Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak nurofen jí zabral na 100%, kdybych ji nechala, lítala by po zahradě. ![]()
@Genovesa To bude dobré, u nás nezabíral vůbec. Neboj… Pro svůj klid můžete v pondělí na ultrazvuk, ale podle popisu je to OK
@Genovesa Ahoj, řekla bych, že to malá má z kola, kord když na něm jela po dlouhé době, pokud má špatně nastavený sedánek, jeho výšku, šlapátka apod. Kyčel a tříslo si tak jednoduše namohneš. Stalo se mi nedávno něco podobného, též z kola, kdy jsem myslela, že půjdu na pohotovost, protože mě od toho bolela půlka břicha. A co se horěcky týká, psala jsi, že měla neštovice.. řekla bych, že to bylo z únavy, oslabená imunita nebo ještě nějaké jejich odezvy z nemoci. Hlavně ať se to dcerce lepší. ![]()
@Lucka Svobodová Děkuji, asi to tak bylo. Dnes už teplota opadla, cítí se normálně, jen se jí zas objevily drobné červené tečky v krku. Takže nás výlet na pohotovost opět nemine, mám strach z angíny. ![]()
Ahoj, syn má již třetí den problémy s chůzí a dětská doktorka mu diagnostikovala zánět kyčelního kloubu. Dá se říci, že když běhal na hřišti (předtím, než jsme se dozvěděli diagnózu) tak to vypadalo, že simuluje. Nicméně když se po delším odpočinku zvedne a jde na záchod, vypadá to, že každou chvíli upadne a potřebuje oporu. Je hrozné se na něj dívat. Přijde mi však zvláštní, že ho nic nebolí, ale je takový moc klidný, celý den kouká na tablet a někdy je prý malátný. Před týdnem měl herpargínu a tu dostal dva dny po očkování na tetanus, záškrt a černý kašel. Upřímně mám strach, aby to nebylo něco horšího, než zánět kyčle. Můžete se se mnou podělit se své zkušenosti? Je normální, že ho to nebolí a že je malátný. Kontrolu u doktora máme za 3 dny
Prosím o informaci, zda se zánět kyčelního kloubu může u dítěte objevit i bez předchozího virového onemocnění. Dcera si stěžuje na bolest stehna (vnitřní strana), nohu nemůže propnout, kulhá. Teplotu ani jiné obtíže nemá. V poslední době ale žádnou virózu neprodělala…
@WITTY píše:
Prosím o informaci, zda se zánět kyčelního kloubu může u dítěte objevit i bez předchozího virového onemocnění. Dcera si stěžuje na bolest stehna (vnitřní strana), nohu nemůže propnout, kulhá. Teplotu ani jiné obtíže nemá. V poslední době ale žádnou virózu neprodělala…
Ano, viróza mohla proběhnout skrytě. Teď zrovna o tom měla MUDr. Knězková post na IG, viz obrázky. Radí rozhodně nečekat a jet na dětskou pohotovost, dítě by nikdy jen tak kulhat nemělo (pokud nejde o jasný následek úrazu).
@Yxc28 píše:
Ano, viróza mohla proběhnout skrytě. Teď zrovna o tom měla MUDr. Knězková post na IG, viz obrázky. Radí rozhodně nečekat a jet na dětskou pohotovost, dítě by nikdy jen tak kulhat nemělo (pokud nejde o jasný následek úrazu).
Děkuji za reakci
Oživuji diskuzi a prosím o anonym, zdravotní stav.
Dcerka (8let) od konce září měla několikrát lehkou virózu - rýma, pár dní kašel, taková ta podzimní klasika. Nechali jsme jí třeba 2-3dny doma, naštěstí to vycházelo na svátky, takže ani moc nechyběla. Teplotu měla jen jednou (8.10), kdy mi celý den říkala, že se cítí divně, jako by měla být nemocná, ale další den už jí nic nebylo, i tak jsem jí nechala zase 2 dny doma, abysme věděli jestli se z toho něco nerozjede. Nicméně se rozjela druhá dcera s hnusným kašlem, kdy jsme nechali udělat oběma výtěry a vylezl z toho masivně nějaký kok v nose, takže se přeléčovalo antibiotiky. A jelikož se rozkašlala i první holka, tak mudr. usoudil, že je přeléčí radší obě ( i přes čistý nález), aby si to nepředávaly tam a zpátky. Druhá dcera přestala do pár dní kašlat a je v pohodě, první, která byla přeléčovaná jen kvůli ségře, 7 den při braní atb se kašel ještě zhoršil. Nakonec sem s ní zůstala přes podzimní prázdniny doma s tím, že budeme léčit, nicméně si začala stěžovat na to, že jí bolí noha. Chodila normálně, nekulhala. Když jsem se jí ptala, kde přesně jí to bolí, nebyla schopná říct a prakticky ukazovala na celou nohu od třísla pod koleno. nebyla schopná říct, kdy jí to bolí, jen že jí tam bolest nohou projede a že to je strašný, že se jí chce i brečet. Jelikož jí ten kašel trápil hlavně v noci, tak jsem jí teď ve středu vzala znovu u doktorovi, který řekl, že nález na průduškách je minimální i přes tak hnusný kašel, napsal Ventoliber. Pak jsem si vzpomněla, na tu nohu, tak jsem mu to říkala, položil jí na lehátko a při vnitřní rotaci zařvala bolestí. Nařídil klid, nechodit, nuforen 3× denně a že to bude postinfekční zánět kyčle. V pondělí jdeme na krev. Kašel je furt stejný, dusí se v noci i přes všechny léky, ale na nohu si už vůbec nestěžuje. Je to rarach, takže se po bytě pohybuje skákáním po zdravé noze, což jí vysvětlujeme, že by neměla, ale je to marný. Neměla bych po doktorovi chtít třeba sono té kyčle?
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi a prosím o anonym, zdravotní stav.
Dcerka (8let) od konce září měla několikrát lehkou virózu - rýma, pár dní kašel, taková ta podzimní klasika. Nechali jsme jí třeba 2-3dny doma, naštěstí to vycházelo na svátky, takže ani moc nechyběla. Teplotu měla jen jednou (8.10), kdy mi celý den říkala, že se cítí divně, jako by měla být nemocná, ale další den už jí nic nebylo, i tak jsem jí nechala zase 2 dny doma, abysme věděli jestli se z toho něco nerozjede. Nicméně se rozjela druhá dcera s hnusným kašlem, kdy jsme nechali udělat oběma výtěry a vylezl z toho masivně nějaký kok v nose, takže se přeléčovalo antibiotiky. A jelikož se rozkašlala i první holka, tak mudr. usoudil, že je přeléčí radší obě ( i přes čistý nález), aby si to nepředávaly tam a zpátky. Druhá dcera přestala do pár dní kašlat a je v pohodě, první, která byla přeléčovaná jen kvůli ségře, 7 den při braní atb se kašel ještě zhoršil. Nakonec sem s ní zůstala přes podzimní prázdniny doma s tím, že budeme léčit, nicméně si začala stěžovat na to, že jí bolí noha. Chodila normálně, nekulhala. Když jsem se jí ptala, kde přesně jí to bolí, nebyla schopná říct a prakticky ukazovala na celou nohu od třísla pod koleno. nebyla schopná říct, kdy jí to bolí, jen že jí tam bolest nohou projede a že to je strašný, že se jí chce i brečet. Jelikož jí ten kašel trápil hlavně v noci, tak jsem jí teď ve středu vzala znovu u doktorovi, který řekl, že nález na průduškách je minimální i přes tak hnusný kašel, napsal Ventoliber. Pak jsem si vzpomněla, na tu nohu, tak jsem mu to říkala, položil jí na lehátko a při vnitřní rotaci zařvala bolestí. Nařídil klid, nechodit, nuforen 3× denně a že to bude postinfekční zánět kyčle. V pondělí jdeme na krev. Kašel je furt stejný, dusí se v noci i přes všechny léky, ale na nohu si už vůbec nestěžuje. Je to rarach, takže se po bytě pohybuje skákáním po zdravé noze, což jí vysvětlujeme, že by neměla, ale je to marný. Neměla bych po doktorovi chtít třeba sono té kyčle?
tak zřejmě obě holky úplně zbytečně dostaly ATB,
a úplně nevím, proč chceš požadovat sono kyčle, když dcerku očividně noha už nebolí? jinak by neskákala na „zdravé“ noze, kyčel by ji bolel,
spíš řešte ten kašel - alergie nebo astma
Dcera mela zanet kycle loni. Byli jsme s tim na chirurgii, tam teda udelali sono i RTG, meli to v miste. Nebylo to na punkci, RTG v norme. Cca mesic trval navrat do plne hybnosti kloubu. 14 dni jsme byli doma, snazili se dodrzovat co nejvice klidu v ramci moznosti. Opatrne chodit mi teda prijde lepsi nez skakat po jedne noze. Druhych 14 dni uz ji Dr. pustil do skolky, s ucitelkama jsem se domluvila, ze ten prvni tyden chodili s detmi jen na zahradu a ne na prochazky - kratsi chuzi Dr. uz povolil. Prvni tri dny mela bolesti velike, to jsme ji nosili i na WC.
@stinga 4 dny měla klid na lůžku a jen jsme jí nosili. Pak už to začala zkoušet. Sono jsem myslela kvůli možnýmu výpotku, přeci jen hodně holek píše, že dítě už se cítilo po pár dnech ok, ale výpotek tam pořád byl, takže pokračovali v klidovým režimu. Nechtěla bych něco zanedbat. Kašel řešíme, ale je to marný. Dnešní noc už byla relativně klidná, ale přes den se zase rozjela, tak fakt už nevím, co by to mohlo být. Zítra jdeme na krev, tak snad budu moudřejší.