Zaměstnání a kontroly u lékaře

3157
29.6.11 17:17

zaměstnání a kontroly u lékaře

Když chodíte na pravidelné těhotenské kontroly, vyžaduje od Vás zaměstnavatel nějaké náhrady neodpracovaného času apod.? Vždy jsem si myslela že to přímo upravuje zákoník práce že zaměstnavatel musí umožnit těhotné tyto těhotenské prohlídky, ale můj zaměstnavatel po mně chce naddělávat čas, který strávím u lékaře, popř. abych si brala dovolenou. Snažila jsem se hledat v zákoně ale marně, asi jsem natvrdlá. Předem díky. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
29.6.11 17:21

No tak mělo by se to „omluvit“ stejně jako jakákoli jiná návštěva lékaře, měli jsme v práci „formulářek“, doktor tam dal razítko a hotovo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
29.6.11 17:32

No podle mě stačí propustka, na ní razítko a datum od doktora,..u nás i jinde to tak vždycky bylo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
29.6.11 17:38

Zaměstnavatel je povinnen ti omluvit čas strávený u lékaže v nezbytné výši. Kolik je to hodin se nikde nepíše, napracovávat nic nemusíš. Stačí potvrzená propustka, ve mzdě to najdeš jako neodpracovanou dobu, ale zaplacenou dobu. Dle mého na to pasuje § 199 ZP - Jiné důležité osobní překážky v práci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
29.6.11 17:40

U nás teda na propustku při návštěvě jednoho lékaře omlouvají 4 hodiny, pokud ho máš v místě bydliště a samozřejmě i práce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
29.6.11 17:40

V pojetí překážek v práci se v novém zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb.) nic nezměnilo. Stále platí, že zaměstnanci mají navštěvovat lékaře pokud možno mimo pracovní dobu. A v případě, že to nebylo možné, pak jim za stanovených podmínek náleží náhrady mzdy v nezbytně nutném rozsahu, maximálně však 1 den. Viz nařízení vlády č. 590/2006 Sb., bod 1) písm. a) a b).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3595
29.6.11 17:54

Já jsem se na to kdysi informovala u personalistky a řekla, že jsou proplacené povolené čtyři hodiny měsíčně, ale musí být potvrzení od lékaře a nesmí se to zneužívat samozřejmě, tzn. jít jen pokud není možné v jinou dobu, např. po práci.
Vždy mi to proplatili, využila jsem to i v těhotenství na kontroly.
Jinak celodenní náhrada mzdy a nárok na volno je ze zákona na dárcovství krve. To jsem taky čerpala. :kytka:

Tady jsem o tom něco vygůglila, takže shrnuto, na nezbytně nutnou dobu tě musí omluvit a proplatit, pokud nebylo vyšetření možné poskytnout mimo pracovní dobu…takže ten počet hodin v měsíci si asi stanovila naše firma…nicméně nárok máš, tak se braň.

Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout, pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
30.6.11 08:24

Jak už tu bylo psáno - chodit máš mimo svoji pracovní dobu, takže pokud tak nečiníš, zaměstnavatel má právo po tobě chtít hodiny nadělat.

Ovšem pokud mimo pracovní dobu tvůj lékař neordinuje, tak by ti měl na propustce potvrdit dobu, kterou jsi u něj strávila a zaměstnavatel by ti to měl normálně omluvit a proplatit.

Nicméně pokud bys chodila k jinému než nejbližšímu lékaři (nejbližšímu k zaměstnání, bydlišti), tak ti proplatí jenom dobu, kterou bys strávila u nejbližšího lékaře a zbytek ti omluví, ale nezaplatí.

Jinak samozřejmě před lékařem/po lékaři bys normálně měla přijít do práce, ve své pracovní době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
6.5.12 10:39

a muí tam doktor do té propustky vypsat i čas návštěvy?to by mě docela zajímalo.já totiž mám nárokna 4 hodiny na doktora v místě bydliště a pokud jedu mimo město tak celý den.ale nedvovedu si představit honit se rychle z poradny na 10.00 zpátky do práce.anebo v místě bydliště musím dvě razítka od různých doktorů aby mi zaplatili celý den.takže pokud budu mít jen jedno tak mi zaplatí jen půl smšny?cháppu to dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat