Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Najde se tu nějaká zkušená akvaristka?
Prosím o rady se založením akvária.Nikdy jsme ovšem rybičky neměli a nemám absolutně žádnou zkušenost s jejich chovem.
Navštívily jsme specializovaný obchod,kde jsme zakoupili vše potřebné a dostalo se nám pár základních rad.
Koupily jsme písek s hnojivem pro rostliny(neměl se nijak propírat)-nasypat na dno akvária,spíše dozadu tam kam budu ty rostliny sázet-přes to nasypat drobounké kamínky(ty jsem asi 5× propláchla aby byli čisté).
Pak opatrně pomalu vlívat vodu-akvárium máme okolo 60litrů.
Problém je,že voda se hodně zkalila a je úplně hnědá(červenohnědá).Od toho písku s hnojivem.Nebyla vidět ani zadní stěna akvária.
V prodejně jsem byla uklidněna,že je to normální do 4 dnů se voda přefiltruje a bude čistá.Dnes je to pátý den a je to lepší,ale zdaleka ne dobré.Vadí mi,že tam jemný červenohnědý kal,prášek,písek nevím jak to nazvat se usadil na všech rostlinách bocích akvária a hlavně na zadní stěně(je to nějaký polistyrén natřený barvou,imituje kameny-dost špatně se odstraňuje-navíc jakmile se to snažím z rostliny oklepat začne se ten kal okamžitě výřit a opět vodu špinit.Nevím jak tedy tuto nečistotu z akvária dostat.
Dalším problémem je,že jak jsem vodu vlívala,tak se kamínky s pískem smíchali dohromady a už není písek dole a kamínky nahoře.Jakmile se dotknu dna vše se začne výřit a opět se vyplavuje z písku spousty červeného kalu a špiní vodu.
V akvaristice kde jsem vše zakoupila mi tvrdí,ať vydržím,že se to všechno filtrací upraví samo.
my zakládali akvárko taky a radili nám kamínky i pisek nejdříve několikrát proprat,pak do akvárka nasypat písek,nechat proschnout a na to kamínky jemnou vrstvu,do písku se pak zasadily roslinky,poupravily se kamínky,pak se opatrně,bez víření nalila voda…ta se jemně zakalila,filtr to do 3 dnů vyčistil.Hnojivo na rostliny máme v tekuté formě a jediné co nás občas trápí je plíseň na spojích akvárka…na to máme tablety a zabírá to…
zkuste vyčistit filtr,třeba to půjde opravdu jen filtrem…na větší nečistoty používáme odkalovač-manuální.....jo a rybičky nasazuj až se akvárko odkalí…my nasdili cca týden od odkalení
Nemáme písek máme jen kamínky a rostlinkám se daří,mají dostatek světla.Můžeš zkusit odkalovač ale je to zbytečná chemie…radši bych zkusila bez písku,všechna akvária co jsme měli.zbylo jen jedno není na to už čas, jsme měli bez písku a s kalnou vodou jsme problémy neměli ani s růstem rostlinek
Ahoj, nevím jestli ti poradím
Ale, když jsem já lila vodu do akvárka, tak jsem si na dno vždycky dala nějakou misku a lila vodu do ní- tím se ta voda nerozvířila a dekorace na dně zůstala tak, jak jsem si ji postavila ![]()
Jinak s tím zakalením fakt nevím, mně se to nikdy nestalo. Byly ty rostlinky v pohodě? Jestli nebyly třeba nahnilé? A svítíš na to akvárko, rostlinky potřebujou hodně světla.
Ještě mě napadá - ten filtr jsi proplachovala, nevím jaký máš, jestli ten molitanový nebo jiný. Každopádně ho zkus vyčistit a znovu filtrovat.
určitě to chce vydržet… a opravdu filtrovat a hlavně mezi tím každý den ten filtr vyprat a znovu filtrovat.. úmyslně trošku zvířit aby se to vyfiltrovalo… popř. se dá z rostlin a ze zadu to odsávačkou odsát… do kýble a dát místo toho jinou vodu je potřeba lít jí pomalu a nejlépe na papír.. na hladinu polož např. nějaký papír do tiskárny.. a vodu leješ na ten papír… nevíří ti to tolik ty kamínky a špínu…
jinak rybičky by se měly dávat do akvária nejdříve po pěti dnech… a když budeš odsávat vodu můžeš na jednou bez úhony na rybách odebrat asi 1/3 vody a nahradit čerstvou… víc ne!
ono se to fakt vyfiltruje… jen je potřeba ten filtr čistit..
Myslím že největší problém bude s velikostí akvária.Pravá mikloflora se tvoří nejdřív od 100 litru,jinak je to celkem problém.Mám 2 200l chemii nepoužívám vubec žádnou.Písek,kamínky pořádně propláchnout je základ jinak se kalí,Velká rostliny dozadu malé do předu,dobrej filtr nejlépe přímo stavěnej pro akvárko.Máme dav klasik na elektřinu s houbičkou a trojfázovej horní (tři druhy filtrace).optimální teplotu podle druhu ryb a rostlin.Né na světlo lépe do šera.dvě zářivky sluníčko a fotosyntéza
Nejlepší pro začátečníka je opravdu jen čistý štěrk/hrubý písek a radši co největší akva těch 60l je na dolní hranici . Jestli se Ti vrstvy nepromíchaly tak zkus vydržet-tyčinkou oklepávat z rostlin, propláchni filtr, část usazeného můžeš zkusit opatrně stáhnout odkalovačem-proti víření při dolévání opravdu funguje ta miska nebo přes dlaň- nebo slabým proudem na nějaký kámen a zkusit vydržet. Časem se to usadí, teď jen aby kytky nebyly pod nánosem a měly šanci růst, pozadí neřeš, stejně časem dostane patinu od řas a tak, nově založené akvárium nikdy není úplně to pravé ořechové to až se rostliny rozrostou. A zkus se podívat na nějaké akva stránky př. http://www.akvarko.cz/ najdeš inspiraci a radu.
No právě,že se ten písek propírat neměl,že by se z toho to hnojivo pro rostliny vypláchlo.
Vodu jsem lila pomalu,na papír.Dělá to ten písek,jen se trošku snažím poupravit rostlinku,už se zvedá ode dna a hrozně to špiní.
Mylím,že bude lepší začít od začátku a bez písku.
Rostlinám svítím a rybičky ještě nemám.
Ehm, to jsou fakt rady nad zlato…
První chyba byla to hnojivo, hnojit až po záběhu, až bude vidět, že rostlinám něco chybí… voda z vodovodu a propláchnutý písek/štěrk mají živin až až.
Filtr max. jemně vymáchat v odpuštěné akvarijní vodě, jeho funkce není mechanická, ale biologická, ve filtru se vytvoří kolonie bakteríí, které odbourávají škodliviny z vody a „čištěním“ filtru se zničí.
Rybičky ne za pět dnů, ale tak pět týdnů (možno některé odolnější druhy dříve a hlavně postupně!)
Já bych vypustila vodu, pořádně to dno proprala (a smíchala, stejně se ti pak při údržbě smíchá), dala na dno, zasadila kytky (max. pod nějaké velké kusy - ale v 60l těžko, dát jílovou kuličku jako hnojivo), pusť osvětlení, filtr a topení a nechej to být min. 14 dní, 3 týdny, ono se to usadí.
Pozadí stejně zaroste řasama a správně by v akvárku mělo být tolik kytek, že stejně nepůjde vidět=).
Pipet pokud jsem pochopila tak to hnojivo bylo v písku přimíchané… a já jako laik, bych dala na doporučení prodejce a taky ho neproprala.. a udělala jak jí bylo porazeno!
ale já bych to nechala být… neustále filtrovala.. vymývala filtr.. a ono se to vyčistí, záleží jestli je na objem iltr dostačující.. my jsme měli předymenzováno.. aby filtroval lépe.. a měli jsme ho mimo akvárium.. ne v něm.. protože jak se to vyndavalo tak se to tam stejně vypláchlo…
ale uvidíš opravdu se to vyčistí.. jen buď trpělivá ![]()
Asi máme na mysli to samé
- a to je jestli nechceš začínat od začátku tak akva co nejvíc nechat napokoji. Jestli Ti kytky neplavou tak se v písku nevrtej a myslím, že poklepáním na list aby se setřásl usazený kal tolik škody nenaděláš. A filtr v novém akvárku moc osídlený není a jestli jsou teď problém mechanické nečistoty vypláchnutí neuškodí. A jak moc byla chyba to hnojivo by se vidělo časem podle toho co tam poroste.
Já i věřím tomu,že se časem ta voda vyčistí.
Jenže ten písek s tím hnojivem fakt hodně barví-to nepůjde ani odkalovat dno- ![]()
Filtr mi bylo v obchodě doporučeno už neprat(je to ten s tou molitanovou houbičkou)
Ono to z těch kytek ani moc oprášit nejde-je to tam jak přilepený.
No tak teď nevím zda to nechat,nebo vylít.A zda propírat ten filtr či ne.
Zářivka je Agua gio 15W a filtr Hallea RP-200(vnitřní)
Každý radíme,tak,jak uznáváme za vhodné a jak bylo porazeno nám
…našemu akvárku,rybičkám se daří dobře,filtr pravidelně čistíme,písek i kamínky jsme před prvním použitím propláchli…rybky nám umřely tři,dokonce se nám některé úspěšně namnožily…ostatně akvárko máme už něco přes tři roky a vše běží jak po drátkách ![]()
Sunnny píše:
Já i věřím tomu,že se časem ta voda vyčistí.
Jenže ten písek s tím hnojivem fakt hodně barví-to nepůjde ani odkalovat dno-
Filtr mi bylo v obchodě doporučeno už neprat(je to ten s tou molitanovou houbičkou)
Ono to z těch kytek ani moc oprášit nejde-je to tam jak přilepený.
No tak teď nevím zda to nechat,nebo vylít.A zda propírat ten filtr či ne.
Zářivka je Agua gio 15W a filtr Hallea RP-200(vnitřní)
Filtr bych prala a pořádně,ted každý den a pak stačí co tři týdny…