecké, bazalka pravá, libeček, saturejku, pažitku, petželka kudrnka, maličko levandule, zelenina ( také vlastní výpěstky ) cibuly, mrkev dále sůl hrubá ( ne jemnou )
POSTUP PŘÍPRAVY
bylinky sbíráme v poledne, suché, kdy mají od sluníčka tu nejlepší vůni a chuť
opereme a na čisté pletě necháme usušit rozložené
schnout mohou až do mírného zavadnutíjá jsem oddělila veškeré pevné natě nechala pouze ty, co již mají lístky ( není nutné )
poté jsem všechny bylinky nasekala
vhodné je bylinkovou kolébkou, lze použít i el. sekáčekzeleninu jsem důkladně omyla, mrkev kartáčkem
pokrájela a nechala opět mírně vysušit
poté opět nasekala na velmi jemno ( použila jsem na obojí el. sekáček )vše dohromady smíchala - dala na plech a za velmi jemného tepla sušila
elektrická trouba, 50°C a vždy po 15 min. troubu otevřela a bylinky a zeleninu promíchalapoté přisypu hrubozrnou sůl ( dle svého uvážení )
Na vegetu dávám míň sole
Na bylinkovou sůl cca skoro půl na půlVegetu používám tam, kde bych šáhla po klasické vegetě ( super do domácí bramboračky )
Bylinkou sůl před použitím ještě najemno nasekám v sekáčku a používám přidáním do másla jako bylinkové máslo na zapékané bagety, na maso při grilování, na kuře při pečení či rybu na másle…ze sešitu receptů mojí babičky
MOJE POSTŘEHY
babička měla samozřejmně v sešitě bylinky jiné, ale já měla po ruce tyhle a tak jsem to zkusila s tím co dům dal a myslím, že výsledek stojí i tak za to!!!
Jen bych teď ráda sehnala sušičku - v té troubě to není ono… zbytečně moc tepla!
takže přesně tenhle recept jsi zkoušela?
kdo tu byl, jak se ptal, kam mnoho korenek? nebylas to Ty? me napadlo jedine par nejčastěji pouzivanych na policky na kachle nebo na zed, zbytek ve skrini.
@tasa píše:
takže přesně tenhle recept jsi zkoušela?kdo tu byl, jak se ptal, kam mnoho korenek? nebylas to Ty? me napadlo jedine par nejčastěji pouzivanych na policky na kachle nebo na zed, zbytek ve skrini.
pokud mě hlava neklame, tak kam s mnoho kořenkami ses ptala ty:-D
@Lejaa píše:
pokud mě hlava neklame, tak kam s mnoho kořenkami ses ptala ty:-D
Jo, ale někdo říkal, ze ma stejný problem
@tasa píše:
Jo, ale někdo říkal, ze ma stejný problem
jj, to byla white_black, ale říkala, že to má prostě v poličce za sebou a prostě přehrabuje;)
@Lejaa píše:
jj, to byla white_black, ale říkala, že to má prostě v poličce za sebou a prostě přehrabuje;)
a taky a děsně mi to nevyhovuje