Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Cuddy já s vámi naprosto souhlasím, taky bych počkala, to s tou přírodou jsem myslela, že když se nějakému páru podaří otěhotnět pomocí umělého oplodnění není to o přírodě že oplodnila nejsilnější spermie, ale jen ta kterou zrovna chnapla ta labornatka, a znám spoustu případů kdy lidi co nemohli otěhotnět několik let uprostřed toho umělého otěhotněli přirozeně.
@Jenesis Vezmu-li vejce, ktere jsou zene odebrany, dam je do misky se spermiemi, ktere byly odebrany muzi, necham oplodnit a po 3-5 dnech vlozim zpet, tak tam porad zustava 99,9% mista pro to, aby se uplatnila priroda. Ne vzdy se voli nejake nadstandartni techniky.
@Cuddy o IVF nic neviem pretoze sme nemali problem s dietatom
o statistikach sa mi ani nesniva
dik za info
@Anonymní píše:
@Cuddy o IVF nic neviem pretoze sme nemali problem s dietatomo statistikach sa mi ani nesniva
dik za info
To je prave to, na co ty firmy sazi. Zmrazte sva vejce, at v budoucnu nemate problem s otehotnenim. Dokud se o to clovek nezacne zajimat, tak si mysli, ze ivf je jistota. Ve skutecnosti se 1. ivf bere jako zkusebni, kdy se ani moc neocekava, ze to vyjde. A zmrazeni vajec odpovida polovine prvniho ivf, pak nasleduje jeste dost kroku, ve kterych to muze nevyjit.
Ale jinak jsou tve uvahy, anonymni, logicke. Dokonce jsem videla, ze to nektere firmy nabizi jako benefit, aby jim zeny neodchazely brzy po skole na materskou.
@Cuddy to co jsem psala mám přímo od doktorky která provádí samotné umělé oplodnění,
jinak si myslím že ukřičené dítě je hodně často vinou rodiču, pokud samozřejmě dítko není nemocné nebo ta, hodně pomáhá mít hlídání, jistotu že dítě nevisí jen na vás, že si od něj můžete odpočinout. Jinak starší dítě muže mamince i se sourozencem hodně pomáhat máme děti o 5 let od sebe, já jsem s bratrem taky tak, a už mohl hodně pomoci hlavně s hlídáním, zabavením a tak. Myslím si že první dva roky jsou nejnáročnější pak už to bude jen lepší takže klidně mímo další by bylo v poho
.
Příspěvek upraven 14.02.16 v 23:38
@Jenesis je to jak pise Cuddy - to, co popisujes, je metoda zvana ICSI, kdy se vybere jedna konkretni spermie a vpichne se do vajicka. Pouziva se zejmena pri velmi spatnem spermiogramu a bohuzel cim dal tim casteji „pro jistotu, at se neco oplodni“ plosne vsem (o te jistote bych taky mohla vykladat). Bezne IVF probiha tak, ze se k vajicku na misce prida hromada spermii a prirodo, starej se a vyber si, ktera je ta jedna vyvolena.
@Cuddy tak zas asi je treba vzit v uvahu i to, ze ty statistiky predaleko od 100 % pri IVF jsou vztahovany k parum, ktere maji samy o sobe hodne problemu. Mizerny spermiogram, vysoky vek, hormonalni poruchy, problemy imunologicke, hematologicke, geneticke, vyvojove vady delohy, endometriozu a podobne srandicky, tam bude logicky kvalita vajicek i spermii o dost nizsi… Idealni pacientkou je asi zcela zdravy mlady par, kde je zenska bez vejcovodu, cili pouze mechanicka prekazka, ani tam samorejme neni 100% jistota, ale pravdepodobnost kvalitniho vajicka i spermie a dobre pripravene delohy bude srovnatelna se zdravou zenskou v prirozenem cyklu. Takze tipuju, ze kdyz stimulaci podstoupi zdrava mlada zenska, ktera uz bez problemu prirozene otehotnela, pravdepodobnost ziskani solidniho mnozstvi kvalitnich embryi by mela byt o dost vyssi. Ale 100 % to samozrejme nebude nikdy.
@ugluk To ano, ale jenze ona prave ta uspesnost ani u lidi bez vejcovodu, kteri umi prirozene otehotnet, treba uz nejake dite maji, take neni nijak zavratna. Proste zdaleka to neni o tom studujte si, pracujte si, a az si vzpomenete, rozmrazime vase vejce a zalozite rodinu.
Jestli se o to pokusíte za 3 roky, tak podle mě nemá cenu zamražovat. Pokud později třeba za 6 let, tak tam zase hrozí vyšší riziko potratu, takže u vás v tom nevidím, až takový efekt.
@Cuddy tak to samozřejmě ne a taky to byla moje první reakce, když tuhle nějaká manažerka v rozhovoru říkala - ve třiceti jsem si nechala zamrazit deset vajíček a teď jsem v klidu. Deformovaná svýma zkušenostma (40 vajíček, dva potraty a jedno dítě) jsem si cynicky pomyslela, že já bych tak v klidu teda nebyla
Ale fakt prostě je, že u zdravé ženské těch deset vajíček na jedno dítě většinou postačí. Už samozřejmě ne na - a co budete dělat s těma osmi dalšíma, co vám zbydou po dvojčatech? - jak znělo v příslušné diskuzi.
Dakujem vam za prispevky. Som urcite mudrejsia co sa tyka procesu ale co s tym stale moc neviem. Najviac na zamyslenie mi prisiel prispevok, ci som si ista, ze po xy rokoch budem chcet opat umrncane miminko a prechadzat to cele od zaciatku. A hned ma napadlo nie. Ja to robim primarne koli tomu aby dcera nebola jedinacik. Mozno by som mala tuzit po dietati z inych dovodov
a nie koli dcere ktora o surodenca nestoji (je prilis mala na take pocity) a kto vie ci by si rozumeli. Ja sama som jedinacik a nevadi mi to. Ale spolocnost a okolie mi stale pripominaju milion dovodov preco nemat len jedno dieta a nie je lahke stale argumentovat. Mozno som sa hlupo nechala stiahnut recami inych.
Anna
Kdyz ja mam vazne pocit, ze deti treba deset let od sebe uz svym zpusobem jedinacci jsou. Ja uz ted mam trochu pocit, ze kdybych otehotnela, nez bych porodila, bylo by dceri pet a nez by petileta s novorozencem nasli nejakou spolecnou sourozeneckou rec, peknych par let by to jeste trvalo. Ale to je jeste rozdil celkem v pohode. Teprve ted zacina nejak vic vnimat moznosti sourozeneckych vztahu a po sestricce sama moc touzi. Bohuzel ja ji tu radost doprat nemuzu. Ale vazne tomu dej cas, treba taky za rok-dva dojdes do stadia, kdy te bude ukecavat vlastni dite ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.