Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Luboš P píše:
Podle mne dlouhodobě klesá v roce 1974 se narodilo 194 tisíc dětí, v roce 1990 131 tisíc a to je kopírováno po 6 letech počtem školáků.
Jinak původní dotaz zněl: „Zajímalo by mě zda se mi to jen zdá a není to letos o nic horší než předchozí roky a jen to víc vnímám, protože se mě to nyní týká, nebo jestli je letošní rok skutečně kritický.“ Takže je to tak, že v porovnání s předchozími roky (2017, 2018), počet školáků klesá a to zde bylo nejen mnou konstatováno.
Tak tohle bylo laciné!
![]()
To je ale náhoda, že jsi si vybral zrovna tyhle roky!
Kolem roku 2000 se 10 let rodilo méně, než 100 000 dětí, v roce 99 dokonce pod 90 000. Což je o 25 000 méně, než v současnosti. Vážně mi chceš tvrdit, že porodnost dlouhodobě klesá? ![]()
@Kakachna Náhoda to není a co jako? Když si tu křivku zredukujeme na přímku, tak je určitě klesající.
@Luboš P To záleží, kterými body ji proložíš.
Vidím, ze věříš jen té statistice, kterou sis sám vymyslel. ![]()
@Kakachna píše:
@Luboš P To záleží, kterými body ji proložíš.Vidím, ze věříš jen té statistice, kterou sis sám vymyslel.
Co jsem si vymyslel? Konkrétně. Jinak se ta přímka proloží tak, že součet ploch nad ní, se rovná plochám pod ní a bude určitě klesající. Nebo se vypočítá průměr z první a druhé poloviny sledovaného období (klidně si tam dosaďte 50 let, nebo 40 let, tím se vytěsní husákovi děti) a ta první polovina bude vždy větší.
@Kakachna píše:
Ale to je opět chyba zřizovatele, že si tam vytvořili gheto. Oni určují, jak ty spádové obvody vypadají. Pokud je problematická nějaká oblast, tak je mají rozdělit mezi více škol a děti u ní pak do různých tříd. Dát všechny děti z problematické oblasti do jedné školy je nejhorší možné řešení. Nepodvádějte, chtěte řesení!
Oni ty děcka chodí to všech škol v tom okolí, to není, že v té oblasti chodí do jedné a druhá kus vedle je v pohodě. S tou koncentrací na jednom místě máš pravdu, ale to se bohužel v dohledném horizontu změnit nedá.
@Kakachna píše:
To nejsou aktivnější rodiče, ale podvodníci. A kdyby jich nebylo, ty bys neměla svůj současný problém, protože by se šlo lidsky dohodnout. Kvůli současné vlně podvodů to je nastaveno striktně tak, jak to je.Aktivita vypadá úplně jinak. A ano, ono by psalo mnohem víc rodičů, kdyby to byla jejich jediná možnost. A já velmi doufám, že na to brzy dojde.
Oni by psali, ale dítě by mezi tím bylo ve třídě plné nevzdělatelných grázlů, popř. s pitomýma učitelkama a to by se na něm podepsalo. Takže já se vůbec nedivím, že někdo kupčí s trvalým bydlištěm. Taky bych si chtěla vybrat školu pro své dítě a ne se nechat dotlačit ho dát někam, kam bych sama nikdy nešla. Nikdy, za žádnou cenu.
Ahoj, začínám být zoufalá - hledám školu pro druhý stupeň - vybrala jsem( je tam přijatý sourozenec - budoucí prvňák), ale prý mají překročenou kapacitu školy. TP jinde než skutečně bydlíme, ale je to jedna městská část -ve škole mi řekli že nebudou brát ani spádové děti- co tedy s nimi?
Ale spádoví budou mít větší šanci než nespádoví, že. Je jedno, že jste jedna městská část, ale jiná spádová škola. No ale ono to vždycky není tak horké, jak ve škole říkají, takže určitě zkusit, poukázat na sourozence,,, a mít štěstí.
@Klarindas píše:
Ahoj, začínám být zoufalá - hledám školu pro druhý stupeň - vybrala jsem( je tam přijatý sourozenec - budoucí prvňák), ale prý mají překročenou kapacitu školy. TP jinde než skutečně bydlíme, ale je to jedna městská část -ve škole mi řekli že nebudou brát ani spádové děti- co tedy s nimi?
@Anik no papíry mám vyplněné, volala jsme tam včera prý to mám zkusit koncem měsíce - ale já potřebuji dát dítě do nějaké školy - spádové dle TP určitě ne. Začnu tedy obvolávat další, ale vidím problém v nové výstavbě v okolí školy- to se pak projeví ve všech školách v okolí a co já s dítětem…
@Klarindas píše:
zkus hledat školu, ze které jde hodně dětí na víceleté gymply, tam by mohli mít volná místa, když jim děcka odchází na gymnázium. Ve škole, kam chodí syn, na gympl odchází tolik dětí, že na druhý stupeň musí přeorganizovávat třídy v daném ročníku.
@Klarindas píše:
A škola, kam chodil syn doposud je nevyhovující?
@Mar__tanka1983 píše:
zkus hledat školu, ze které jde hodně dětí na víceleté gymply, tam by mohli mít volná místa, když jim děcka odchází na gymnázium. Ve škole, kam chodí syn, na gympl odchází tolik dětí, že na druhý stupeň musí přeorganizovávat třídy v daném ročníku.
Na to jsem vloni spolehala, ale u nas gymplu moc neni, asi 6, a kazdy otvira jenom jednu tridu a do 6. trid pribylo hodne spadovych prespolnich, takze situace byla jeste horsi. Nakonec se teda misto na prestup naslo a z jedne skoly nam dokonce volaly jeste posledni den prazdnin.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.