Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@every.lee píše:
určitě jí beru dceru jako my opravdu žijeme jako normalni rodina, ja mam jen strach nejak z toho začít si řikat opravdu maminka… nevim bojim se abych ji jakoze nejak nelhala nebo tak… ale kdyz vidim ze to tak je normalni ze ma to decko treba dva tatinky tak to asi taky teda prestanu resit…
je zbytečný to řešit to dítě v tom vyrůstá jiný model nezná a soužití s biologickou matkou si nebude pamatovat, pro ní bude naprosto normální mít dvě mamky, děti jsou v tomhle ohledu hrozně chápavé obzvlášť v tomto věku
@every.lee píše:
určitě jí beru dceru jako my opravdu žijeme jako normalni rodina, ja mam jen strach nejak z toho začít si řikat opravdu maminka… nevim bojim se abych ji jakoze nejak nelhala nebo tak… ale kdyz vidim ze to tak je normalni ze ma to decko treba dva tatinky tak to asi taky teda prestanu resit…
Hele… uvedom si, ze neni dulezite, jak si nechas rikat, ale jak ji budes milovat…
Pokud jsi opravdu pripravena prijmout ji za „svou“, bud bez obav maminkou. To neni lez, mama je predevsim ta zena, ktera bezvyhradne miluje! ![]()
@anicckadominik: takže navrhujete jakoby přejít na to i my s přítelem že teda jí už nebude říkat jdi za např barčou ale bude říkat jdi za mamkou, dej to mamce… myslíte že tohle je to co by sme měli jakoby udělat?
nebo to prostě nechat jak to je a ona si to nějak mala zařídí podle sebe, že třeba i přesto mi začne říkat mami…co myslite?
@every.lee píše: @anicckadominik: takže navrhujete jakoby přejít na to i my s přítelem že teda jí už nebude říkat jdi za např barčou ale bude říkat jdi za mamkou, dej to mamce… myslíte že tohle je to co by sme měli jakoby udělat?nebo to prostě nechat jak to je a ona si to nějak mala zařídí podle sebe, že třeba i přesto mi začne říkat mami…co myslite?
Pokud opravdu hodlate zit jako rodina, nechala bych se titulovat na maminku…
@Barca12345 píše:
Hele… uvedom si, ze neni dulezite, jak si nechas rikat, ale jak ji budes milovat…Pokud jsi opravdu pripravena prijmout ji za „svou“, bud bez obav maminkou. To neni lez, mama je predevsim ta zena, ktera bezvyhradne miluje!
No ano to dělám…a vim že na tom tolika nezáleží jen mě trápí když jí vidím jak nad tím přemýšlí a je vidět že už jí to v tý hlavičce trochu šrotuje.
Miluju jí a tak jí nechci ublížit a je mi 21 a tohle je první děcko se kterým mám zkušenost, tak se omlouvám jestli vám tady přijde že řešim blbinu ale prostě je to velká zodpovědnost tak jsem z toho trochu vyjukana ![]()
Jako ja bych byla osobně nejradši kdybych byla máma a hotovo, žijeme jako rodina tak jaky pak copak… jen se prostě bojím s ohledem na to že to vypadá že v prubehu roku se znovu obnoví kontakty s pravou mámou a nedokažu si to moc představit jak to pak bude vypadat. Já v tom tý prdole nechci proste udelat maglajs :/ JEstli jste toho nazoru ze by bylo lepsi zavest osloveni mami, jsem jedine pro, nechci ale to ale z nejakyho sobeckyho pocitu duležitosti ale aby se ji ulevilo prave ![]()
@Barca12345 píše:
Pokud opravdu hodlate zit jako rodina, nechala bych se titulovat na maminku…
Tak jo tak dekujiza rady
proberu to jeste doma s pritelem co si o tom momentálně myslí (bude asi pro naznačoval to už dříve) a uvidime ![]()
Pokud je to fakt pravda (ne ze bych verit nechtela, ale proste nekdy je ne vse podle pravdy) tak smekam!
