Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím, mám otázečku. Když jsem byla minulý rok do června na MD a pak na RD, je mi jasné, že si nemám z čeho žádat o vrácení daní, ale splácím hypotéku. Mohu si tedy podat daňové přiznání kde požádám o vrácení nějaké částky ze zaplacených úroků, nebo to nejde když jsem neměla příjem? Díky!! ![]()
@cucik14 píše:
Prosím, mám otázečku. Když jsem byla minulý rok do června na MD a pak na RD, je mi jasné, že si nemám z čeho žádat o vrácení daní, ale splácím hypotéku. Mohu si tedy podat daňové přiznání kde požádám o vrácení nějaké částky ze zaplacených úroků, nebo to nejde když jsem neměla příjem? Díky!!
Jestli za vás váš zaměstnavatel neodváděl zálohy na daň, tak přirozeně nemůžete žádat jejich vrácení. Vrací se částka odvedené zálohy na daň, přesahující daňovou povinnost.
Napsala jste, že na MD dovolené jste byla do června, ale nenapsala jste, jestli od ledna. Máte aspoň jeden výplatní lístek za minulý rok? Jestli ano, pak by mohlo být co vracet.
Jinak si ten odečet může uplatnit třeba váš manžel, pokud je účastníkem té hypotéční smlouvy.
@eumedon Právě že ne, na MD jsem od listopadu 2015 :/ A hypotéku mám jen na sebe. Takže to mám asi smůlu
Děkuji za odpověď. ![]()
Bohužel smůlu, já to také tak měla, když jsem byla na mateřský
@Lendeš Ne, reditelka mi ji proplatila, to se asi nepocita, co? ![]()
@cucik14 píše:
@Lendeš Ne, reditelka mi ji proplatila, to se asi nepocita, co?
Zjistíš to od mzdové účetní, resp. tak, že si necháš vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech. Na tom potvrzení budeš mít daňový základ, stržené povinné pojištění a částku odvedené zálohy na daň. Ale můžeš to zjistit i ze mzdového lístku („výplatní pásky“).
@cucik14 Dovolená se neproplácí, ale čerpá (pokud nekončí prac. poměr). Takže pokud trval tvůj pracovní poměr, tak ti zaplatila náhradu mzdy a tys dovolenou čerpala. A pokud to bylo v loňském roce a byla z toho zaplacená daň, tak si můžeš podat daňové přiznání a požádat o vrácení. Měla bys to mít na výplatní pásce.
@cucik14 - no joo no, neuděláš nic
, ale zase chápu, že mi stát nemá z čeho vrátit, když jsem nepracovala, vcelku logické
![]()
@Lendeš Zeptám se účetní, díky:) I když s praktikama jak to chodilo u nás v práci bych se nedivila, kdyby to nějak zfalsovali ![]()
Jo, může tam být i bonus na dítě (děti), ale podmínky (pokud se týče např. základu daně) neznám. Ale pokud by byl na bonus nárok, tak ten bude významnější, než nějaký odpočet ze základu daně, která bude nula nula nic. Bonus je totiž částka daňové slevy na dítě, přesahující daňovou povinnost, takže vlastně de facto záporná daň.
Edit: Takže podmínky pro uplatnění daňového bonusu jsou zde a ty asi nesplňuješ hned první:
•poplatník má příjmy podle § 6 až § 9 ZDP alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy platné k počátku roku, pro rok 2016 činí tedy tato částka 59.400 Kč. Do těchto příjmů se nepočítají příjmy osvobozené od daně a příjmy zdaněné srážkovou daní,
60 tisíc ta proplacená dovolená asi nedělala.