Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rafanek se ve 4m otocil na brisko a behem 14ti dnu to vypiloval na rychlost blesku a frekvenci 50× denne, kdyz tu vcera jako kdyz utne.
Pro prilisrychlectouci zduraznuji, ze se jednalo o vedome pretoceni ze zad na brisko, ne o nevedome prepadavani z briska na zada.
Suvice me uklidnila, ze ji to Mates delal taky a v 6m zase zacal. rada bych vedela, jestli se vam to taky nekomu stalo. Pro me je snad horsi, ze to delat prestal, nez kdyby to jeste neumel (ma na to cas). takhle resim, co se deje.
U nas se toho totiz deje hodne, odstavili jsme, zacali jsme s vojtovkou…
Jestli znate nekoho (nedejboze sebe), komu se dite vratilo ve vyvoji a byla z toho jedna z tech silenych metabolickych nemoci, tak mi to snad radej ani nepiste. S tema nemocema se totiz stejne neda delat vubec nic, takze se nic nestane, pokud setrevam v blazene nevedomosti.
Diiky.
Tak jestli mame metabolickou nemoc netusim, ale Violka se zacala otacet na brisko nejak po 4. mes, delala to tu a tam, pak dlouho skoro vubec. Dneska se zrejme cosi stalo, oda rana se toci jak camrda… tak nevim , rekla bych, ze vypada jinak zdrave
neee. klid, Julca byla ve vsem daleko rychlejsi, Violka je lenoch, neresim to. Moc Rafanka nepozoruj, proste se mu nechce…
Pudli, mas super fotku. Az na ty mrkve celej nas mladej, kdyz byl jeste malej
Rafik bude urcite ok. On te jenom trenuje, taky jsme to tak meli. Jen se vyresil jeden problem, hned se objevil dalsi. Ale predsi nemuzes mit takovou smulu a „vyzrat“ tolik mimi-komplikaci
Drz se a moc ho nepozoruj! ![]()
Anežka se taky poprvé přetočila hodně brzy a pak dlouho pauza. Skoro se vším si dávala na čas, pediatrička ze Smíchova nás i poslala na neurologii, kde jen paní doktorka konstatovala, že se nerovnoměrně vyvíjí a po měsíci že dohnala tříměsíční zpoždění. Já myslím, že Rafánek je vykuk jako naše Anežka a děla vše proto, aby maminku trochu zaměstnal, aby se nenudila a aby měla o čem přemýšlet. A hlavně aby si nemyslela, že po jejich narození je konec se strachováním. Nějak mi nejde vkládat smajlíky, jinak by jich tu bylo hodně
.
Ahoj, me se dite vzdycky na chvili vratilo vyvojove zpatky, kdyz se zacal soustredit na neco noveho. Pak zacal delat to nove a casem se vratil i k tem starym dovednostem.
Neboj, to dela spousta deti, ze na chvili s necim prestanou. Tobik zacal delat par kroku, a pak prestal chodit i za ruce, pak zas zacal rovnou chodit pres celou mistnost.
Ahoj,u nas se stalo to,ze Emca,jakmile zacala lezt,prestala se tocit,kdyz se polozila na zada,tak lezela,jak placka,vztekala se,rvala,nechtela lezet,ale nepretocila se,jakoby zapomnela,ze to umi..samo se to za cas srovnalo,dr rikala,ze je to normalni.
taky jsme to tak měli, začala se přetáčet a asi po týdnu dva až tři dny ani prd.Zkoušela jsem jí na hračky na cokoliv ale ležela jak placka a koukala na mě. TAk jsem jí nechala a za pár dní zase začala sama. Takže neboj, on zase začne, jen tě zkouší ![]()
Teď řeším, že se mi točí hlavně na jednu stranu a na tu druhou se jí moc nechce.Tak když je na zádech a vidím, že by se točila tak jí lákám na tu druhou. Ale když jí nepozoruju tak se přetočí sama jak čamrda na tu častější. No snad se zase srovná. ![]()
Majda dělá to samé se vším, vždy něco udělá, naučí se to,trénuje a najednou přestane a zapojíto až s něčím dalším. To se třeba plazila ve 4 měsících, předtím se otáčela ze strany na stranu a pak najednou bum a měla jsem skoro měsíc mimino nic moc nedělající. Před 14 dny začala lézt a toho teda zatím nenechala.
Neboj, jen prostě zjistil, že ho to až tak nebaví. No a než zjistil opak, zapomněl, že to už uměl
Až si vzpomene, to bude radosti, uvidíš ![]()
Nebo prostě zkouší, co na mámu platí - a to mi věř, v tomto umění většina drobečků úžasně vyniká…
L.
Pudli-neboj,děti nejsou stroje,občas se chovají naprosto nevypočitatelně.Pokud by to měla být metabolická vada /fujky,jsou hrozný,znala jsem také jednoho klučika/,tak ten stop ve vývoji nikdy není tak rychlý,pomaloučku se vývoj zastaví,skoro nepoznatelně a potom pomaličku začne jít zpět.A to není případ Rafánka,takže klid.
Ale chápu všechny starosti okolo-syn byl nedonošený,měl těžkou hypotonii,nález na mozzku a já byla " vyklepaná " snad ze všeho.Pořád jsem si říkala,že bych chtěla aby alespoň někdy seděl,chodil,mluvil…viděla jsem vše hrozně černě.Nikdo tenkrát nedokázal odhadnout,jak bude vývoj pokračovat.Takže když nefixoval hračky,tak jsem jančila,když měl novorozenecké reflexy ještě ve 4 měsících,denně jsem tahala za podložku,zda rozhodí ručičky
Prostě jeho první rok života byl jeden veliký stres.Nyní je to šikovný kluk,studuje průmyslovku a je premiantem třídy.To kdybych tenkrát věděla,jak vše dopadne,tak bych si ten první rok života dokázala vychutnat úplně jinak.
Takže klid,metabolická vada to opravdu není. ![]()
Tak ja se na toto ptala primo dr, Mates se otocil v peti mesicich, pak tyden na to, pak zase za tyden a pak nic. Ja vynervena, ale chtela jsem mu nechat prostor pro jeho vyvoj.
Pak cca v 6,5m se z briska (kam se samozrejme sam nedosta) 2× otocil na zada. A nic…
To uz jsem mela nervy total v hajzlu, dite se netoci, je m skoro 7m, jeste ke vsemu to umel a zapomnle…
A presne na den v 7m se zacal tocit jak na brisko tak na zada, jako by do ted nedelal nic jineho…
Ptala jsem se na to dr, i v souvislosti s tim, ze to same ukazoval u aktivniho uchopu, vedel anajednou zapomnel a ona mi na to rekla, ze je to normalni, obzvlast, kdyz rostou zuby, tak pry deti nemaji moc naladu delat nejakou gymnastiku.
Ted jsem v klidu, vsechno co dela, dela z nejakeho duvodu.
Tak treba se chysta nejaky ten zoubek, tak se veskera energie soustredi tam ![]()
uuuuuuf
diiiky
tusila jsem, ze se to deje, ale tedka mam pocit, ze je to uuuuplne bezne
tak jen me mrzi, ze jsem to toceni nenatocila, porad jsem mela dost casu.....
Pudlí zvykej jsi
.Náš Maty se něco naučil a pak s tím přestával
.V 1,5 roce zača mluvit a to byl jeho poslední vývoj a od té doby mluví huř a celkově se nák seknul
.Tet teda umí náký písmenka a pozná barvy,ale řekne jen máma táta bonbon
a náký spojování co uměl už v 1,5 letech to vubec nehrozí
Take jsme to tak meli.
Davidek se otocil ve 4mesicich a asi 7dnech,delal to par dni a potom na mesic jak kdyz utne,ale okolo 5mesice byl zase profik a je z nej profik do dnes,na zadech nepolezi,porad se pretaci tam a zpet,„peruje“ na kolinkach,plazi se,atd…
Vsak on zase zacne,nerekla bych,ze se vratil zpet,proste na to ted nema naladu.Zase ho to chyti.
Jeste se chci zeptat,proc cvicite Votkovku?Kdyz je maly takhle sikovny?
Niky protoze je jak paragraf. Prej z delkohy. A na brisku se kejve na pupiku (uz min). To toceni taky delal blbe, v te prvni fazi se dostaval na bocek pres zaklon.