Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, je tady někdo, kdo trpí na křečové žíly a udělal se mu zánět? Já jsem ve 23. Týdnu, mám na pravé noze ošklivou dlouhou křečovku a teď se mi v ní asi udělal zánět. Místo je bolestivé, teplé a zarudlé. Mažu už 2 dny heparoidem i nelepší se to. Ještě asi zkusím Lioton, prý má nejvyšší obsah účinné látky. Jinak si denně ředím krev, píchám Clexane 1× denně a před 3 dny byly výsledky na Hematologii v pořádku. Tak snad mi nehrozí hluboká žilní tromboza. Nohu oteklou nemám. Jen ta Žíla je v jednom místě bolestivá, nateklá a červená. A když vstanu, tak ta žíla hodně bolí, píchá a pálí, než se rozproudí krev. Jakmile se rozejdu, už je to lepší. Ještě užívám Detralex. A přesto všechno mám asi zánět.
Nevím ani, s kým to řešit. Měl prosím někdo podobný problém? Jinak u nás cévní doktor má čekačku 2-3 měsíce. Nevím, jestli by mě v blízké době vůbec vzal.
Obklad s tvarohem, chladit, nohy nahoru, ale opravdu nahoru, aby byly výš než srdce, lioton, kompresní punčochy, oblékat je po té, co byla noha delší dobu nahoře. Mně se zánět udělal těsně po porodu a trvalo aspoň týden než se to začalo lepšit. Držím palce
No co se týče kompresních punčoch, pozor na to, zda nejsou varixy i na děloze. Potom nejsou úplně vhodné. Zkusila bych to cévní, třeba akutně vezme
Ja bych klidne sla na interni pohotovost. Clexane predpokladam beres nejaky slaby jako prevnci tudiz 0,4.
Nechodis nekam na internu? Ja byla se zanetem zil na pohotovosti…
Děkuji holky. Já už jednou na cévním byla, v předchozím těhotenství jsem to měla taky. Doktor mi tehdy udělal sono žil a řekl, že to je povrchový zánět a měla jsem mazat jen heparoidem. Punčochy mi právě moc nedoporučil, že při nošení stehenních se můžou udělat varixy právě potom na té pochvě u vchodu. Mám doma jedny přímo těhotenské přes celé břicho, ale stále mi sjíždí dolů. Vůbec přes bříško nedrží. Na hemato chodím pravidelně, v úterý jsem měla výsledky trombocyty 217, d-dimery 0,640 a anti-Xa 0,360. A prej OK. Ano, Clexane je 0,4. To mi ho i chtěli vysadit, ale domluvila jsem se s doktorkou, že bych ho raději preventivně chtěla brát dál. Tak mi vyhověla. Dnes jdu na kontrolu na GYN, koupím ten lioton a zkusím se zeptat doktorky, jak by se to dalo řešit. Dnes to mažu 3. Den a dnes už to bolí míň, hlavně když vstanu, ale červený flek tam je pořád. Snažím se hodně chodit a dávat nožky nahoru.
Hlavne si to pak nech chirurgicky odstranit, je to super. Ja cekala 8 let po poslednim porodu a pak jsem litovala, ze jsem na to nesla driv. Mohla jsem mit pokoj. Jasne, po ty operaci je to hukot ale stoji to za tu ulevu.
@Surikataaa dobrý den, objevil se mi na stehně stejný flíček - Červený; na pohmat zduřelý. Co to u vás nakonec bylo, ať vím, co dělat
Děkuji.
Už to vidím - byl to ten zánět žil a stačilo jen mazat? Děkuji ![]()