Žádost o poskytnutí neplaceného volna v době RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@eumedon píše:
@marika.y Zákoník práce, § 196 Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou . Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Takže napiš zaměstnavateli písemnou žádost o rodičovskou dovolenou podle §169 zákoníku práce na dobu, kterou potřebuješ, ne však delší, než do věku 3 let dítěte.
A jak neoblomná? Co je to neoblomná? O čem s ní smlouváš?
@marika.y píše:
@Lendeš tak po tom co jsem to chtela po učetní vysvětlit, tak mi řekla, že si mám zavolat tý paní na sociálku.
A proč bys tam měla volat? Na rodičovskou dovolenou máš nárok, ovšem až poté, co o ni požádáš. O čem chceš jednat se sociálkou, co se týče tvých pracovněprávních nároků a proč? Co ti má co sociálka nebo účetní nařizovat, že si máš vzít neplacené volno na dobu, kdy máš zákonný nárok na rodičovskou dovolenou? Zákoník práce používá termín „Rodičovská dovolená“, tak jej použij taky.
Nikam nevolej a požádej písemně zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou podle § 169 zákoníku práce.
Příspěvek upraven 10.01.17 v 13:04
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@VeHE píše:
@marika.y U nas v praci to tak taky je, nez mi skonci materska, tak zazadam o neplacene volno z duvodu rd a pritom vycerpam i dovolenou, ktera mi zbyde…takto mi to rekli na uctarne
Blbost. Všichni zde mají přístup k internetu, všichni se mohou podívat do zákoníku práce, ale to by se museli podívat, a na to jsou moc líní, že? Tak věří všemu, co jim nabublou v účtárně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Neresim to aktualne, nemam potrebu se do zakoniku divat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon jo, jo, tak ja to tak napišu. Tak volala jsem na socialku a chtela vysvetlit, proč mám mít neplacené volno v době RD. Prý je to tak odjakživa a jestli o tom účetní nikdy neslyšela tak tam nemá co dělat:-) ptala jsem se i jiný mzdový účetni. No, nikdo kromě pani ze soc. o tom neslyšel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marika.y píše:
@eumedon jo, jo, tak ja to tak napišu. Tak volala jsem na socialku a chtela vysvetlit, proč mám mít neplacené volno v době RD. Prý je to tak odjakživa a jestli o tom účetní nikdy neslyšela tak tam nemá co dělat:-) ptala jsem se i jiný mzdový účetni. No, nikdo kromě pani ze soc. o tom neslyšel.
O tom, jestli tam má nebo nemá vaše účetní co dělat, nerozhoduje úřednice na vaší sociálce.
Není to odjakživa, to si tam cosi vymysleli, nějakou blbost. V celé republice si všichni berou rodičovskou dovolenou, jenom ve vašem okrese kvůli jedné úřednici si budou brát „neplacené volno na dobu rodičovské dovolené“?
Požádej písemně o rodičovskou dovolenou a jestli je to špatně, tak ať ti písemně odpoví ten, kdo tvrdí, že je to špatně, proč je to špatně.
Vzory žádosti o rodičovskou dovolenou:
http://www.vzory-online.cz/…ke-dovolene/
http://evzor.cz/…ke-dovolene/
http://zcu.cz/…dovolenx.pdf
A tady od JUDRa:
http://www.mzdovapraxe.cz/…u-dovolenou/
Cituji: Pokud tudíž zaměstnankyně předala zaměstnavateli písemnou žádost o rodičovskou dovolenou, kde uvedla i rozsah čerpání této dovolené, splnila tím povinnost stanovenou v § 196 zákoníku práce.
O „Žádosti o neplacené volno na dobu rodičovské dovolené“ jsem ještě neslyšel. Ale dej blbci štempl a vymyslí lejstro. ![]()
Příspěvek upraven 10.01.17 v 20:20
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon jé, přesně takový vzor jsem hledala:-) Děkuji. Zítra ještě bude volat manžela účetní tý paní ze sociálky, tak jsem zvědavá kdo z koho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marika.y píše:
Zítra ještě bude volat manžela účetní tý paní ze sociálky, …
Kdo koho bude volat? Ta paní ze sociálky má účetní, a ta účetní bude volat vašeho manžela?
No - kdo z koho: JUDr. píše, že doručením písemné žádosti o rodičovskou dovolenou jste z obliga. O tom, že byste na dobu rodičovské dovolené musela extra požádat o neplacené volno, nepíše a není o tom nic ani v zákoníku práce. Blbec se štemplem prostě vymyslel lejstro, no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Základní otázka: proč volno v zaměstnání řešíš se sociálkou? I kdybys mzdovce napsala jakoukoli žádost, tak přece paní na socce tuto žádost do ruky vůbec nedostane!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Tak jde o to, že účetní byla na sociálce na školení. Tam dostaly asi vzor, jak má vypadat žádost o RD. Prý chodí na kontroly k zaměstnavateli a kontrolují i tyto žádosti. Účetní mi proto volala a nadiktovala, jak mám tu žádost formulovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Jen mě zarazila tato věta z toho článku. „Zákoník práce samotnou formu žádosti o čerpání dovolené nestanoví - záleží tudíž na zaměstnavateli, jaká si stanoví vnitřní administrativní pravidla pro vyjádření žádosti zaměstnankyně či zaměstnance o tuto dovolenou.“
Ne, zjišťovala jsem si to i u jiných účetní, jestli to tak je v pořádku. Manžel má svou vlastní účetní, tak se jí ptal. Takže jeho účetní bude tak hodná a zavolá paní na úřad, co to má znamenat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- účetní nechodí na sociálku na školení, sociálka žádná školení nepořádá
- Ano, na kontroly chodí sociálka pravidelně. Ještě nikdy po mě nechtěli předložit žádost o rodičovskou dovolenou.
- Volno v zaměstnání je: řádná dovolená, mateřská dovolená, rodičovská dovolená nebo neplacené volno. Pokud čerpáš jedno nemůže logicky čerpat druhé. Tzn. pokud budeš mít neplacené volno, nemůžeš mít rodičovskou dovolenou
Kromě toho: 13.11.2016 bylo před 2 měsíci. Pokud sis před tímto datem o rodičovskou dovolenou nepožádala, bere to zaměstnavatele automaticky tak, že jsi na rodičovské do 3 let věku dítěte. Já už bych žádnou žádost se zpětnýma datumama neposílala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 děkuji za reakci. Tak účetní po mě chce žádost, tak jsem jí chtela vyjít vstříc. Jen to nehodlám formulovat tak jak si přeje. Paní z kontrolního právě tvrdí, že RD je NV. A asi má v plánu se zaměřit při kontrolách právě ta tohle:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marika.y píše:
@Hanula1212 Paní z kontrolního právě tvrdí, že RD je NV. A asi má v plánu se zaměřit při kontrolách právě ta tohle:-)
RD není NV a ať se na to paní z kontrolního klidně zaměří. Aspoň si doplní vzdělání anebo bude mít ostudu. Ona vám tu blbost zatím řekla telefonicky, jenže vy se pod to máte podepsat. Až dostanete něco, pod čím je něčí podpis, tak se mu k tomu písemně vyjádříte.
Já bych jim dal žádost o rodičovskou dovolenou a jediné, co bych řešil, jestli antedatovanou. Apropos: V ZP není psáno, jakou má mít žádost o RD formu. Tudíž forma může být i ústní nebo dokonce konkludentní. Takže bych napsal, že jsem se právě dozvěděl, že zaměstnavatel vyžaduje formu písemnou, a tedy dodatečně žádám písemně o rodičovskou dovolenou.
@marika.y píše:
@eumedon Jen mě zarazila tato věta z toho článku. „Zákoník práce samotnou formu žádosti o čerpání dovolené nestanoví - záleží tudíž na zaměstnavateli, jaká si stanoví vnitřní administrativní pravidla pro vyjádření žádosti zaměstnankyně či zaměstnance o tuto dovolenou.“
A to je k té formě: Forma může být např. konkludentní, ústní či písemná. Určitě vám nemůže nikdo (ani zaměstnavatel, ani ouřada) předepsat, že když chcete žádat o rodičovskou dovolenou, tak jen tou „formou“, že požádáte o něco úplně jiného, například neplacené volno nebo rozvázání pracovního poměru dohodou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně jak píše @eumedon . Chápu, že chceš vyjít mzdovce vstříc, ale já bych neustupovala. Kdyžtak bych zkusila vyřešit přes paní nadřízenou z OSSz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marika.y Ještě k tomu antedatování: Pokusil bych se na tom dohodnout se mzdovkou. Čili pokud by pro ně nebylo nic proti ničemu dát tam antedatovaného berana, tak bych napsal antedatovanou žádost o rodičovskou dovolenou a s antedatovaným beranem na kopii bych odešel.
Pokud by jim to dělalo problém nebo byli nekomunikativní (tedy trvali na té „žádosti o neplacené volno po dobu rodičovské dovolené“), napsal bych jim dopis, že jsem se právě dozvěděl, že pro žádost o rodičovskou dovolenou požadují písemnou formu. A žádám je tedy - dodatečně písemnou formou - o rodičovskou dovolenou do data…
Pokud by mi někdo ústně anebo telefonicky bublal, že se mám podepsat pod nějaký nesmysl, tak bych se dost bál, že budu vypadat jak blbec nejen sám před sebou, ale před každým, komu budu muset vysvětlovat, proč jsem se pod to podepsal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit