Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky, co bojují se zácpou, chtěla bych se podělit o náš příběh, můj syn od narození strašně málo pije, nedostanu do něj kromě UM vůbec nic, jen polévky, asi v 10- ti měsících dostal strašnou zácpu, nezměnila jsem UM ani stravu, prostě najednou se nemohl vykakat, nakonec jsem to z něj páčila s hrozným řevem, teploměrem, rourkou, pak vždycky vylezlo něco jako šutr, no hrůza, následovala série všech možných vyšetření - štítná žláza, podezdření na alergie, gastroporadna, vše OK, zkusila jsem úplně všechno, ale opravdu - sušené švestky, sušené meruňky, kompoty, vývar z ovesných vloček, lněného semínka, no já sama bych se z toho po…, nakonec nám doktor napsal projímadlo Forlax, to pomohlo hodně, je šetrné, nějaká novinka, ale já mu nechtěla cpát projímadlo dlouhodobě, nkonec jsem v nějaké diskusi četla, že někomu pomohl lepicol - vláknina, tak jsem koupila Lepicol pro děti, je to velká dóza, stojí asi 200 Kč, je k dostání v lékarně, a ostupně jsem z projímadla přecházela jen na ten lepicol, a opravdu nám pomohl, strašně moc, když ho nedám, hned zas máme tuhou stoličku, synovi je teď 14 měsíců, a jsme zatím OK, snad nám to vydrží, ten lepicol obsahuje ještě 7 kmenů probiotických kultur, probiotika jsme taky předtím jedli, vyzkoušeli jsme od bio gaia, přes laktobacilky, snad všechno, a taky nic. snad některé mamince pomůžu, protože já osobně jsem probrečela každé jeho kakání, jak se snažil tlačit, plakal, atd. doteď má strach, když ho položím na záda, že mu budu dávat něco do zadečku, a to se nabvím, že u každého kakání stojí, má hrůzu v očích, zadržuje to. takže začít ho učit na nočník taky nehrozí, prý trvá skoro rok, než na to mimi zapomene, že to bolelo. přeji hodně úspěchů v boji se zácpou:-)))
Ahojky, tak my jsme na tom jako vy. Jen s tím rozdílem, že malý měl zácpu od narození - nejdřív že je to z toho, že kojím, pak z jídla. Taky jsme byli všude a všechno v pořádku. Je mu ted 3,5 roků, kaká tak jednou za týden. Zvládá na WC ale ten interval mě děsí, je to fakt dlouho, a ten výplod potom ![]()
Lepicol určitě vyzkouším, zatím je to jediné, co jsme nezkoušeli. Díky za zkušenost a neboj, malý to zvládne taky ![]()
V té diskusi bylo napsán, že je nejvíc účinné dát projímadlo a pak postupně precházet na ten lepicol, no jak říkám, boj hrozný, nejhorší je to, že i když má stoličku už celkem dobrou, stejně se bojí, zadržuje to atd. jako boj s větrnými mlýny:-))
Ahooj.tak taky resime.sice to neni takovy extrem,ale kdyz dam maso male,tak mame proplakanou noc a rano tuhy hovino. Bojim se vseho noveho jidla bo nevim,co ji ta strivka vyvedou.
At se dari a maly se jen smeje.
Moje dcerka Nelinka měla ve 2 letech zácpu. A strašně trpěla , brečela .A Nelinka kadila takový hovínka a že jsem z toho brečela. A jak tlačila no hrůza až jsem se bála co z toho bude.Nakonec jsme zašli za paní doktorkou a ta řekla že máme zkusit projímadlo Lepicol a opravdu nám pomohlo a jak jsme ted spokojeni. ![]()
Ahojky,mám 5 letého syna na velkou chodí po 7 dnech,normálně ale příjmá jídlo.Nevíte jaké nas čeká vyšetření kdyby jsme navštívili lékaře?mám z toho hrůzu kam nás pošle ![]()
Ahoj, my máme problém tak od 1 roku. Dnes jsou dcerce 3 roky a problém máme pořád. V jeden čas se to podstatně zlepšilo na základě změny stravovacího režimu (projímavé potraviny), lněné semínko apod.. Se školkou se to tak zhoršilo,že kakáme každý týden a to hovínko je neuvěřitelné. Asi tak 12 cm a 4,5 cm široké. Máme z toho hrůzu. Vyšetření v Thomayerově nemocnici na proktologii(odborník na zadek a zažívání) spočívalo v tom,že provedli sono celého břicha, udělali krevní rozbor a výtěr ze zadku. Vše bylo OK a ta vyšetření zase nebyla nijak dramatická pro dítě. Tak určitě doktora zkuste, ať máte jasno,že je to psychické.
Už jsme to vyřešily,přišla jsem na to,že každý druhý den musím donnutit syna na záchod.Vždy před sprchou řeknu JDEME KAKAT,vezmu ho za ruku posadím na záchod a řeknu ted se musíš vykat a je to,on se opravdu vykáka ale proč to děla to nevím.Ze začátku jsem mu na záchode četla pohádky a vykládali jsme si ale ted už stačí jen ho tam dovést a posadit.Samozřejme preventivně davám laktulozu.Skuste to taky tak třeba vám to pomůže.
Díky za info. Záchod zkoušíme každý den a je to vždy z řevem a vůbec netlačí,jen to tam odsedí. Laktulozu dáváme,ale ta neúčinkuje. Tak mi drž palečky.
Dobrý den, máme také zácpu, ale dcera - 2,5 roku neustále vyžaduje jít kakat na nočník nebo wc. Sedí tam klidně půl hodiny, někdy opravdu tlačí,, někdy to jen hraje a nic. A do hodiny zase - kakat. A celé se to takto opakuje dokola. Jednou za dva dny se zadaří jeden dva „bobíky“, jednou za 5-6 dní pořádná stolice, že sám takovou nemám
. Nevíte někdo co s tím?
Ahoj, u nás se kaká každý den, ale malý tvrdý bobky, nic jiného. Je úplně jedno co jí. Ten Lepicol bych zkusila. Dávala jsem Lactulosu, ze začátku pomáhala, potom už ne. Doktorka mi řekla, ať to neřešim pokud chodí každý den. Prý někdo má sklony k tuhý stolici a někdo k řidší. Takže malá umí kakat jen bobky. Jo je jí 2,5.
Mile maminky,
i ja bych se ráda podělila o trpkou zkušenost se zácpou. Ale dnes si již troufám tvrdit, že ten nekonecny a sileny boj jsme vyhráli ![]()
Mám 2-letou dceru, narodila se asi o tři týdny dřív. Prvních 14 dni spokojen mimco a pak to začalo
Kolíky jako prase. V noci spala, ale přes den jen kroucení a kroucení a už tehdy kakani celkem problém. To trvalo cca tři měsíce. Dceru jsem kojila asi do 9ti měsíců a i tak zácpy a zácpy…jako všechny mámy v mé situaci, propadla jsem panice, samozrejme jsme zkusili naprosto vse, od úpravy jídelníčku, přes projímadla přírodní i z lékárny, prolévani tekutinami.. VŠECHNO! No sileny stavy. A protoze jsem byla kvůli zácpě na internetu nalepena permanentne, v naději ze objevím něco, co nám pomůže, ať to byly diskuze, rady lékařů či odborne články, před několika dny jsem si uvědomila, že jednu věc jsme ještě nezkusili. A světe div se!!! Zabralo to
představte si, ze jsem male přidala na jídle. Ono to asi vyzni, že jsem ji nechala hladovět, ale ona spis jen tak uzdibovala přes den ruzne a ja si teprve ted uvědomila, že by mela začít poradne a HODNĚ jist. Takže ji fakt futruju už od rána a porad nabízím. A mala? Kaka téměř denne. A ještě jsem ji do veškerého jídla nasadila slupky. Peču sušenky, přidám slupky z jablek, delam polévku, nádrží lžičku lněného seminka..atd.
Tak. Takový je nás příběh. Třeba někomu pomůže
Já jsem si naprosto jista, že jsme ten boj s tou MRCHOU vyhráli ![]()
Všem držím palce a krásný den
ahoj, zkuste mu namazat bříško ricínovým oleje, nejlépe na noc, podle mě je to zázrak, vyzkoušeno a 100% účinnost, nejlépe každý večer