Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky, chtěla jsem se zeptat, jestli jste neměly u dětí také problém se zácpou po antibiotikách? Před 10-ti dny syn 2,5 roku bral antibiotika Ospen. Úplně se mi po nich obsypal a měl i průjem, nechtěl nic jíst. Antibiotika tedy, na doporučení doktorky, nedobral všechny. Druhý den po vysazení se mi nemohl vykakat, minimálně hodinu chudinka tlačil, až se tedy zadařilo, ale hovínko bylo opravdu tuhé, obrovské a dokonce byla i krev. Už 2× se to opakovalo, opravdu obrovská, tuhá stolice s krví. Nikdy na zácpu netrpěl, koupila jsem čípky a Laktulozu. Ovocné štávičky mi nechce pít, ani ovoci a zelenině teď moc nedá, nějak ani nemá chuť k jídlu. Vůbec nevím, co mám dělat, aby se to kakání upravilo a také by mě zajímalo jestli je to možné, že by ty antibiotika malému tolik rozhodily zažívání? Nemáte někdo zkušenosti, jak dlouho trvá, než se zažívání upraví? Předem díky za diskusi
Věřila bych tomu, že to je od antibiotik, i když já znám spíš průjem.
Dala bych nějaké probiotika a snažila se upravit stravu. Vynechat sladkosti, suché věci jako je rýže, pečivo…
A dodržovat pitný režim.
Myslím, že se to brzy zase upraví a na to nejhorší nám jednou pomohla právě Lactulosa.
Antibiotika člověku vymlátí ty zdravé bakterie ve střevech, takže doporučuju nasadit probiotika. Dokonce to píšou i v příbalových letácích některých antibiotik.
Mě spolehlivě ATB rozhodí zažívání i na týden, takže ty probiotika beru rovnou s nimi. Takže se nedivím, že to rozhodilo trávení malému dítěti…
Probiotika Biopron jsem malému davála při antibiotikách a dávám mu je i teď. Je to už 10 dní po dobrání antibiotik. Je mi ho strašně líto, když vidím jak tlačí, pláče bolestí a pak i ta krev mě vyděsila, ale asi je to normální, když to hovínko je tak obrovský. Myslíte, že bych mu ten čípek mohla dát preventivně, když se mi jeden den nevykaká, aby to zase další den nebylo takové trápení?
Já mám s Ospenem také špatné zkušenosti, předepsali nám je na ambulanci, když jsme byli na víkend mimo domov, dcera ho brala na angínu a šíleně průjmovala, pediatr nám okamžitě předepsal probiotika PROBACIN ATB, mají se užívat v kombinaci s užívaním antibiotik, ty nicí střevní mikroflóru, takže hned zítra pro ně utíkej, a vše se brzy spraví, u nás to tak bylo… je to 10 lahviček a stojí okolo 300kč
… je mi líto bobíška, že se nemůže vykadit ![]()