Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@IvetLeJa Odstřihl kus dásně. Páni, to zní hrůzostrašně. Jinak teda držím zítra pěsti!!! ![]()
@bimbama píše:
@IvetLeJa Odstřihl kus dásně. Páni, to zní hrůzostrašně. Jinak teda držím zítra pěsti!!!
Děkuji
,snad to nějak přežiju ![]()
@IvetLeJa To měla ségra a tata..Vzniklo jim to od zánětu zubu, ale na RTG to prý jde vidět..
Tak mám za sebou vytržení horní pravé osmičky - té „preventivně“, na které nebyl zánět, jevila se „jen“ špatně postavená..
No, s původně „nekomplikovaným“ plánovaným výkonem jsem skončila na vyšším pracovišti ve FN - osmička měla 4 kořeny, což je zvlášť u horní osmičky neobvyklé až raritní..Vytrhli mi ji v původní ordinaci stomatochirurga, dost s tím ale bojovala, povedlo se to asi na potřetí a tlaky jsem cítila až v hlavě..Tahalo to, nebolelo to díky umrtvení. Pocit, jakoby mi někdo tahal mozek z hlavy.No a kousek toho jednoho kořínku tam zůstal, tak jsem s tím nakonec musela do FN, kde mi to vyčistili..
Už si nikdy nenechám trhat zuby v ordinaci lékaře, na tu levou spodní, kde byl zánět a která je prořezaná jen částečně, jsem domluvená už přímo do FN..Vím, že za to nikdo nemůže a zub si každý prohlížel s úžasem, že je to velmi neobvyklé, ale tak jsem dostala dvojtou dardu lokálního umrtvení, umrtvilo mi to krk i nos, udělalo se mi špatně, nemohla jsem dýchat a ležela jsem na křesle s nohama nahoře. Nějaký čas trvalo, než jsem se dopravila do FN a než mě vzali, nemohla jsem jíst, to byl další důvod, proč mi bylo hrozně špatně a slabo..Platila jsem dva regulační poplatky ![]()
Je ale fakt, že mě nic nebolí. Mám to pokryté ATB - i k vůli jinému problému, měla jsem původně jen profilaxi, ale nasadili mi ATB na týden..Jediné, co mě trochu pne je „pant“ k vůli tomu, že jsem musela mít dlouho otevřenou pusu a otevírala ji opakovaně - v původní stomatochirurgické ordinaci, kde se to lékařka snažila vyřešit sama, šla jsem asi třikrát na RTG a potom ve FN, kde mi taky dělali RTG a prohlíželi, čistili..
Kdyby tato komplikace nenastala, tak jsem pravděpodobně za dvacet minut maximálně venku z ordinace doma..To trhání byla hrůza, ale moje osmička měla 4 kořeny..Lékařka, která mi ji vytrhla říkala, že čtyřkořenovou snad ještě netrhala a i ve FN říkali, že je to velmi vzácné. Na tu další jdu začátkem února, chtěli počkat, až se to vyhojí a zklidní.
Počet kořenů nejde vidět ani na sebelepším RTG, který jim zpracuje počítač - to potvrdili i ve FN, takže to nikdo nemohl předpokládat.
@Jana206 píše:
Tak mám za sebou vytržení horní pravé osmičky - té „preventivně“, na které nebyl zánět, jevila se „jen“ špatně postavená..No, s původně „nekomplikovaným“ plánovaným výkonem jsem skončila na vyšším pracovišti ve FN - osmička měla 4 kořeny, což je zvlášť u horní osmičky neobvyklé až raritní..Vytrhli mi ji v původní ordinaci stomatochirurga, dost s tím ale bojovala, povedlo se to asi na potřetí a tlaky jsem cítila až v hlavě..Tahalo to, nebolelo to díky umrtvení. Pocit, jakoby mi někdo tahal mozek z hlavy.No a kousek toho jednoho kořínku tam zůstal, tak jsem s tím nakonec musela do FN, kde mi to vyčistili..
Už si nikdy nenechám trhat zuby v ordinaci lékaře, na tu levou spodní, kde byl zánět a která je prořezaná jen částečně, jsem domluvená už přímo do FN..Vím, že za to nikdo nemůže a zub si každý prohlížel s úžasem, že je to velmi neobvyklé, ale tak jsem dostala dvojtou dardu lokálního umrtvení, umrtvilo mi to krk i nos, udělalo se mi špatně, nemohla jsem dýchat a ležela jsem na křesle s nohama nahoře. Nějaký čas trvalo, než jsem se dopravila do FN a než mě vzali, nemohla jsem jíst, to byl další důvod, proč mi bylo hrozně špatně a slabo..Platila jsem dva regulační poplatky
Je ale fakt, že mě nic nebolí. Mám to pokryté ATB - i k vůli jinému problému, měla jsem původně jen profilaxi, ale nasadili mi ATB na týden..Jediné, co mě trochu pne je „pant“ k vůli tomu, že jsem musela mít dlouho otevřenou pusu a otevírala ji opakovaně - v původní stomatochirurgické ordinaci, kde se to lékařka snažila vyřešit sama, šla jsem asi třikrát na RTG a potom ve FN, kde mi taky dělali RTG a prohlíželi, čistili..
Kdyby tato komplikace nenastala, tak jsem pravděpodobně za dvacet minut maximálně venku z ordinace doma..To trhání byla hrůza, ale moje osmička měla 4 kořeny..Lékařka, která mi ji vytrhla říkala, že čtyřkořenovou snad ještě netrhala a i ve FN říkali, že je to velmi vzácné. Na tu další jdu začátkem února, chtěli počkat, až se to vyhojí a zklidní.
Počet kořenů nejde vidět ani na sebelepším RTG, který jim zpracuje počítač - to potvrdili i ve FN, takže to nikdo nemohl předpokládat.
To zni dost desive
ale tak hlavne, ze uz je hotovo. At se to dobre a brzo zhoji ![]()
Mne trhala moje zubarka spodni osmicku ted v pondeli, trvalo to (spatne zahnuty koren) a mj. sanice me boli jeste ted. Tesim se, az si budu moci zase poradne vychutnat jidlo…
@baruspol Díky
Já musím kupodivu napsat, že přes tu hrůzu, co jsem prožila při tom trhání, mě to nebolí a vůbec mě to nebolelo. Jediné, co mě bolelo, tak „pant“, ten čelistní kloub, musela jsem mít dokořán otevřenou pusu a hodně dlouho, protože se to napřed ta doktorka u nás snažila napravit sama a ve FN mě prohlíželi dva doktoři..A byla mi nepříjemná ta anestezie, měla jsem ze začátku strach, abych nevdechla drobky, jak jsem mala umrtveno skoro až do krku..Ale nepotřebovala jsem jediný Nurofen - vzala jsem si teda preventivně na noc, ale nebylo to nesnesitelné.
Teď už pusu otevřu normálně a jím všechno.
Doufám, že budeš brzy v pořádku ![]()
@Jana206 Jak dlouho to trvalo, než jsi otevřela pusu? Já jsme po trhání týden a kousek a ty panty mě bolí pořád a mám problém kousat. Mažu to arnikou, je mi jasný, že to chvíli trvá, ale nevím, za jak dlouho to začít řešit.
@Raduš.ka44 Trnulo mi to jen první den..Ještě to není ani týden a už otevřu pusu normálně. Až mi budou trhat spodní zub, tak mě upozorňovali, že narkoza může zasáhnout i čelistní nerv, který může být necitlivý až 3 měsíce, to se léčí vysokými dávkami Béčka.
Tak jsem dnes byla trhat tu spodní osmičku, na které jsem měla asi před měsícem zánět. Byla jsem ve FN Olomouc, dělal mi to pan primář..Byla jsem na ambulantním operačním sále.
Oproti té první čtyřkořenové to byla pohoda, jestli se o tom tak dá mluvit.
Nejvíce času zabraly přípravy - vyslečení a navlečení toho jejich sterilního oblečení a čekání, než to všechno nachystají..Potom jsme už jen počkali, až zabere narkoza, to nebylo nic hrozného, pan primář nastřihl dáseň, párkrát škubl a zub byl venku..Na křesle jsem strávila všeho všudy 5 minut, víc ne..
Narkoza už odezněla, nic mě nebolí, jen se o mě pokouší zimnice, teplotu nemám..Dostala jsem ATB profylaxi, tak snad se mi nic nerozjede. Jsem trochu nachlazená, na to jsem je upozornila, s tím, že už bych to nechtěla odkládat - mám děti, nachlazení a rýmy od nich chytám a chtěla jsem to mít už za sebou, říkal, že to nevadí..A když se podívám do té pusy, tak tam mám odchlíplý proužek pravděpodobně mrtvé tkáně po nástřihu..Nevíte, jestli to upadne samo? Steh mi nedělal, prý to není potřeba. Jen to nastřihl(jak sám říkal) a že se to zhojí samo..Nijak mi to tam ale nevadí, pocitově to nezavazí.
Takže paradox, osmička, která se jevila jako nekomplikovaná, měla 4 kořeny a tato prořízlá jen částečně, kde by se komplikace daly očekávat, byla v mžiku venku. Tato měla jeden kořen - dva spojený v jeden kořen, tak to je prý u osmiček obvyklé.
Naprosto s tebou soucítím…
Byla jsem na vyřezávání dolní osmičky ve čtvrtek. (mrcha držela, trvalo to 40 minut)
Ještě mě čeká jedna.
Antibiotika jsem taky dostala hned.
Ted už jsem v poho, jen vypadám, že mě muž doma bije ![]()
Tak at je brzo dobře ![]()
@ninabu Ať jsi taky brzy fit ![]()
Já jsem žádné otoky neměla a zatím nemám - ani při trhání té pravé horní a teď té levé spodní..
Na té levé spodní se mi před časem udělal ten zánět, doktor mi to vyčistil, bylo to hodně bolestivé a měla jsem zvýšenou teplotu, hrozilo, že to půjdu trhat akutně a to si fakt nedovedu představit, rýpat do zánětlivé tkáně, tak už jsem to nechtěla odkládat ani k vůli silnější rýmě.
Když mi trhali tu, co měla čtyři kořeny, tak tam kousek kořínku zůstal, následně mi to čistili, když to spočítám, tak jsem měla otevřenou pusu snad dvě hodiny, ale ne v kuse..Byla jsem na stomatochirurgii tady u nás ve městě, doktorka se to snažila napřed vyčistit sama, několikrát mi to zrentgenovala, až potom mě odeslala do nemocnice..Tam se u toho taky dva doktoři vystřídali..Nebolela mě ani ta rána, ale ten kloub, jak jsem měla otevřenou pusu..Tam jsem dostala ATB ještě na týden..
Teď jsem dostala jen ráno(měla jsem připravené) a protože to bylo nekomplikované, tak to prý stačí a další nepotřebuju.
Jsem zvědavá, jestli mi ten odchlýpek na dásni upadne ![]()
Ja jsem byla na trhani osmicky horni vlevo dneska.. zlobila me kolem ni dasen, dost mi casto otekala a bolela, takze musela ven. jak jsme se bala, tak zatim dobre. injekci jsem vubec necitila, doktor je velmi citlivy, nekolikrat nez zacal zkusil, zda to necitim.
pak teda bylo blbe to paceni, neboli to, ale je citit tlak a slyset ten zvuk, citila jsem to az pod okem, ale povedlo se.
krvacelo mi to asi pul dne, jako ze ne hodne, ale plivala jsem ruzove sliny, doma jsem si vzala Aulin, co mi predepsal a sla spat. ve 4 se vzbudila, nic me neboli, mam jen trochu opuchlou dasen od toho vytrzeneho zubu, jinak otekla nejsem. Mela jsem jen trochu zimnici, kterou jsem zaspala. A nic me neboli, na noc si asi uz prasek brat nebudu. dokonce jsem si dala k veceri bramborak - kousala jsem na druhou stranu a pak si vycistila zuby, ale davam bacha, abych si nevyplachla tu ranu, aby mi neodplavala ta srazenina, pak je to pry brutal..