Zaměstnává mě můj manžel - prosím radu

3089
11.2.11 01:28

Zaměstnává mě můj manžel - prosím radu

Zdravím, mám v tom guláš a nejspíš nejsem jediná. Natoupila jsem v práci u mého tehdejšího přítele ihned po škole. V září jsme se vzali a včera jsme se dozvěděli, že manžel nemůže zaměstnávat manželku, co mám tedy teď dělat? na internetu v nějaké diskuzi jsem se dozvěděla že pracovní poměr zaniká dnem sňatku, ale můj manžel mi vyplácí výplatu nadále a i za mě odvání sociálný a zdravotní. Na sociálce pořádně neví co s tím, protože jsem tam začala pracovat za svobodna. Dočetla jsem se i o spolupracov­nici, ale já nechci být OSVČ a dělat daňové přiznání a všechny ty věci okolo a už vůbec nechci mít manželovo polovinu výdajů. Co mám tedy dělat? Ani nevím zda li to jde, když nejsem kvalifikovaná v oboru a dělám jen pomocné práce. A tokud je to tedy tak, proč jsme nebyli třeba ze sociálky upozorněni že pracovní poměr měl zaniknout? Popravdě, míslím že u nás na sociálce pořádně nic neví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
663
11.2.11 05:10

Ahoj, jsme na to stejně. Já byla taky zaměstnaná u přítele a když jsme se v září vzali, to už jsem byla těhotná, a začala jsem řešit mateřskou, nemocenskou a podobný formality, tak jsem na sociálce zjistila to samé. :mrgreen: A taky nás o tom nikdo neinformoval. Asi ti moc neporadím, ale já to udělala tak, že jsem se stala osobou spolupracující, protože mi prakticky asi nic jiného nezbývalo. Vzhledem k tomu, že jsem nesplňovala nějaké ty lhůty, tak jsem pak ani neměla nárok na mateřskou a tím pádem jsem musela na rodičák na 4 roky.
Jinak jako osoba spolupracující si nemusíte dělit v daňovém přiznání 50-50, ale třeba 70-30, to záleží, jak si vyberete.
Jsem zvědavá, jestli někdo poradí něco lepšího, já v té době z toho byla tak překvapená, že jsem to udělala takhle, protože na sociálce ti fakt nikdo neporadí.
Jinak v té době to ještě šlo udělat tak, že jsem si zaplatila tu nejvyšší zálohu na nemocenskou za jeden měsíc a pak jsem hned nastoupila na rizikáč, takže až do šestinedělí jsem vlastně byla na nemocenské a pak ten rodičák. Ale teď už to s tou nemocenskou snad takhle udělat nejde, tak nevím, jestli existují další finty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
11.2.11 06:30

hmm to jsem nevěděla pěkně debilní tedy :zed: :zed: :zed:
Takže asi jediná možnost založit s.r.o. to by pak mělo jít ,protože nejsi zaměstnanec manžela ,ale společnosti -ale jistá si tím tedy nejsem jen mě to tedy napadlo .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12900
11.2.11 07:36

Je to pravda a řešení jsou jen ta, která tu už byla nastíněna (změna statusu společnosti, stát se spolupracovnicí). Teda kromě oho, že by sis našla jinou práci.
Zákony jsou takhle bohužel nastavené, ta uřednice s tím nemůže asi nic udělat. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
11.2.11 07:41

asi bych to taky řešila tak - založila firmu (s.r.o.) a současné podnikání bych vložila do firmy bud jako základní kapitál, příp. firmou poté odkoupila. Z mého pohledu je podnikání FO celkem rizikové i do budoucna, kdyby se nedařilo, tak se tě to jako manželky taky týká… když se něco stane a je firma, tak přijdete jen o majetek firmy a o základní kapitál, který jste do firmy na začátku vložili (tj. společník s.r.o. odpovídí jen svým nesplaceným vkladem do zákl. kapitálu na rozdíl od FO která odpovídá celým svým majetkem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2949
11.2.11 07:54

.

Příspěvek upraven 15.01.13 v 20:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12064
11.2.11 08:01

Je to jak to píše mati, doporučuji založit společnost s ručením omezeným a budete vykonávat dosavadní podnikatelskou činnost. Ty budeš zaměstnancem společnosti a manžel jako jednatel může být zaměstnancem společnosti a nemusí. Pokud nebude zaměstnancem, musí platit pouze zdravotní pojištění jako samoplátce ve výši 1080 Kč/ měs. Sociální po něm chtít nebudou (ani nemůžou), což má samozřejmě jak své výhody, tak nevýhody. Jó, zdejší zákony… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
11.2.11 08:21
Monika H. píše:
Je to jak to píše mati, doporučuji založit společnost s ručením omezeným a budete vykonávat dosavadní podnikatelskou činnost. Ty budeš zaměstnancem společnosti a manžel jako jednatel může být zaměstnancem společnosti a nemusí. Pokud nebude zaměstnancem, musí platit pouze zdravotní pojištění jako samoplátce ve výši 1080 Kč/ měs. Sociální po něm chtít nebudou (ani nemůžou), což má samozřejmě jak své výhody, tak nevýhody. Jó, zdejší zákony… :zed:

ale pokud má jako jednatel odměnu větší než 6000,– tak se z té odměny odvádí zdravotní a důchodové?píšu to správně? a taky ono z jistého pohledu musí být i jednatel zaměstnanec jelikož vykonává pro společnost činnost (samozřejmě pokud je jednatelů hodně nebo společnost nevyvíjí činnost tak to nebude relevantní, ale tenhle názor už jsem v odborné lit. taky četla)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
11.2.11 12:40

ale co mám děla, když půl roku jsem tedy u manžela dělala, on všechno platil a já jsem podle zákona už u něj nepracovala? Teď jsem na nemocenské a pak mam jít na mateřdskou, jestli mi tedy nějakou dají, když sem oficiálně půl roku pracovat neměla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
11.2.11 13:25

a kdybych byla manželo va spolupracovnice, šlo by že on by měl 100% výdajů a já 0%? a jeětě jsem se chtěla zeptat zda li to vůbec jde abych byla jeho spolupracovnice, když nejsem v daném oboru vůbec vyškolená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
663
11.2.11 14:38

to jestli jsi nebo nejsi vyškolená by neměl být problém, manžel může podnikat s kýmkoliv, kdo oboru rozumí, ale nemusí na to mít školy.
A pokud to jde rozdělit 100 - 0, tak to asi nejspíš ne, ale i kdyby to tak bylo možné, tak to nejspíš nic nevyřeší, stejně musiš podávat daňové přiznání a odvádět soc. a zdravotní, protože máš vlastně svůj vlastní živnosťák. A když budeš pak na rodičáku, tak si necháš činnost pozastavit a sociální a zdravotní za tebe odvádí stát. Tak to mám já teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
12.2.11 08:31

s tím prvním :nevim: asi bude záležet na přístupu úřednic, nebo pokud by ti vyšla ochranná doba po ukončení zaměstnání (pokud bude míň jak 180 dní od svatby do teoretického nástupu na PPM) tak je ten nárok máš. A holt to během těch 2/3/4 let vyřešit jiným způsobem.

procenta nevím (o podnikání OSVČ se moc nezajímám), splňovat odborné podmínky bys pro živnost osobně nemusela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
12.2.11 15:24

no půl roku to bude v březnu a já jsem od 1 února na nemocenské a pak bych měla nastoupit na PPM a pak na RD, mě teď jde o to, jestli tedy řeknou, že jsem teda od toho září oficiálně nepracovala (i když sem tam pracovala), tak jestli dostanu vůbec tu nemocenskou na které od začátku února jsem a jestli mi dají i tu PPM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
13.2.11 08:39

podle mě bys měla PPM dostat, ale je to jen můj názor… o byrokracii a kocourkově v tomhle státě si už dávno myslím svoje :-? … přece za tebe bylo odváděno soc. poj., nebo ho chtít od OSSZ a zdravot. poj. vrátit odvedené pojistné :think: a přece jsi na nemocenské tak na tu bys v tom případě taky neměla nárok :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
13.2.11 11:43

s těma procentama je to maximálně 50, ale kolik je minimum netušim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie