Zastřelený pes - myslivec vs. právo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
andela
29.1.11 10:09
Jura007 píše:
Služební a vodicí psi se poznají podle širokého bílého obojku. Taky samozřejmě k tomu musíš mít patřičný průkaz o zkouškách… Ta „reflexní vesta“ toho moc neřeší, jednoznačné poznávací znamení je bílý obojek.

jo tak se to u nás říkalo dobře, někde jsem to z počátku psala ale nevěděla jsem jestli můj taťka říkal ofiko věc :)
No .. a když půjdu se psem a nechám mu bílej obojek, tak jak ten myslivec může vědět že nepatří k myslivcům ten pes?? Resp, on to přece nemůže vědět že pes zkoušky nemá ;) ne?? Tak teoreticky když půjdu na louku k lesu za vesnici třeba házet psovi klacky a bude mít bílej obojek, nemělo by se mu nic stát ne??

• Citovat
  • Upravit
3396
29.1.11 11:30

To by mě zajímalo, co jsem přesně napsala za blábol…BYLA TO REAKCE NA TENTO PŘÍPAD, NIC JINÉHO

TEĎ REAKCE NA VÁS Vlaďka28…
ano, bez myslivců by to všechno pochcípalo…zvířata bez nich nemají šanci přežít…ještě, že tu jsou myslivci od nepaměti, jinak bychom byli bez lesní zvěře… 8-o
Jelikož mám 2 úžasné kamarády, kteří se tomu věnují a vím, co říkají o dost velkém procentu svých kolegů samotní myslivci…
Jak dlouho si myslíte, že ten výše zmíněný pes tu srnu honil, že nešlo vystřelit jednou výstražně do vzduchu?
Když už sama píšete OT, alespoň čtěte pečlivě než začnete kritizovat a vyvádět věci z kontextu!!
A 3 hony…to je jen malá radost…no o tom píšu, jak je možné, že se někdo z lásky k přírodě celý rok stará o zvěř, aby pak na ni střílel?…Ahoj srnečko, ty máš ale pěkný čumáček, vezmi si zrníčka…a za 3 měsíce pic…
A nabízí se otázka, jestli náhodou díky tomu, že se o ně starají, přežijí i ti velmi slabí jedinci a myslivci pak musí udělat hon, aby zredukovali množství zvěře. Proč se o zvěř nemohou starat bez honu?
Copak není střílení zvěře a ochrana něco absolutně odlišného. Je jasné, že je někdy potřeba zasáhnout, ale hon není nic jiného než úchylná radost myslivce ze zastřelení co nejvěšího počtu zvířat.

A házet do jednoho pytle všechny myslivce a všechny pejskaře, to je prostě hloupé (je to o lidech a ne o tom, že má psa. Stejně jako znám hromadu hlupáků myslivců, znám i hromadu hlupáků majitelů psů)…mimochodem, psa zatím nemám…
a napsat tohle: „Miluju takové odpovědné majitelé čoklů. :pocitac: Zastřelit i s páníčkem.“
To už mluví za všechno :poblion:

A neberte si mě do pusy, za svým názorem na myslivce si stojím, za tím, že mohl reagovat lépe také a aby se do mě pouštěla obranářská manželka myslivce, která dle svého muže posuzuje naivně celý svět? No o to nestojím a můj názor na lidi to stejně nezmění.
A to, že jsou stát ve státě? No to sakra jsou, také vlastníme několik polností a lesů…

Dostávají plat za to, že se starají o zvěř, proplácí jim obilí,…? Pokud ne a všechno to dělají dobrovolně a vše jde z jejich peněz, to je úctihodné. Pokud za to dostávají plat je to prostě jejich práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
29.1.11 11:46

http://www.selmy.cz/…i-hospodari/
každá mince má dvě strany…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9854
29.1.11 12:50

Enio, to je opravdu OT. Nezasvěcenému člověku do všeho se to velmi špatně vysvětluje. A ani ti to vysvětlovat nechci, máš svůj názor a změnit si ho nehodláš…

Bohužel myslivci existovat v dnešní době musí. Protože nemoci (to dříve neexistovalo a dnes i třeba zemědělci s jedovatými postřiky) by veškerou zvěř vyhubilo. A krmí se všechna zvěř bez rozdílu. Stavy zvěře jsou dané zákonem a myslivci je musí dodržovat (jako všude). Srny v dnešní době bohužel odnosí i 2 mlá´data, to dříve neexistovalo. Nikdy to není jen tak odlovy srnčí zvěře. Třeba u manžy to byli letos pouze 3 srny a 2 srnčata. To o něčem svědčí.
Zajíci chcípají každoročně hlavně díky zemědělcům a myslivci je kupují ze svého a opět do přírody vypouští. Třeba tady u nás se zajíci již 5 let nestříleli, aby prostě byli. A koroptve. Starší lidé z vesnice, dkyž potkají mého tchána (hospodáře), tak mu moc děkují, že koroptve už tady 30 let neviděli a díky nim se opět ukazují(opět je nakoupily a vypustili do přírody, krmí je a chrání je před škodnou).
Ale dle tebe jsou to prostě jen vrazi, mysli si co chceš. Já už se k tomu víc prostě vyjadřovat nebudu. Jestli u vás jsou vrazi, to máte holt blbý, u nás to tak opravdu není a nikdy nebylo. U nás se v prvé řadě o věř starají.
A nikdy jsem nepsala, že je házím do jednoho pytle. Právě že naopak. Jako všude, existují odpovědní majitelé psů a ti neodpovědní. To střílení i páníčků jsem myslela hlavně na toho, jak nechává dobrovolně (asi ze sportu) trhat srnčí zvěř svým čoklem. :wink:

Ale to už jsme se dostali úplně jinam.
Zakladatelka má velkou šanci na úspěch, pokud to byl obyčejný myslivec a né stráž či hospodář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
29.1.11 13:16

MAjitelka má velkou šanci na úspěch i kbyž to byla stráž nebo hospodář, protože byl zastřelen ovčácký pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
29.1.11 16:49

Ahoj, nemám čas číst všechno, možná budu někoho opakovat :wink:
1. Myslivec nemá oprávnění zastřelit psa.
2. Oprávnění zastřelit psa má pouze myslivecká stráž.
3. Po zastřelení psa má mysl.stráž povinnost informovat majitele, pokud ho zná.
4. Při střetu majitele psa se psem a mysl.stráže je tato při výkonu služby povinna se prokázat odznakem či průkazem nebo co to mají.
5. V honitbě pes musí být pod vlivem vůdce, tzn.v žádném případě není povinné vodítko, je ale povinnost mít psa ovladatelného. O vzdálenosti, na jakou musí být pes pod vlivem majitele, se v mysliveckém zákoníku nepíše.
6. Ani myslivecká stráž nesmí zastřelit psa loveckého či psa služebního (slepecký, záchranářský apod.)
7. Pes, kterého zastřelit mysl.stráž může, musí být očividně toulavý a min 200m od nejbližšího domu (nebo pozemku, kt.k domu přísluší, teď nevím) a musí štvát zvěř.

Jisté mezery v mysl.zákoníku jsou a stávají se pak sporem mezi myslivci a pejskaři. Můžu mít psa ovladatelného přes celé pole, ale někdo mi ho může picnout zrovna ve chvíli, kdy jsem ho chtěla přes to pole přivolat…kdo má pak pravdu? :-) pak samozřejmě tu je otázka plašení zvěře, může se to brát jako přestupek. Ale zase, kde je hranice co je plašení a co ne? Když půjdu se psama do lesa či na pole a myslivec mě nařkne, že plaším zvěř…a sám pak rozváží seno do krmelců na 4kolce :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
29.1.11 17:01

Jasně že nejsou všichni myslivci paka, jsou takoví, co tu byli popsaní, neštřílí po všem , krmí atd. Bohužel mají dost svých kolegů, kteří jim kazí pověst, ale to už je jejich problém :nevim: My tu máme jednoho tupa, co s sebou vodí 13letého kluka. Ten se v tom všem tak zhlídl, že začal střílet vzduchovkou po kočkách a sousedům umlátil psa. Někteří myslivci ze sdružení už odešli, další se chystají. Všichni říkají to samé- každý se tam hádá, jde jenom o prachy. V zimě si dělají krmelce pár metrů od posedu. Honitbu kontrolují v autech, na prskoletech, na 4kolách. Líní obejít jedno pitomý pole, radši s tím prskoletem smrděj a dělaj hluk. Co ulověj, sežerou. Promiňte, ale jak mám mít o nich lepší obrázek??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janzahora
24.3.11 23:40

Mě zastřelit myslivec psa, tak ho z fleku zastřelím taky. I kdyby štval nějakou zvěř, tak pravděpodobnost, že ji užene je malá. A čistě ekonomicky vzato…jakou cenu má pes a jakou srnka, jakou morální hodnotu má pes a jakou srnka. A to nemluvím o tom, že každej druhej myslivec je dobytek, kterej si nějakou tu (nejen) srnku občas práskne jen tak bez povolení a malá domů.

• Citovat
  • Upravit
janzahora
24.3.11 23:41
zuzouš píše:
Jasně že nejsou všichni myslivci paka, jsou takoví, co tu byli popsaní, neštřílí po všem , krmí atd. Bohužel mají dost svých kolegů, kteří jim kazí pověst, ale to už je jejich problém :nevim: My tu máme jednoho tupa, co s sebou vodí 13letého kluka. Ten se v tom všem tak zhlídl, že začal střílet vzduchovkou po kočkách a sousedům umlátil psa. Někteří myslivci ze sdružení už odešli, další se chystají. Všichni říkají to samé- každý se tam hádá, jde jenom o prachy. V zimě si dělají krmelce pár metrů od posedu. Honitbu kontrolují v autech, na prskoletech, na 4kolách. Líní obejít jedno pitomý pole, radši s tím prskoletem smrděj a dělaj hluk. Co ulověj, sežerou. Promiňte, ale jak mám mít o nich lepší obrázek??

Lépe bych to neřekl

• Citovat
  • Upravit
394
25.3.11 00:00

Ahoj,stalo se mi úplně to samé před pár lety…Obojek měl,honil srnky…myslivec vystřelil i když mě viděl…Měla jsem smůlu,pes nesmí běhat na volno a myslivec může střílet 200metrů od vesnice.Taky to šetřila policie,ale vyšumělo to .Jen dodnes slyším,jak kničel bolestí…myslivec asi špatně viděl a zabil ho až třetí ránou…Ale proti myslivcům nic nemám…někdo to dělat musí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
25.3.11 00:02

Jo a myslivec mě znal osobně a psa taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
matejos
3.5.11 11:39

Zastřelit psa

xangel87 píše:
Pes nesmí běhat na volno po lese (jestli má nebo nemá obojek, to už je pak jedno).Takže ano, má právo ho zastřelit..Nesmí to ale udělat obyčejnej myslivec, jakých je na vesnici hafo, ale pouze myslivecká stráž nebo hospodář.(v překladu hajnej? Nevím se přiznám).

To co tvrdíš je z veliké části nesmysl. Žádný myslivec, ať už je hospodář nebo stráž, nesmí zastřelit lovecké, pastevecké, služební, …, plemeno. Je to přesně stanovené v zákoně. Musíš číst i zákony až do konce.

• Citovat
  • Upravit
Ridg
5.10.11 13:23

Já si myslim, že myslivec v žádném případě na volně pobíhajícího psa střílet nesmí. Pouze mysliveská stráž. A ještě se je rozdíl mezi venčeným a volně pobíhajícím psem, v honitbě a mimo.
A mylsim si, že většina z nás chodí psi venčit.

• Citovat
  • Upravit
11486
20.12.11 18:18

Border kolie je chráněná zákonem.Tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Roman Jirkovský
22.2.12 16:32

Velice jednoduché pro všechny!Tak jako vůdce psa,tak i myslivec mají především své povinnosti,které když dodržují se nemůže stát,aby pes běhal bez dozoru pána ignorujíc jeho povelovou techniku(nadostatečně vycvičený pes)a tak myslivec nemá šanci ani po psu střílet.Myslivec hájí především zvěř v honitbě a za honitbu platí nájem.At dopadne spor jak koli do budoucna vycvičte psa především k poslušnosti,kterou má mít zvládnutu do jednoho roku života.Další poučení pouštět psa tam,kde na něho vidím a mohu jej povely ovládat.Vašeho psíka je mi opravdu upřímně líto,pokud to byl místní člověk a váš psík pobíhal již v minulosti po revíru,bylo na místě především vás upozornit na narušení klidu v honitbě,ale pokud to již zaznělo a pes zjevně honil(štval) zvěř,potom se prosím nedivte.Je to vina nedokonalého vůdce psa.Myslivecká stráž má ze zákona právo usmrtit zvěř škodlivou a pytlačící,což pokud honil pejsek srnčí zvěř jak píšete,není co dodat.Srnčí zvěř je březí od půlky letních prázdnin,ikdyž se plod ukrývá v latenci a nějakou dobu se nevyvíjí jde pořád o graviditu.Zajisté by žádná žena nechtěla být štvána někým,kdo tam nemá vlastně ani co dělat.Pustit psa z vodítka jsem si dovolil až tehdy,co měl odbourané všechny nežádoucí návyky.Ani děcko neposlouchá na dobré slovo,natož pes.Vy každý hledáte chyby všade jinde,ale nikdy ne u sebe!!!Bohužel neznám situaci popsanou i druhou stranou,došli by jsme určitě k závěru.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný