Zápis do první třídy, to fakt musí umět?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16289
4.4.22 21:07

@Veru1987 A nehrajete slovní fotbal? Já jsem s dětmi v autě/vlaku hrála slovní fotbal, se čtyřletými na slabiku, s pětiletými už na písmeno, tak se naučily poznávat první a poslední písmeno perfektně.
Jinak je nejdůležitější, aby prvňák zvládnul ohlídat si svoje věci, obout a obléct se samostatně, v jídelně si vzít jídlo a slušně se najíst, respektovat pravidla ve třídě a nehroutit se při prvním neúspěchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.4.22 21:08
@Veru1987 píše:
Ona první písmeno řekne v pohodě, slabikovat taky… vytleská počet slabik a i to říká po slabikách… ale to poslední písmeno děs… ještě jak říkám když to končí na m, r,v… ok… ale jak to je a, e,i, o,u…ona slyší to písméno předtím… utěrka a řekne ka, nebo k… nevím jak ji to naučit.

To úplně naučit nelze, je potreba, aby primárně dozrálo sluchové vnímání. Pak už se ti dá trošku pilovat třeba slovním fotbalem, hraním na roboty apod., ale je potreba, aby mozek dozrál k nějakému základnímu minimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11208
4.4.22 21:09
@Limi123 píše:
Klid, syn také nepozná poslední, ve školce nám řekli, ať to cvičíme, já to neřeším. Rozhodně nepředpokládám, že nás na tom bude někdo drtit. Doporučení ze školky i z poradny má rozhodně do školy jít, prý schopnostmi zdatně se.k.un.duje odklaďákům. Takže očividně nikdo poslední písmenko neřeší.

A proč jste byli v poradně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
4.4.22 21:10
@Limi123 píše:
Jo, tak to je úplně stejně, jak u nás. On by už i psal, jen místo KUBÍK napíše KBK. Ty samohlásky prostě neslyší.

Dá se to nacvičit tak, že říkáš slabiky a on má poznávat, z jakých 2 písmen se ta slabika skládá (např. Ba = B A).

My to docvicime kdyžtak měsíc před školou, ale věřím, že do té doby do dopluje samo, jako všechno zatím.

Příspěvek upraven 04.04.22 v 21:06

slabika jsem taky s ní zkoušela… koukala jak puk :D… no prostě jooo klid. Umí prostě jiné věci. Asi jsem ji chudáka tím dneska vystresovala…umí dny v týdnu, podepsat se, počítá v pohodě, i sčítá odčíta do deseti, adresu kde bydlí, boty zaváže, poslední písmeno je fakt prkotina božinku jsem já to stresující matka :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
4.4.22 21:12
@zrcadlo píše:
@Veru1987 A nehrajete slovní fotbal? Já jsem s dětmi v autě/vlaku hrála slovní fotbal, se čtyřletými na slabiku, s pětiletými už na písmeno, tak se naučily poznávat první a poslední písmeno perfektně.
Jinak je nejdůležitější, aby prvňák zvládnul ohlídat si svoje věci, obout a obléct se samostatně, v jídelně si vzít jídlo a slušně se najíst, respektovat pravidla ve třídě a nehroutit se při prvním neúspěchu.

jj hrajeme ale vždy jsme ji poradili na co to slovo končí a na co má říkat další…takže první písmena zvládá uplně v pohodě… nooo to mě nenapadlo že to bude tímto :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31267
4.4.22 21:15

Dcera posledni pismeno ve slove nedavala, je na spicce tridy, syn cetl sam jeste pred 5. narozeninami a je pohodlne uveleben nekde v sedem prumeru, protoze ma vsechno na salamu. O nicem to nevypovida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
4.4.22 21:24

Zralost je podstatnejsi nez vedomosti, takze bych se z toho rozhodnw nehroutila. Ten fotbal trenujte bez napovedy, ale na tom to fakt nestoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101969
4.4.22 21:28

@Janli No, doporucit ho muze, ale když to rodiče ignoruji, tak stejně nastoupi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.22 21:29
@Fazulina píše:
A proč jste byli v poradně?

Paní z poradny byla ve školce a posuzovala školní zralost všech předškoláků. Náš dostal naprosto jednoznačné doporučení do školy.

• Citovat
  • Upravit
7674
4.4.22 21:32
@j.a.n.i1 píše:
@Janli No, doporucit ho muze, ale když to rodiče ignoruji, tak stejně nastoupi.

jj znám takovou jednu… učitelky doporučili odklad a návštěvu PPP… i tam doporučují odklad, ale maminka myslí že je to hloupost, že holčička je šikovná a jde v záři do školy…nooo a já se bojím, že dcera nepozná poslední písmenko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.4.22 21:34

@Veru1987 já myslím, že učitelka víc ocení samostatné dítě, co se obleče, zaváže tkaničku, odnese si talíř a při hodině sebou nešije a nevyrušuje, toto se při nejhorším naučí ve škole :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15437
4.4.22 21:35

@Veru1987 Myslím že u zápisu se budou ptát jak se jmenuje, kde bydlí, barvy, tvary, něco nakresli, možná nějaké to písmenko a číslo budou chtít ukázat. Což, ale neznamená, že to všechno musí bezchybně umenet. Moje dcera loni jako predskolak poslední písmeno ve slově taky casto neslyšela, slyšela celou slabiku. Není nutné to dítě úplně učit, dozrajou k tomu, navíc škola vám začne až 5mesicu, to uz bude umět další věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
4.4.22 21:36
@welovefashion píše:
@Veru1987 já myslím, že učitelka víc ocení samostatné dítě, co se obleče, zaváže tkaničku, odnese si talíř a při hodině sebou nešije a nevyrušuje, toto se při nejhorším naučí ve škole :mrgreen:

to by zvládnout vše měla :D. Tkaničky jsme natrénovali na moji botě…nemá žádné šněrovací ale zvládla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.22 21:37
@Veru1987 píše:
slabika jsem taky s ní zkoušela… koukala jak puk :D… no prostě jooo klid. Umí prostě jiné věci. Asi jsem ji chudáka tím dneska vystresovala…umí dny v týdnu, podepsat se, počítá v pohodě, i sčítá odčíta do deseti, adresu kde bydlí, boty zaváže, poslední písmeno je fakt prkotina božinku jsem já to stresující matka :nevim: :nevim: :nevim:

Já zkoušela nejdřív jen Ba, La, Ta, Pa, Za… Pak jen Be, Le, Te, Pe, Ze atp. Aby to pochopil. A pak jsem třeba střídala Ba a Be a tak. A pak jsem přidala další písmeno třeba Bo. A pak mě to přestalo bavit, ale docela to fungovalo, kdybych tomu dala týden, tak už to umí. Mně to za to zatím nestálo, syna to nebavilo. Ale vím, že když to budeme potřebovat nacvičit, tak to prostě nacvičíme. Ale máme ještě půl roku, to je moře času. Podle mě se to naučí sám, jak bude starší.

Příspěvek upraven 04.04.22 v 21:38

• Citovat
  • Upravit
34322
4.4.22 21:37

Pokud vim, tak se podle toho hodnoti zralost do skoly, prirozena vyzralost.
Ne ze to vsichni budou ucit jak opicky a deti to tam pak predvedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí