Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak se říká, že je rozdíl i mezi děvčátky a chlapci, to potvrzuji. Holky obě před 2. narozeninami, ale chlapeček bez plen byl až po 3. roce. Mohla jsem se stavět na hlavu, zkoušeli jsme to tolikrát, ale jeho mozek ještě nedozrál na to, aby si spojil potřebu a nutnost sednout si na nočník (včas
). A řeč? To samé, v bledě modrém. Tvé dítě je úplně normální, ty se mu parádně věnuješ, doktorka řeší věci, které by vůbec řešit neměla. Nebo aspoň blbě nekomentovat.
@VeraPec1 píše: Více
Bála bych se, že doktorka má počínající stařeckou demenci. ![]()
Moc děkuji za uklidnění všech ❤️. Šla jsem odtamtud jak spráskaný pes. V okolí jsou děti na tom +- stejne, u nikoho jsem nevidela žádné zázraky, nikdo na nočník nechodí ani nijak zvlášť nemluví. Naopak chválí, jak syn chápe a pomáhá. Jen moji rodiče neustále kritizují pohádky v TV (což přiznávám, že kouká, ale dle mého má přes den mnoho mnoho dalších jiných aktivit a knížek atd.) a že jsem ja v tomto věku už mluvila více a uměla R atd. Dle mého si spíš neuvědomují, kdy přesně to bylo, přecejen už to bylo před třemi desítkami let
. Tak ještě jednou všem moc děkuji.
@VeraPec1 píše: Více
Spíš bych víc zanedbávala doktorku a našla si jinou.
@smajlik345 1,5leté dítě může mluvit ve větách, dcerka před druhým rokem skládala souvětí a vypravovala a měla i rychlejší kamarádky okolo sebe…ale dogma to není…pak vyjímečně sešla naše, která se ve 2 a čtvrť ptala, proč má krava ruzovy flek na hlave a vedle ni stAla stejne stara holcicka, ktera to
Teprve dělala buuu…
@smajlik345 píše: Více
Moje mluvilo ve složitých souvětích od 18 m. Ale jen jedno a je „divný“. Druhé do dvou říkalo jen jednu slabiku a vymyšlená slova. Pak začalo říkat najednou všecko. Takže ne že žádné, ale je normální, že zvláště kluci v 19 nemluví skoro nic.
A s nočníkem to měli taky tak, že ten první od 18 m, to druhý od dvou let přes den. Na noc s naprostou jistotou cca od 3 let, to už si nepamatuju. Takže máš jistě normální dítě a zvláštní pediatru nebo si to moc bereš, co mektá.
@smajlik345 píše: Více
Některé děti mluví i ve složitých větách, třeba dítě naší sousedky, ale norma to není. Chlapec zakladatelky je moc šikovný, rozumí, mluví a spolupracuje.
Naše děti v tom věku rozhodně nic na požádání nedělaly, paci paci nezajímalo, pomoc doma zvládají až od školy.
A ja čekala, jak celý příspěvek bude o tom, ze nedáváte dítěti jíst nebo ho špatné oblékáte a Vy jste jen popsala šikovné batole, které nechodí v 19m na nočník 🤭