Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@kathon píše:
Jde o to, ze na vesnici uz jsem opravdu 4 roky trpěla jak pes. Ted co se narodila malá mi to připadá uz neúnosné. Verši byt je v plánu, ale cca za 2 roky… Myslíte ze je lepsi velky dum na místě kde je clovek nešťastný nebo malý byt, kde je clovek šťastný…
No a zbytek rodiny to cítí jako ty? Čím jsi trpěla jako pes na vesnici?
@arinecka a proč jsi si jistá že v bytě budeš šťastná? Děti porostou…
@kathon píše:
Jde o to, ze na vesnici uz jsem opravdu 4 roky trpěla jak pes. Ted co se narodila malá mi to připadá uz neúnosné. Verši byt je v plánu, ale cca za 2 roky… Myslíte ze je lepsi velky dum na místě kde je clovek nešťastný nebo malý byt, kde je clovek šťastný…
Naprosto chápu a pokud máte v plánu i větší bydlení, pak není co řešit. Pokud to tak cítíte oba. Naprosto chápu, co je to trpět jako pes na vesnici. Máš štěstí, že partner to tak taky tak má, u nás to nepřichází v úvahu, bohužel. A jak jsem pochopila, bydlítě v domě teprve 4 roky, kde jste bydleli předtím, v tom bytě? Takže jste na bydlení v bytě zvyklí… Mě na bytě nepřijde nic zvláštního, nikdy jsem neměla pocit, že bychom měli málo věcí a málo místa. Naopak máme teď zbytečně velkej dvoupatrovej barák pro 3 lidi, kde je 5 pokojů, dvě koupelny a dva záchody, spižírna, šatna, garáž apod. Pro mě zbytečné, ale přistěhovala jsem se, nemůžu si stěžovat:-).
@Slečna Ferka píše:
@kathon Hele asi se to dá (pokud jsou děti tolerantní, pokud muž nechrápe, pokud nemáte rozdílné životní rytmy - např. práci na směny -, pokud k vám moc často nechodí návštěvy atd.).Já bych do toho teda nešla - i kdyby jen proto, že bych neudělala osmileťákovi, že bych mu frkla do pokoje mimino: musí se večer učit, v noci potřebuje spát atd.
Na vašem místě bych se pokusila o nějakou změnu, např. prodat stávající a koupit větší byt, nebo prodat dům a koupit větší byt a tento nechat „pro děti“…
Takhle bych to taky řešila…Prodat a koupit větší. Z velkého prostoru do menšího se přechází těžko. Děti porostou a budou potřebovat větší prostor.My máme dvě holky (10 a 7) a 2kk bylo šílený. Teď máme 3+1 a spokojenost.Ale o stěhování do Prahy taky uvažujem, ale určo bych nešla do 2kk, samozdřejmě jde ale o to jak jste tolerantní atd..
@kathon Myslela jsem, že se ptáš na to, jestli jde být šťastný v takové králíkárně. Někteří říkají, že jo, jiní spíš ne.
Já bych se hlavně ptala muže a staršího děcka. Pokud by to stejně bylo na dva roky a pokud by oni chtěli zůstat ve větším, tak je to o tom - jestli budeš dva roky nespokojená Ty, nebo oni.
A já bych se teda asi pokusila ustoupit (je pro mě důležitější spokojenost ostatních, když je vyhlídka, že v přiměřeném horizontu nastane i ta moje) a soustředila se na to, aby to bylo jinak za ty dva roky - spojit to s nástupem mladšího dítěte do školky, staršího třeba na gympl atd.
Dekuju za příspěvky. Dcera chce jit taky do Prahy, nema to tam rada. Manžel říká, ze je spokojeny kdekoliv a rozhodl to on, jelikož viděl ze jsem nespokojena. Ted na mateřský se mi to jeste umocnilo. Vesnice 400 obyvatel a 1 Vietnamec obchod…
@arinecka nevyhovuje mi životní styl, který jsme od základu změnili. Autobus tu jezdí 3 x za den, neni tu kam jit na procházku, dcera je závislá na tom, ze ji odvezen do skoly, na kroužky do mesta 13 km. Nikoho tu neznáme, dcera tu nema žádné kamarády… Clovek je závislý na aute. Veškerý volny cas a víkendy travime v Praze u rodičů. Většinu veci bchom nechali v dome, takže úložné prostory moc neřeším.
@kathon píše:
Ahoj, jdu si pro radu ohl bydlení. Jsme 4 roky na vesnici, kde nejsme az tak spokojeni a rozhodli jsme se ze bychom se radi vrátili do Prahy. Mame tam byt 2kk. Dum si necháme jako chalupu. Myslíte, ze se da žít ve 2kk s 2 detma? Byt se nedá nijak dispozicne předělat. Deti mame 8 let a miminko. Musely by spat v 1 pokoji a my na gauči v kuchyni. Dum mame veliký, ale proste každodenní život na vesnici nam nevyhovuje…
Určitě dá-já bych spala s mužem a mimčem v jedné místnosti, staršímu bych nechala jeden pokoj a až menší povyroste, dala bych jim palandu. My měly se ségrou mrňavý pokojík odjakživa, palandu a přežily jsme taky. Hlavně že budee vy v pohodě, to je myslím pro rodinu jako takovou nejdůležitější. Trochu vám závidím, že jste se takhle dokázali spolu domluvit ![]()
@kathon Já ti rozumím. My jsme s dětmi 1 a 2,5 roku v bytě 2+1 (50m2), ale máme k dispozici chalupu, kde trávíme hodně času od jara do podzimu. Byt nechceme pouštět, protože má ideální polohu - v centru města, 10min pěšky k doktorovi, do krámu, spousta hřišť v okolí, v bezprostředním okolí domu zeleň a nikdo nám nevidí do oken, a byt je náš, cihlový, splacený. Pro mě je super, že s kočárkem oběhnu všechno, co potřebuju, na podzim půjde starší do školky, která je 5min. od bytu. Zároveň nám chalupa umožňuje skladovat sezónní věci a odlehčit tak bytu, a hlavně kdykoliv můžu já nebo chlap vyjet vyčistit hlavu, takže třeba o letních víkendech se střídáme, ten unavenější z nás zůstane v bytě ve městě a spí a spí a spí, ten druhý je s dětmi na chalupě. Sice nejsme ukázka rodinky, která tráví každou volnou chvilku spolu, ale mít chvilku byt jen pro sebe (nebo jen s jedním dítětem) je prostě paráda. To dvoje zázemí nás samozřejmě něco stojí (máme i dvě auta), ale jsme bez dluhů a vyměnit to za jeden větší byt nebo za dům mimo město, kdy bychom museli taxikařit, se nám nechce.
Jo a v bytě mají děti pokoj a my rozkládací gauč na trvalé spaní se zdravotní matrací, a malinký gaučík jsme si dali i do kuchyně.
@Nickyx dekuju ti za podporu. Přesto z toho mam desny strach protože by se teda měnila i škola pro dceru a bojím se abysme po půl roce nezjistili, ze to takhle nejde… Docela me ty komentáře vyděsily… Porad jsem si rikala ze budu treba ve sklepě jen kdyz to nebude na vesnici… Ted začínám ztrácet optimismus. Jsme hodne aktivní rodina, radi bychom s muzem chodili za kulturou, posedět s přáteli, sportovat… Mame v Praze rodice, kteří jsou velmi ochotni hlídat…
@Zuzlounek píše:
Pro nás je domek (hlavně zahrada) s dětmi neocenitelná. Opravdu chceš děti ochudit o pocit vyběhnout ven na zahradu a zavřít je do bytu? Já bych vše zvážila a v domku zkusila vydržet aspoň po dobu RD.
Jinak příbuzná bydlí v 2kk s dvěma dětmi…a sama přiznává, že je to pro 4 člennou rodinu malé (i když tak plno rodin žije, ale vy máte možnost domku), od jara do podzimu se snaží celé dny trávit na zahradě, co mají v městě, kde bydlí.
obě varianty na pytel. Díra v Hanušovicích, kde chcípnul pes versus 4 sardinky v 2+1 ve městě. To je už podměrečné. Přežít se to dá, ale je to utrpení pro všechny, nulové soukromí, nedostatek úložného prostoru. Čím budou děti větší, tím spíše budou potřebovat kousek pro sebe a to jim v pidibytě nezajistíš. Optimální je větší byt ve městě, i když trochu později než te´d, pokud na něj není.
@zrcadlo presne takhle bychom to prave měli i my… Tsk snad by to nějak slo
@Burj Chalifa tady by to bylo prozatímní treba na rok dva… Ale i tak…porad mame dum 40 km od bytu kam kdykoliv muzem…
Mame představu ze kdykoliv by mam to uz lezlo na mozek, odjezdem na 2 dny do domu. Veci necháme v domě. Jen to nutné do bytu