Započítávání let na důchod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
započítávání let na důchod
Ahoj, nevíte někdo, zda se léta strávená na MD a RD započítávají do let odpracovaných na důchod ? Vím, že v případě, že jsem v zaměstnaneckém poměru (tj., šla jsem z práce rovnou na MD), tak ano. Pokud bych ale před RD zaměstnaná nebyla, tak je to jak? A pokud jdu na MD, popř. RD z pracáku, tak se to započítává nebo ne? Díky, Ziza.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Mám za to, že na každé dítě se odpočítávají 4 roky do důchodu, jako náhradní doba, maximálně však 10 let. Já mám tři děti, tzn. že by mi to vycházelo na 12 let náhradní doby, ale počítáno mi bude jen těch 10 let. Kdybys měla 4 děti, tak pořád je to 10 let.Tak to aspoň bylo, možná že už je to dneska jinak, ani bych se nedivila, kdyby i tohle bylo nějak pozměněný.Určitě ti někdo tady odpoví přesněji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Započítává se celodenní péče o dítě do 4 let, bez ohledu na to, zda si před tím byla zaměstnaná nebo ne. Jestli se to celkově nějak krátí, to nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
obnovuji diskuzi.
Ted jsem si zkousela kalkulacku a koukam, ze se nic nezapocitava?mam 3 deti.Dekuji
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
obnovuji diskuzi.
Ted jsem si zkousela kalkulacku a koukam, ze se nic nezapocitava?mam 3 deti.Dekuji
Není to jak si myslíš. Prostě se započítávají roky, které jsi byla na mateřské/rodičovské a nemohla pracovat. Není to bonus navíc!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky pripojim dotaz - pokud se cca ve 2,5 letech dítěte nahlasim na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě - započítává se to potom také do ctyr let veku dítěte nebo jen tech 2,5 roku? Na infolince VZP mi řekli, ze to je individuální, což mi prijde divné. Myslela jsem, ze si budu platit dobrovolné důchodové pojištění od okamžiku, kdy se nahlasim na tu pojišťovnu, ale teď si nejsem jistá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tichošlápek Už je to pár let co jsem řešila něco obdobného, takže nově ověřené to nemám.
Ohledně zdravotní pojišťovny - pokud dodržíš nějaká pravidla - myslím omezenou docházku dítěte do školky, tak by jsi byla osoba pečující (a celkově u 1 dítěte za daných podmínek až do sedmi let/ u dvou dětí do 15-ti let).
OSSZ (důchod) - tam by to mělo být do čtyř let dítěte. Také nutno hlásit, není to automatické.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit