Zaměstnání - být mámou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@JanulaM píše:
Velmi zajímavé téma, dle mého názoru je dnes práce v domácnosti hrozně nedoceněna, hlavně u nás v Česku. V zahraničí třeba musí muž, když jde do důchodu část svého důchodu odevzdat ženě za to, že byla doma a starala se o něho a jeho děti. To se mi třeba moc líbí. Jinak já osobně bych doma být nemohla. Nejsem ten typ hospodyňky, co peče, zavařuje, háčkuje a tak. Nebaví mě to a i teď co jsem na RD a „nic“ nedělám mám blbý pocit, že jsem si ještě mohla dodělat školu, pracovat na částečný úvazek nebo tak něco. Ale neodsuzuju ženy v domácnosti, pokud je partner zabezpečí a hlavně ony samy s tím dokáží žít, tak proč ne? Otázkou zůstává, jestli si jich partner dokáže i tak vážit. Z toho bych měla docela strach. Nic není 100% a zůstat třeba v 50 bez stálého příjmu není nic moc. Docela by mě zajímalo jak to mají tyto ženy ošetřeny, případy, kdyby jim manželství nevyšlo, co důchod apod?
Tak nějaký společný majeteček budujeme a udržujeme, co se na stáří prodá… nějaké úspory a investice třeba, ale hezky 50/50. Jako nedělej si iluze, že se ty nějakého důchodu dočkáš i když pilně platíš sociální DAŇ. Já i kdybych makala na 100%, tak na stát rozhodně nespoléhám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gina108 časem asi budeme mít no, zatím ale máme jenom dluhy. Já se taky na stát nespoléhám stoprocentně, ale něco snad dostanem. Já například kdybych byla doma, tak na důchod neušetřím ani náhodou. KDyž budu chodit do práce tak aspoň něco jo. Ale většina žen v domácnosti mají asi jiné podmínky. Manžel hodně vydělává, takže můžou šetřit. To je potom jiná, já to beru podle sebe. V našich podmínkách bych měla strach a to manžel nemá malý příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pardon četla jsem budujete a udržujete, proto ta první věta
už bych měla jít spát pletou se mi písmena ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, moc nevím, kam to zařadit a jak to sepsat, aby jsem napsala vše skutečně jak to cítím..
Abych upřesnila, jsme s manželem šest let, máme čtyřletou princeznu, malého psíka a vysněný byteček skoro v centru. Od školy jsem se šmrdlala po pracích, mám veliký problém bych řekla se šéfama a obecně s někým nadřízeným a tak jsem si otevřela svůj podnik před rokem, a klape.Poslední dobou přemýšlím spíš o tom, zda i v dnešní době existují mamči v domácnosti, třeba mají nějaký přivýdělek, ale nic stálého a jsou stoprocentní pro děti.
„Probudí dítě, udělají snídani, odvezou ho do školy.
Po tréninku ošetří rány a vyperou.
Bdí nad ním, když běhá venku, doprovázejí ho na tréninky.
Ta nejtěžší práce je pro ně zároveň tou nejlepší: Být mámou.“Něco takovéhohleho…
Opravdu mám domácnost vyšperkovanou, peču domácí pečivo, starám se řekla bych na jedničku, i když samochvála smrdí.
Ráda bych s Vámi popovídala o tomhle stylu života, bez zaměstnání na HPP a štvaní se za kariérou.
Manžel mi sám nabídl, abych byla doma, a věnovala se zájmům, nebo si dodělala školu, nebo cokoli. Sám vydělá dost pro nás všechny.
Pokuď budeš bez práce šťastnější a Tvůj příjem vlůastně nepotřebujete tak do toho klidně jdi. Myslím si že je to zkušenost nepřenositelná a vrátit se do práce v případě potřeby můžeš vždy ne? Já osobně bych to nedala ale já bez práce nevydržím ajni na Md a musím alespoň brigádně dělat jinak bych se asi zbláznila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanulaM jo, to je dobře, že úplně na stát nespoléháš.
Tak zas chápu, že pokud jsou dluhy, do práce prostě musíš kvůli financím. To by bylo zase nezodpovědné nechat rodinu dřít bídu s nouzí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky o tom hodně uvažuji, ale až tak poslední dva měsíce. Taky si myslím, že ženami v domácnosti je v ČR docela opovrhováno. Jednak to je závist - že mají peníze, že jeden nemusí makat - a taky je tady silná tradice, že chodí do práce i ženy. Běžný český plat muže prostě na uživení celé rodiny nestačí.
Já si nedovedu představit být „jen“ v domácnosti. Mám nějaké školy, praxi, chci se realizovat taky jinak než jako uklízečka a chůva. A když děti vylétnou z hnízda, tka už ani ne jako chůva. Na druhou stranu lítám z práce na večer, tak tak vyzvedáváme ze školky a školy, pracujeme často i o víkendu a už mně ničí že s těma dětma pomalu ani nejsme.
Ideální je asi částečný úvazek nebo dobrovolničení, ale těžko se něco odborného najde. Znáte to, částečných úvazků je tu málo. A když je to pro studenty nebo důchodce, nebo neodborná práce. A navíc pak stejně na zkráceném úvazku bývá zkrácená jen mzda, ne ty odpracované hodiny…tak nevím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Víš v čem je potom problém? Že teď perfektní manžel, naprosto perfektní, za deset dvacet let může zblbnout, totálně, ze dne na den klidně zničí všechnu tu vaši skvělou budoucnost, najednou stojíš před cizím nenávistným chlapem, který tvrdí, že ses celý život poflakovala, všechno je jeho, páč on to vydělal, a teď si to chce užívat s milenkou a ne s ojetou manželkou. Prostě běžný denní scénář. A supermamka v domácnosti je totálně v loji, práci nemá, praxi nemá, znalosti nemá, umí tedy upéct chleba a koordinovat nesamostatné děti, ale to jí jaksi na nájem nevydělá. Takže jakkoliv je to krásná představa, nevzdávej se své práce, alespoň částečné, zvláště, máš-li svůj podnik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Milá zakladatelko, to, že sis otevřela svůj kšeft, zabere tolik času, že se pak nemůžeš nazývat matkou na plný úvazek. Spousta věcí v příspěvku mi nejde do hlavy. Mimoto, pokud je vše pravda, nesnesla bych být závislá na manželovi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Voltiček píše:
Milá zakladatelko, to, že sis otevřela svůj kšeft, zabere tolik času, že se pak nemůžeš nazývat matkou na plný úvazek. Spousta věcí v příspěvku mi nejde do hlavy. Mimoto, pokud je vše pravda, nesnesla bych být závislá na manželovi.
Mě příspěvek zakladatelky přijde jako něco špatně přeloženého ze zahraničního časopisu pro ženy. Nemá to hlavu ani patu a nerozumím tomu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Abych upřesnila, jsme s manželem šest let, máme čtyřletou princeznu, malého psíka a vysněný byteček skoro v centru. Od školy jsem se šmrdlala po pracích, mám veliký problém bych řekla se šéfama a obecně s někým nadřízeným a tak jsem si otevřela svůj podnik před rokem, a klape.ˇ
Žijete si dobře, nikdy jsi pořádně nepracovala, protože nechceš nikoho poslouchat. Máš svůj podnik, funguje už rok a dobře. Jestliže je to tvé podnikání, asi se mu musíš dost věnovat a to nechceš protože se chceš plně věnovat dětem? Tak to podikání zruš. Nebo to někomu prodej. Je problém snad tady?
Poslední dobou přemýšlím spíš o tom, zda i v dnešní době existují mamči v domácnosti, třeba mají nějaký přivýdělek, ale nic stálého a jsou stoprocentní pro děti.
Otázka zní jak?
„Probudí dítě, udělají snídani, odvezou ho do školy.
Po tréninku ošetří rány a vyperou.
Bdí nad ním, když běhá venku, doprovázejí ho na tréninky.
Ta nejtěžší práce je pro ně zároveň tou nejlepší: Být mámou.“
Otázka zní jak?
Něco takovéhleho… Nedopsala jsi větu. Chceš takhle žít? Co ti brání?
Opravdu mám domácnost vyšperkovanou, peču domácí pečivo, starám se řekla bych na jedničku, i když samochvála smrdí.
Manžel mi sám nabídl, abych byla doma, a věnovala se zájmům, nebo si dodělala školu, nebo cokoli. Sám vydělá dost pro nás všechny.
Někdo ti tvrdí, že domácnost vyšperkovanou nemáš? Chceš zůstat doma? Tak zůstaň. Kde vidíš problém?
Ráda bych s Vámi popovídala o tomhle stylu života, bez zaměstnání na HPP a štvaní se za kariérou.
Chceš zjistit, jaké to je? Jestli si chceš povídat s ženami, které nepracují, líbí se jim to, nic jiného, než pečovat o děti a mužíčka nechtějí? Nejlepší bude, založit si na tohle téma soukromou skupinu a můžete s tam vyměňovat zkušenosti.
Tady ti to zapadne, nehledě k tomu, že jsi to mohla napsat jednou větou a bylo by to srozumitelnější. A ty se za to stydíš, že jsi anonym? Nemusíš. Nic špatného to není.
- Citovat
- Upravit
No taky by mě zajímalo jak to tedy je, na jednu stranu zakladatelka píše, že je zabezpečena, ale né prací a pak, že má svůj kšeft? Nebo jsem to špatně pochopila? Škoda, že už se neozývá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
Víš v čem je potom problém? Že teď perfektní manžel, naprosto perfektní, za deset dvacet let může zblbnout, totálně, ze dne na den klidně zničí všechnu tu vaši skvělou budoucnost, najednou stojíš před cizím nenávistným chlapem, který tvrdí, že ses celý život poflakovala, všechno je jeho, páč on to vydělal, a teď si to chce užívat s milenkou a ne s ojetou manželkou. Prostě běžný denní scénář. A supermamka v domácnosti je totálně v loji, práci nemá, praxi nemá, znalosti nemá, umí tedy upéct chleba a koordinovat nesamostatné děti, ale to jí jaksi na nájem nevydělá. Takže jakkoliv je to krásná představa, nevzdávej se své práce, alespoň částečné, zvláště, máš-li svůj podnik.
Tak před tímhle je třeba se dopředu jaksi pojistit. Tzn je třeba myslet na případný rozchod a majetek mít napůl už od začátku. Jinak souhlas, je dost blbý přijít úplně o praxi, nebo aspoň já se toho bojím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dál diskutovat nechci. Děkuji za pochopení.
Kdyby ses přeci jen rozmyslela, nápad s tou uzavřenou skupinou byl dobrý.
Klidně bych se přidala..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit