Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím všechny a prosím o radu ty, kteří mají podobnou, nepříjemnou zkušenost. Před týdnem jsem podstoupila vytržení dolního zubu moudrosti a od té doby mám velmi omezenou pohyblivost dolní čelisti. Bylo mi lékařem přikázáno cvičit ústa otevírat, ale bohužel je výsledek nevalný.
Máte s tímto problémem někdo zkušenost, jak dlouho to trvá a je vhodné cvičit otevírání přes bolest?
Všem předem díky, T.
Ahoj Toffee, mam podobnou zkusenost. Ne ze bych mela vyslovene problem s oteviranim celisti, ale nechala jsem si pred rokem vyndat 2 osmicky a jeste tam emsic pote jsem mela necitlivou celou dolni celist. Mohla jsem normalne jist, ale kdyz jsem se dotkla celisti zvenku, skoro jsem to necitila. U mne to z 80% odeznelo, ale trosku rozdil oproti druhe strane tam je. Tak drzim pesti at to mas brzy v poradku ![]()
Brala jsem preventivně antibiotika a nepociťuju žádné příznaky zánětu. Nevím. Každopádně děkuju za odpověď. ![]()
Marketa2008 píše:
Ahoj Toffee, mam podobnou zkusenost. Ne ze bych mela vyslovene problem s oteviranim celisti, ale nechala jsem si pred rokem vyndat 2 osmicky a jeste tam emsic pote jsem mela necitlivou celou dolni celist. Mohla jsem normalne jist, ale kdyz jsem se dotkla celisti zvenku, skoro jsem to necitila. U mne to z 80% odeznelo, ale trosku rozdil oproti druhe strane tam je. Tak drzim pesti at to mas brzy v poradku
Děkuju.
Já mám zkušenost podobnou. Ale osmičku mi zubař netrhal, jen řezal dáseň, aby osmička měla prostor. Pusu jsem otevřela jedině s bolestí, taky řikal trénovat otevírání i přes bolest. Měla jsem problém strčit do pusy rohlík takže jsem rohlík jedla jedině placatý a vlastně problém mi dělalo i strčit do pusy lžičku
Můj zubař je ze starý školy takže vyplachovat heřmánkem a heřmánkem - žádný efekt to nikdy nemělo. Pak když jsem šla na kontrolu tak mi tu pusu čapnul a otevřel, na tu bolest nikdy nezapomenu. Táhlo se mi to skoro měsíc
Očividně mi ani nevěřil, že mě to bolí a tu pusu pořádně nemůžu otevřít ![]()
Taky jsem to tak měla, cvičila jsem přes bolest myslím od druhého dne po zákroku a když zmizel otok, byla pak dobrá i hybnost. Ale chce to cvičit po chvilkách a postupně. Ne rychle přes bolest otevřít pusu. Já s tím ležela týden na zubním
a tam nám dali dřevěnou špejli jak se s ní kouká do krku a úspěch byl, když jsem otevřela pusu na šířku špejle. Ta špejle měla být motivační pro porovnání pokroků
. Asi za tři týdny splaskl otok a hybnost se vrátila k normálu.
Držím palce, ať to je brzy dobré ![]()
Já po vytržení 8 nemohlá 3 týdny pořádně otevřít pusu.Jednak to bolelo a taky to nešlo.Samo to,ale odeznělo.Uvidíš,že to bude dobrý. ![]()
Děkuju vám všem, budu pilně trénovat a snad se úspěch dostaví. ![]()
T.
Měla jsem to stejně. Nejdřív extrakce jedné 8 dole, dobrý, za měsíc a půl extrakce druhé 8 dole a tam už to bylo horší. Huba nešla otevřít ani za boha !
Ale odeznělo to samo, už si teda nepamatuju, za jak dlouho. Snažila jsem se cvičit, co to šlo, i když mě huba bolela, jak šlak. Když mi zubařka vyndavala stehy, myslela jsem, že bude po mně ! ![]()
Ale neboj, odezní to a bude to dobrý, uvidíš. ![]()
Tak teď si tím procházím. Jsem týden po trhání - moudráky vpravo, horní i dolní při jednom zásahu. Zítra mám jít na vyndání stehů a obávám se, že to nepůjde, neotevřu totiž vůbec pusu… ![]()
Přesně jak tu čtu - pečivo po placatých kouskách, ze lžičky srkám, protože do pusy jí celou nedám… Přitom otok odezněl celkem rychle, po týdnu mám už jen nepatrný. Obávala jsem se ledasčeho - hnisání, krvácení, zánětu apod., nic z toho se nekonalo. Ale že nebudu moci otevřít pusu, to mě fakt nenapadlo. Takže zítřejšího tahání stehů se bojím skoro víc než toho trhání. Jestli mi zubařka otevře pusu násilím, bude to pěkná soda… ![]()
Zdravím
Studuju zubařinu, tak přidám něco do diskuze pro další, koho to potká. Dle mého nezkušeného a nic nezaručujího názoru se jedná o kontrakturu (což je něco jak déle trvající křeč) svalu, pravděpodobně m. pterygoideus med. nebo lat., což bývá běžné po trhání osmiček nebo po odstraňování dásně při obtížném prožezávání zubu. Podle toho, co jsme se učili, je to normální, ale nemělo by to trvat víc než jen pár dní (cca týden). Kdyby to nepřestávalo, je lepší o tom zubaře informovat a řídit se jeho radama. Teď se mi stalo totéž, nejlepší je fakt i přes bolest snažit se tu čelist tlačit do strany, otevírat atp. Mělo by se to trošku zmírnit a po zahojení rány přestat. Pokud ne, určitě to řeště se zubařem
Jo a pokud bude nutné dlouhotrvající kontrakturu otevírat násilím, což po pár dnech navíc snad nehrozí, tak se to dělá v anestezii, takže hlavně žádný strach. A nebojte se vyptat ![]()
Jak vám teda vyndali ty stehy, když pusa nešla otevřít? A jak jste vůbec celé ty tři týdny jedli?
Já mám také zkušenost a ne malou. Minulý rok v červnu mi extrahovali čtyři zuby najednou, s čímž ty dva spodní museli vysekávat z kosti, kterou mi museli na obou s stranách odvrtat. Po zákroku jsem se z toho dostávala skoro měsíc, otoky byly tak velké, že jsem měla na obličeji modřiny a vypadala jsem děsivě..
Nicméně chci říct, že u každého je to naprosto jiné. Taky úplně jiná hojivost. Co se týče čelisti, mám dodnes občas slabou bolest v kosti a od zákroku je to už fakt dlouho. Myslím, že se mi i zmenšila pusu, už jí neotevřu jako předtím, i přes to, že jsem cvičila. Doktor říkal, že pokud se to stane musíte potom jít na operaci, kdy vám musí chirurgicky naříznout ty svaly. Naštěstí to nemám tak hrozné, že bych to musela podstoupit. Ale držím všem palečky, je to hrůza. Už bych na to nikdy nechtěla jít znova..
Ozivuji diskuzi. Holky jak jste na tom, podařilo se rozcvicit?
Chtěla bych se podělit o svou zkušenost s vyndáním stehů se zablokovanou čelistí pro další hledající, které to čeká, protože když jsem sama hledala, jak doktoři v takovém případě stehy vyndají, nikde jsem to nenašla, jen spoustu stejných dotazů:) Cca před 3 týdny mi na pohotovosti vytrhli 8čku a ránu sešili. Po týdnu jsem měla jít na vyndání stehů. Měla jsem opravdu velký otok, že jsem nemohla 3 dny ani polykat, čelistí jsem nemohla hýbat prakticky vůbec. Po týdnu mi otok polevil, ale pusu jsem neotevřela ani na jeden prst. Po týdnu jsem šla na pohotovost a hned u dveří jsem říkala, že jdu na ty stehy, ale že neotevřu pusu. Doktorka mi řekla, že to se stává, že se stehy nemusí vyndat hned, že můžeme ještě počkat, ale maximálně by tam ty stehy měly být prý 14 dní. Tak jsem se objednala znovu na další týden. Neříkala mi, abych procvičovala, spíš naopak, abych to namáhala co nejmíň. To mi vyhovovalo, protože mě otevírání pusy dost bolelo. A nejen otevírání, samostná rána mě ještě hodně bolela. Po týdnu jsem pusu otevřela na prst a půl a šla jsem tam, jak jsme se domluvili. Stehy mi vyndala tak, že použila dlouhé zrcátko a takové dlouhé nůžky (nebo co to bylo), které se mi do pusy vešly:) Její asistent mi přitom do pusy svítil. Bylo to hotové asi za 30vteřin, úplně bez jakýchkoliv pocitů, ani jsem si pak nebyla jistá, jestli ty stehy vůbec vyndala. Dnes jsou to 3 týdny po trhání a jsou to teprve 2 dny, kdy mě rána již výrazně nebolí. Otevírání pusy neprocvičuji, ale každý den se to samo zlepšuje, otevřu nyní na něco málo přes dva prsty. Řekla bych, že se to hodně samo zlepšilo, když jsem začala zase kousat.