Jsi strasne mlada a jestli se dokazes vyporadat s „cizim“ ditetem takovym zpusobem, jsi dost dobra! Snad Vam to pekne psolape! ![]()
@every.lee, vůbec neřešíš blbinu, naopak sdílím tvůj názor, že je to určitý důležitý mezník. Já vidím hlavní úskalí v tom, že být máma znamená být tu pro ni napořád. Jestli cítíš, že s přítelem je to napořád, že nemáte ve vztahu ani jeden pochybnosti, že už teď víte, že natrvalo spolu zůstat nechcete, tak bych tu maminku jen schvalovala. Rodičem se člověk nestává splozením dítěte, ale staráním, péčí a milováním ho a to ty děláš. O biologické mamince bych se čas od času zmínila a nějak rozlišila maminku první/druhou nebo maminka Barča/Evča a před setkáním bych (i kdyby jen telefonicky) s biologickou matkou promluvila a připravila ji na to, že ti začala říkat maminka, vysvětlila, že to začala dělat sama od sebe po nástupu do školky, že to odkoukala od dětí. Asi se jí to nebude líbit, tak ať se vyvzteká před vámi a ne před malou. A jinak klobouk dolů.. od 19ti se starat a přijmout nevlastní dítě
..to má spousta holek ještě pubertu jak hrom
Držím vám třem palce a přeju hodně štěstí.
@every.lee no tak ji řekni, až se příště tázavě zeptá „maminko?“ ano já jsem maminka baruška miláčku a je to, no ne? a přítel ať říká ze startu třeba taky běž za maminkou barunkou, ať to není takovej skok, malá se pak utvrdí, že jsi její maminka a barunku nebo jak se jmenuješ už prostě vynechá a bude spokojená. no a ta další, jak už jsem psala bude postě maminka kazimíra ![]()
Reakce holčičky mi přijde úplně normální. Začala chodit do školky, kam povětšinou vodí děti maminky a děti je oslovují „mami“. Je jasné, že začala přemýšlet o tom, proč ona ti mami neříká a říká ti jinak. V prvé řadě bych se na tom domluvila s partnerem, že ti tak začala říkat a jestli on s tím souhlasí. Pokud mu to nevadí, nechala bych holčičku, ať ti klidně říká „mami“,tím spíš když o biologické matce jí nevyprávíte. Pro dítě jsou rodiče takový ten pevný bod a když ostatní děti mají maminku, je jasné, že holčička ji taky chce a potřebuje. Případně se poraďte ještě s dětským psychologem, jak a co jí říkat a neříkat.
@every.lee píše:
tak vidis, obe se mate radi jako dcera s maminkou, vubec bych se nebala. rozhodne ji nelzes.
…pro nas to muze byt jen osloveni,,maminko,, a pro dite jistota, ze ma rodinu a neni o nic ochuzeny.Beru to i podle sebe, kdyz mamka odesla od chlapa a nam nasla noveho tatinka a ja byla zmatena, ze mu nerikam tati, hlavne v kolektivu, tak jsem zacala mu tak rikat a uz pres 20 let to je muj jediny, pravy tata i kdyz po nem nemam oci:-)…o znam pripad, kdy otec si nechal syna od mimina, ve skolce a skole se mu posmivali, ze mema mamu(nj, decka dokazou byt hnusny) a rikal maminko pak oboum jeho pritelkynim a slo videt, ze se tak citi mnohem lepe, stastneji…no a z okoli kde tatinek
je novy pritel maminky je hooodne, holcicka od kamaradky mi vykladala, ze tatinek ji miluje nejvic na svete, protoze si ji vybral ![]()
@every.lee píše: @anicckadominik: takže navrhujete jakoby přejít na to i my s přítelem že teda jí už nebude říkat jdi za např barčou ale bude říkat jdi za mamkou, dej to mamce… myslíte že tohle je to co by sme měli jakoby udělat?nebo to prostě nechat jak to je a ona si to nějak mala zařídí podle sebe, že třeba i přesto mi začne říkat mami…co myslite?
ja bych to tak udelala, ale pred tim, ty i pritel bych se ji zeptala, jestli chce ti rikat maminko…a pak normalne jak uz jsi psala.
Asi bych to hlavně probrala s patrnerem, je to její tatínek, jinak si myslím jak už tu někdo navrhoval maminka A x maminka B je asi nejlepší varianta a v případě že malou čeká setkání s biologickou matkou bych jednoznačně zvolila.
Holčička tě evidentně ve svých očích vidí jako maminku, ty jí pohladíš, ty jsi s ní když ji něco trápí, ty jí pofoukáš bolístku atd atd…
A pokud s tím nemáš ty nejmenší porblém tak je to super a malá bude šťastná
@Barca12345 jojo opravdu jsem potkala lásku svého života se značkou 1+1 zdarma
-dělám si jen srandu…
Moc děkuji za podporu ![]()
@Michelle32 : no mě to bylo jasné že se tohle projeví právě nástupem do školky, jen je fakt že jsem nečekala že hnedka těsně po nástupu do školky
takže proto sme to neřešili nijak extra s předstihem, čekala jsem jak s tim přijde sama. chápu jí že to musí být matoucí, hlavně jsme se původně domluvili s učitelkama že mi budou říkat jménem taky před malou ale to víte ono to nejde opravdu dodržovat, zapomenou - nedivím se jim - tak to má asi i hlavně od nich no když říkají že přišla maminka, hlavně dneska jsem je zaslechla. takže tak. Jinak to tedy vidíme na to maminka A a maminka B…
@Anonymní : maminka Kazimíra
to mě vždy pobaví…asi se téhle přezdívky ujmu i normálně ono to celkem sedí
… a jojo je to fakt radí to tu většina a dává to největší smysl asi říkat maminka A a maminka B ![]()
@wildcherry jee to je milý co číkala ta holčička od kamarádky :
@lekarnicka28 : napořád spolu asi opravdu budeme protože i přes všechno čím sme si prošli a vlastně stále si něčím procházíme je to prostě úžasné mezi námi, malou miluju nadevše to samé přítele a chlapa jako je on bych už asi nikdy nepotkala takových je na světě opravdu jen pár, takže nevidim nějakou možnost že by se nám něco mohlo pokazit, je to nikdy neříkej nikdy, ale tady mohu s přesvědčením říci že pokud nám osud nepřichystá nějakou šílenou botu bude to napořád protože co spolu jsme je to prostě perfektni ![]()
Jinak bio. mama bude vzteklá jako pes, tak to jen tak nerozdejchá… to ani nechci si představovat jak ta bude vyvádět
…
@bodlinka34 jojo jasné že se to probere s partnerem tohle bych nedělala za jeho zády
to by byl celkem podraz něco tak důležitého neprobrat ale partner se k tomu staví hodně pozivitně on k tomu říkat mi mami měl už dříve, mě jen tenkrát přišlo moc brzy na to to řešit…
Jojo holky ještě to pořádně v klidu proberem a pujdem na to pomalu v klidu ale zřejmě je asi nejlepší pro tuhle situaci maminka A a maminka B…
Děkuji všem moc za pomoc a podporu ![]()
No, ono stejěn tak malému broučkovi asi ani nevysvětlíš, že ti mami říkat nemá a proč vlastně…asi právě tím bys jí možná ten maglajz udělala, zřejmě by nepochopila, proč ti tak říkat nemá, když se o ní jako maminka staráš. Ona ti tak neříká proto, žes jí porodila, ale že se o ní staráš, jsi s ní každý den…říkáš, že během roku by se snad měla setkat se svou „pravou“ maminkou…ono během roku se toho můž ehodně změnit, myslím tím myšlenkov pochody dítěte a možná pak by pochopila snáz, proč je ta „druhá paní“ taky maminka a že ty jsi vlastně taková tetičkomaminka…nevím, jak ted bys jí vysvětlovala to, proč ti tak prostě nemá říkat…
jinak taky klobouk dolů a obdiv máš u mě!
A její biologická máma - jestliže se ze závislosti vylčí, tak holčička půjde zase do péče k ní? Otec si nezažádáo trvalou péči?