Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
jedná se o autistu který zvládá běžnou školku s asistentkou, to je něco trochu jiného, nemyslíš? A pokud pracuješ s autisty, tak si opravdu myslíš, že stěhování dvakrát týdně sem a tam, kdy 4 dny neuvidí rodiče pro něj budou přínosem? ![]()
@Keyllah píše: Více
Každodenní péče o náročného autistu bude přínosem pro koho?
To píšeš tak, jako by bylo lepší zbavovat se vlastního dítěte každý týden.
tak pokud chtěla zakladatelka dosáhnout toho, aby se o syna staral někdo jiný, stačilo to napsat ![]()
@Anna766 píše: Více
A co třeba ostatní děti? Vždyť už je pro ně i termín - skleněné děti.
Tohle je opravdu hodně těžké rozhodování.
@Havlova píše: Více
Napsala jsem totéž. Že si každá rodina musí rozhodnout sama.
Znám rodinu kde mají dítě, dnes dospělé, s dawnovym syndromem v ústavu. Berou si ho na svátky, Vánoce a podobně. Jiné děti nemají.
A znám i rodinu kde mají takové dítě stále doma a k tomu ještě zdravé dítě a vychovali oba a jsou úžasní.
Nesoudím nikoho, jestli to tak vyznělo, tak pardon.
@Anna766 píše: Více
To se neomlouvej. To je ta “záludnost” v psaném projevu.
Kdyby se jednalo o dite, ktete se da " normalne" zvladat i kdyz ma problemy, tak nedala. U ditete s daleko vetsim problemem kdyby tam byl specialni fundovany pristup tak ano..ano prizam to.
@azaleila píše: Více
To ale není pravda. Dcera chodila na základní (a potom i na střední) školu pro děti s určitými problémy a měla ve třídě na prvním stupni spolužačky, které byly od pondělí do pátku na internátě. Už si to moc nepamatuji, ale myslím si, že tam byly už od první třídy. A nebyly z té školy jediné. ![]()
My jsme s dcerou měly obrovské štěstí, že tu školu máme 10 minut pěšky od baráku. Jedinou v kraji. Na SŠ jsou některé obory jediné v republice a studovaly tam i děti ze Slovenska (nejsme Morava ani Slezsko).
Takže školy s prvňáčky na internátě existují. A ty dcery spolužačky rozhodně neměly „opravdu velmi těžkou a specifickou poruchu nedovolující domácí péči“.
Já bych dceru s problémy, které měla, na intru nenechala. Zároveň bych ale měla velký problém, pokud by dcera školu neměla v podstatě za barákem nebo v dobré dostupnosti MHD/HD, protože nemám řidičák. Musela bych ji nechat na běžné ZŠ s asistentkou, ale tahle možnost byla daleko lepší - byla v malém/menším kolektivu, s dětmi s podobnými problémy, ve škole uzpůsobené těmto dětem, i když učivo bylo jako na běžné ZŠ - nebyla to „zvláštní“ škola.
A pro některé diskutující, které by dítě nenechaly v žádném případě na intru…
V druhé části té školy jsou děti s určitým tělesným postižením, které na normální základku prostě chodit nemohou. Některé děti mohou mít určitou „pomůcku“, díky které asi zvládnou běžnou školu, ale rozhodně se to netýká všech. A některé k tomu mají ještě i další postižení/problémy. Takže pokud jsou z daleka a každodenní dojíždění není možné, jinou možnost, než nechat děti na intru, ti rodiče nemají.
Já si to neumím vůbec představit, jsem vděčná, že jsem to nemusela řešit. Ale soucítím s rodiči a jejich dětmi, kteří takovou školu mají hodně daleko nebo špatně přístupnou. Musí to být pro ně hodně těžké.
Už jen to, mít postižené dítě… A ještě k tomu s ním v týdnu nemoct být… ![]()
@Prelesta píše: Více
Díky. Ve školce jsme řekli, že kluka chceme mít doma. Do školy ho posílat, ale ze školy domu, ne internát. Tak zkusíme Korálek u nás, jen aby nás vzali. Vždy je totiž víc zájemců, než míst. Jinak jako nouzovka denní stacionář, nebo dokonce někteří rodiče pak volí domaci výuku, kde dochází učitel, což může vycházet na 30 000 nebo je dítě proste doma.
No já teda nehodnotím tvůj názor, ale přijde mi, že tady má „pravdu“ tvůj manžel. Ani u toho 15 letého bych si to neuměla představit, ale nemám takové dítě, takže těžko radit.
@vokishka píše: Více
Ne, každý si nemůže psát CO CHCE, pokud to má dehonestovat zakladatelku. A že je tady zakladatelka anonymní, je snad pochopitelný.
Moje sousedka ma dite, ktere je na intru od prvni tridy. To, co tu nekteri psali, ze to nejde, je blbost. Kluk ma tezkou recovou vadu, jedina logoskola v kraji je 70 km daleko, tak co asi mohli delat. Ona to obrecela, kluk byl teda absolutne v klidu. Je podzimni, mel odklad, takze nastupoval skoro v osmi. Na skole se mu libi a neskutecne mu to pomohlo. Pres vsechny mozny terapie nastupoval do skoly ve stavu, kdy mu jakz takz rozumeli jen doma, pro ostatni jen huhlal. Dneska mluvi porad spatne, ale domluvi se s kazdym. V normalni zakladce by takovej pokrok neudelal a jeste by se tam trapil - on si moc dobre uvedomoval, ze neni jako ostatni deti a ma problem.
Myslím, že nás si to moc neuvědomuje. On teda nemá problém jen s řečí, i když to je veliký problém, asi ten úplně největší, ale ne to lehčí autista. Jaksi si neumím představit, že mu v neděli svalům kufřík, odvezu na školu 40 km a v pátek odpoledne po nej. Vkuse bych na něj myslela, az mi z toho siblo. Já bych vlastně o něm nic nevěděla.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.