Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, zítra s tím půjdu určitě k doktorce, ale zkusím se tady zeptat na nějáké zkušenosti, jestli jste to někdo němel. Ve čtvrtek jsem lehla s hnisavou angínou, v pátek se mi na spodním rtu udělaly tři opary a v sobotu mi napuchlo brutálně oko a pod okem mám takové pupínky. Říkám si, že to buď bude zánět spojivek a nebo když se teď dívám na ty pupínky, tak mě napadá ještě opar. Svědí to, bolí to, z okna mi vytéká hnis. Myslíte, že to může být ten opar? Může se udělat takhle u oka? Nebo to by byl pásový opar?
@Kamila Jakub
člověče, to jsem ještě neviděla
přiklonila bych se k nějaké formě oparu, no každopádně s tímto k dr, musí být hodně nepříjemné
zánět spojivek to není..
Opar u oka? Okamžitě k lékaři!
Opar na rtu vyvolává herpesvirus (HSV 1). Opar se však může objevit také na genitáliích (ten vyvolává herpesvirus HSV 2). V tomto případě je potřeba zajít za lékařem. Kromě rtu se opar může udělat i na tváři nebo v nose.
Jakmile se však vyseje kolem oka, je třeba jít k lékaři okamžitě. Může totiž dojít k velice vážným problémům, včetně poškození oka.
Opar způsobený herpesvirem obvykle nebývá tak nebezpečný jako pásový opar, který dokáže způsobit až oslepnutí. Ale ani tak není dobré herpesvirus podceňovat.
Do oparu zásadně nepíchejte ani ho nemačkejte. Obsahuje aktivní virus a jeho obsah je vysoce infekční.
Tohle se mi stalo v pondělí!!
Příspěvek upraven 04.02.14 v 20:27
K doktorce bez hned, necekej do zitra, nevypada to hezky a musi to byt strasne neprijemne.
Ja jsem s blbym zanetem spojivek protrpela cely svatky, myslela jsem, ze to zvladnu ophtalmo-septonexem a na Silvestra jsem byla nucena jit k dr pro ATB.
Mohl by to byt i pasovy opar, ty puchyrky by tomu odpovidaly. Vyseva se mimo jine i podel licniho nervu.
@Kamila Jakub píše:
@Krkael A měla jsi tam i ty pupínky nebo jen napuchlé oko?
Pupínky ne, ale já to nenechala skoro vůbec rozjet. Měla jsem to oteklý cca 3×1 cm pod koutkem oka… Když jsem se dívala dolů, tak to řezalo.
Ta fotka je z toho prvního dne, kdy jsem to měla ještě dobrý, další foto s tím horším už nemám..
Je to urcite opar. Myslim ze ne pasovy opar, to byvaji puchyrky i na cele, ale je to Herpes simplex.
Takze musis jit na infekcni, tam ti daji celkove uzivat Herpesin tablety a poslou te na ocni, aby se podivali, zda neni poskozena rohovka. TAm dostanes do oka antivirotikum.
Hlavne si tam nic nedavej, spousta ocnich masti je kombinovana s kortikoidem a ten na virove infekce nesmi!
A bez k dr. hned. ![]()
krkael to neni opar, to je normalni zanet spojivek a vicka..MAximalne se mohlo zacit delat nejake „zrno“
@ejviska Děkuji moc, no jak říkám, jsem doma s angínou a na puse tři opary, takže taknějak počítám s tím, že je to opar, jen se modlím, aby to nebyl ten pásový. Dneska mi naši dovezou syna, jsem s ním sama a zítra jdou už naši do práce, takže už si ho musím vzít. Ale angína už je ok, tak už „jen“ ty opary, tak se děsím, aby to nebyl ten pásový, ten je asi víc infekční než normální, že? Jinak na opary trpím hodně, mívám tak 1-2 za měsíc, takže jsem od kožního dostala tablety Herpesin 400, beru 5× denně 5 dní a pak je vždycyky tak na dva roky klid. A doktor už mi je napsal do zásoby, takže jsem ještě jednu krabičku měla doma a od pátku, jak se mi udělaly ty opary na puse je beru. Tu 400 5× denně. Přiznám se, že na pohotovost se mi moc nechce, nemám s nima tady moc dobrou zkušenost, raději bych zašla až ke své doktorce. Myslíte, že když ten Herpesin už beru, tak s tou mastičkou už vydržím do zítra? Tu by mi taky napsali na pohotovosti nebo tam jen ten Herpesin?
kamilo pasovy opar vypada jinak a strasne boli. Ale jakoze opravdu hodne, boli cela hlava. To uz bys davno nesedela u emimina.
Pasovy opar - tam jsou infekcni ty pupinky, musel by se jich nekdo dotykat, jinak ne. Je to virus, ktery zustava v tele po prodelanych nestovicich, je to stejny virus. Zije tam a jak je treba oslabeny organismus, tak udela tohle.
Toto vypada na ten HS virus. Ale pokud na opary trpis, tak obcas na infekcnim davaji infuze s herpesinem i tady, tzn. hospitalizace.
Pokud to neni ocni pohotovost, tak ti tam do oka nic nedaj, musi se podivat nekdo do oka - ocni lekar.
A kde bydlis? Ty muzes jet primo na ocni pohotovost. Ja bych jela dnes, nez ti privezou maleho. Tam nepotrebujes zadne doporuceni, bez primo tam.
Ja bych sla, protoze mas oko cervene.
A zasychaji uz ty puchyrky?