Zavřou se školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7486
24.11.21 07:57
@Pears206 píše:
S tím souhlasím. Ředitel školy, její zaměstnanci i běžný občan má povinnost bránit šíření infekční nemoci. A ten postup, co dělat při tom, když se setkáme s covid pozitivním, se opakuje dnes a denně, viděla jsem to i schématicky, jak pro blbce. Hygiena nestíhá, ale neznalost zákona neomlouvá.

Jediný problém vidím v tom, že se ty postupy často mění. A příští týden se bude jednat o karanténě očkovaných s covid pozitivním v domácnosti.

Už jsem to někde psala, o víkendu u nás řešila jedna matka, že kašle na trasovací sms a pošle děcko do školy, ona půjde neočkovaná do práce. Bylo těžké jí vysvětlit, že na ně byla uvalena karantena podle příslušného paragrafu a jejím porušením se vystavuje postihům. Včera byli na testu. Ale ty první reakce bylo naštvání, zabedněnost a hledání skuliny, jak to obejít.

Moje rec. A sledovat co kdy a kde je taky na budku, co platilo vcera, dnes uz neplati atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
24.11.21 08:00
@Pears206 píše:
Karantena se nařizuje až testování ve škole potvrdí PCR, záleží, jak rychle se děcko dostane na test.

Dřív to fungovalo, že byla třída v karanténě hned po samotestu, ale samotest má přesnost maximálně 70 procent, často se stávalo, že se třída vracela zpátky. Psali, že toto opatření nemělo takový účinek, tak to zrušili.

Taky jsme měli pozitivní záchyt ve škole a čekáme.

No a u nás se dodržuje postup - jede se běžně výuka, dokud prostě oficiální cestou třídu nezavřou. POndělní záchyty ještě nikdy nešly a že jich bylo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7486
24.11.21 08:02
@Lama Lama píše:
Ty jako kdo? Když ti napíše jako uživatelce emimina SZ, jako pediatrovi nebo jako pracovníkovi hygieny?
Když tam nebude, tak co?

Ligicky muzu vystavit OCR jen na dite, co mam v obvide, ne? Jako klidne mi zavolej, ale jestli vas nemam, tak ti nic nedam
Kdyz tam nebude kdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
24.11.21 08:03
@matkabagristy píše:
skoly to s tou DV s absenci nad 50% maji ve skolnich radech. Sef rikal, ze to tak musi byt. Hledat se mi to nechce.

Ale školní řád nepodložený zákonem si mohou strčit přesně tam, že. Buď musí na základě něčeho oficiálně zavřít část školy a pak jsou povinni potvrdit papír na OČR nebo musí zajistit výuku, nemohou si vyhlásit že děti budou doma, ale OČR nepotvrzujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
24.11.21 08:05
@matkabagristy píše:
ja sla s ditetem na test, protoze melo priznaky.

Jasně, ale v tom případě máš (pokud ho potřebuješ) OČR od pediatričky, protože dítě s příznaky = nemocné dítě a je celkem fuk, zda to bude virozka, chřipka, angína nebo covid, to už ve výsledku není podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
24.11.21 08:11
@Lama Lama píše:
No a u nás se dodržuje postup - jede se běžně výuka, dokud prostě oficiální cestou třídu nezavřou. POndělní záchyty ještě nikdy nešly a že jich bylo

Po pondělních zachytech, pokud se to potvrdí PCR test, jdou do karantény nejbližší spolužáci a kamarádi. U dcery ve třídě šli.
Taky se měnilo doporučení, od kdy dohledávat kontakty. A většinou spolu ty děti ze školy chodí i ven, aspoň některé. My jsme se to dozvěděli po tom co jsme byli 2 hodiny na veřejném kluzišti, dcera tam měla spolužačky. Pokud je nebo byla fakt slabě pozitivní(tak mi byl vysvětlen lékařkou nejasný výsledek PCR, je to jedna z teorií, s odběrem u nás problém nebyl, dcera držela), tak to krásně rozsela. Bylo to 5 dní(kontakty), včera jsem někde četla, že to prý snížili na 2 dny :nevim:

Prase aby se v tom vyznalo.
A ohledně karantény ockovanych, byla o tom prý krátká řeč na večerní tiskovce, myslím v pondělí, muž ji sledoval. A včera ráno vyšel nenápadný článek na novinkách ale až někde dole, malým písmem. Asi nechtějí lidi dopředu naštvat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7486
24.11.21 08:17

@Pears206
Jo taky jsem nekde zahlidla, ze jdou zpetne 48 hodin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
24.11.21 08:30
@Toluma píše:
Celkem jednoduse, hygiena je jeste nekontaktovala, ve tride je nekdo pozitivni. Chteji to resit z hygienou, ale nedovolaj se. takze jdou na test v ramci testu zdarma pro deti.

Takže je to jejich aktivita a tudíž nemají žádný nárok na OČR ani na propustku, jednoduché. Ano, pokud bude test pozitivní, tak jim doktor to OČR nejspíš napíše zpětně, ovšem pokud bude test negativní a hygiena nazná, že o rizikový kontakt nešlo, tak mají prostě smolíka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
24.11.21 08:34
@Lama Lama píše:
No a u nás se dodržuje postup - jede se běžně výuka, dokud prostě oficiální cestou třídu nezavřou. POndělní záchyty ještě nikdy nešly a že jich bylo

U nás se tenhle postup dodržuje i při záchytu jakýkoliv jiný den, právě protože škola nemůže nařídit, karanténu a KHS ji nenařídí, dokud nebude potvrzeno PCR. A to není až taková novinka, i v červnu čekala na potvrzení PCR testem a do té doby zbytek třídy normálně chodil do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3440
24.11.21 08:48

@Pears206 No a u nás po potvrzení pondělního pozitivního testu nešel do karantény nikdo. Jinde šla celá třída s tím, že poslední kontakt byl v pátek. No a teď si vyber :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
24.11.21 08:52
@Dadda8 píše:
@Pears206 No a u nás po potvrzení pondělního pozitivního testu nešel do karantény nikdo. Jinde šla celá třída s tím, že poslední kontakt byl v pátek. No a teď si vyber :mrgreen:

Asi tak, proto bych nebyla zbytečně aktivní dokud se nic neví a řídila se pouze pravidlem, že případný test na zkrácení karantény má být 5-7 den po kontaktu, takže bych dítko objednala na pátek na test, ať mám zajištěný termín, pokud by hygiena vyhlásila karanténu kvůli pátku a pokud ji nevyhlásí, tak bych ho zas zrušila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
24.11.21 09:24
@Pears206 píše:
Po pondělních zachytech, pokud se to potvrdí PCR test, jdou do karantény nejbližší spolužáci a kamarádi. U dcery ve třídě šli.
Taky se měnilo doporučení, od kdy dohledávat kontakty. A většinou spolu ty děti ze školy chodí i ven, aspoň některé. My jsme se to dozvěděli po tom co jsme byli 2 hodiny na veřejném kluzišti, dcera tam měla spolužačky. Pokud je nebo byla fakt slabě pozitivní(tak mi byl vysvětlen lékařkou nejasný výsledek PCR, je to jedna z teorií, s odběrem u nás problém nebyl, dcera držela), tak to krásně rozsela. Bylo to 5 dní(kontakty), včera jsem někde četla, že to prý snížili na 2 dny :nevim:Prase aby se v tom vyznalo.pocitaj dva dny, tedy sobota neděle.
A ohledně karantény ockovanych, byla o tom prý krátká řeč na večerní tiskovce, myslím v pondělí, muž ji sledoval. A včera ráno vyšel nenápadný článek na novinkách ale až někde dole, malým písmem. Asi nechtějí lidi dopředu naštvat :lol:
U nás nejde nikdo.
@Toluma píše:
Ligicky muzu vystavit OCR jen na dite, co mam v obvide, ne? Jako klidne mi zavolej, ale jestli vas nemam, tak ti nic nedam
Kdyz tam nebude kdo?

Chápeš, že jsem do teď nevěděla, jestli jsi lékař?
Psala jsi, že pokud někdo zavolá. Vim jám jestli sedíš v ordinaci, na khs jako lékař nebo jsi pomocná síla na KHS?

Příspěvek upraven 24.11.21 v 09:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
24.11.21 09:40
@Pears206 píše:
S tím souhlasím. Ředitel školy, její zaměstnanci i běžný občan má povinnost bránit šíření infekční nemoci. A ten postup, co dělat při tom, když se setkáme s covid pozitivním, se opakuje dnes a denně, viděla jsem to i schématicky, jak pro blbce. Hygiena nestíhá, ale neznalost zákona neomlouvá.
Ředitel školy má bránit šíření infekce tím, že nahlásí případnou pozitivitu žáka KHS. Tím jeho role v prevenci šíření infekce končí a nemá žádné oprávnění bránit šíření infekce jinak ( ve smyslu odesláním spolužáků do karantény). On ani nesmí informovat rodiče spolužáků, které dítě bylo pozitivní.
Takže bud se to dozvíš neoficiální cestou, pak máš šanci kontaktovat pediatra, požádat o vystavení žádanky na test a uvalení do karantény.
Nicméně, pokud to neuděláš, tak fakt nic nehrozí ve smyslu nějakého neznalosti zákona - nebo mi chceš tvrdit, že někdo bude někoho popotahovat kvuli tomu, že nešel do karantény na základě ústní informace sedmiletého dítěte, že dneska měla Božena pozitivní antigen? :lol: Vždyt ty jako rodič ani nemáš právo se dozvědět, jestli ta Božena měla pozitivní konfirmaci PCR. A pozitivní antigen u asymptomatického jedince není brán jako průkaz covid.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
24.11.21 10:23

@Lama Lama Ale já se tady bavím o nařízené karanténě KHS. Že nepůjdu do karantény na základě ústního sdělení někoho, vím :mrgreen: Jasně jsem psala, že se čeká na PCR. My vždy dostaneme informaci, že byl pozitivní záchyt a čeká se na vyjádření KHS. U nás nařízení karantény institucím netrvá dlouho. Karantena byla od neděle po dalších pozitivních testech, které vyšly v sobotu. Rodiče těch dětí normálně zavolali dětské lékařce, že ve škole je covid, dítěti není dobře a ta vystavila žádanku.
Stejným způsobem postupuji i já, většinou není problém s tou žádankou.

My máme v práci(státní škola specka) možnost čerpat indispoziční volno, něco jako sick days ve firmách. Takže někdo si to vybírá na tyto problémy(náhlá nevolnost svá nebo dítěte) a na očkování. Lidi se zkráceným úvazkem se domluví, že si to, jak bude příležitost někde odsuplují. Doma jsem už byla víckrát, nejen k vůli své škole, ale i k vůli svým dětem, OČR jsem zatím nepotřebovala. I díky tomu, že velké děti mají k vůli covid různě zkrácenou výuku a vrací se po obědě domů. Syn mém taky uzavřenou třídu, očkování měli výuku do oběda s doma se ještě připojovali na distanční hodiny. Všechno jsem si zatím odsuplovala, protože jsme měli hodně lidí nemocných a v karanténě, bylo školení a vyskytla se tam covid pozitivní očkovaná osoba, zjistila to za dva dny). Týden byl kritický, zdraví žáci, plné počty ve třídách, zaměstnanci v karanténě. Teď to máme spíš naopak, ale počítám, že se to zase obrátí.

A to OČR zpětně, když vyjde test negativní, jde to napasovat na nějakou virozu. Naše dr. to řeší po telefonu. Když zavolám, že má dcera teplotu, OČR dostanu. I kdybych si třeba chtěla udělat volno z práce. Nikdo nás do ordinace první den teplot nepotáhne. Netvrdím, že je to OK, ale takto to v praxi už dva roky funguje.

Prvňačka měla už dvakrát zánět průdušek s nabehem na zápal plic, vždy jsem dr. nejdřív volala, nabízela mi OČR a prý kdybych si to rozmyslela, mám zavolat. Do ordinace jsme šli až za 3 dny, kdy nezabraly její léky na astma a to, co nám poradila, byl pořád kašel a teploty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
24.11.21 11:12
@Pears206 píše:
@Lama Lama Ale já se tady bavím o nařízené karanténě KHS. Že nepůjdu do karantény na základě ústního sdělení někoho, vím :mrgreen: Jasně jsem psala, že se čeká na PCR. My vždy dostaneme informaci, že byl pozitivní záchyt a čeká se na vyjádření KHS. U nás nařízení karantény institucím netrvá dlouho. Karantena byla od neděle po dalších pozitivních testech, které vyšly v sobotu. Rodiče těch dětí normálně zavolali dětské lékařce, že ve škole je covid, dítěti není dobře a ta vystavila žádanku.
Stejným způsobem postupuji i já, většinou není problém s tou žádankou.

My máme v práci(státní škola specka) možnost čerpat indispoziční volno, něco jako sick days ve firmách. Takže někdo si to vybírá na tyto problémy(náhlá nevolnost svá nebo dítěte) a na očkování. Lidi se zkráceným úvazkem se domluví, že si to, jak bude příležitost někde odsuplují. Doma jsem už byla víckrát, nejen k vůli své škole, ale i k vůli svým dětem, OČR jsem zatím nepotřebovala. I díky tomu, že velké děti mají k vůli covid různě zkrácenou výuku a vrací se po obědě domů. Syn mém taky uzavřenou třídu, očkování měli výuku do oběda s doma se ještě připojovali na distanční hodiny. Všechno jsem si zatím odsuplovala, protože jsme měli hodně lidí nemocných a v karanténě, bylo školení a vyskytla se tam covid pozitivní očkovaná osoba, zjistila to za dva dny). Týden byl kritický, zdraví žáci, plné počty ve třídách, zaměstnanci v karanténě. Teď to máme spíš naopak, ale počítám, že se to zase obrátí.

A to OČR zpětně, když vyjde test negativní, jde to napasovat na nějakou virozu. Naše dr. to řeší po telefonu. Když zavolám, že má dcera teplotu, OČR dostanu. I kdybych si třeba chtěla udělat volno z práce. Nikdo nás do ordinace první den teplot nepotáhne. Netvrdím, že je to OK, ale takto to v praxi už dva roky funguje.

Prvňačka měla už dvakrát zánět průdušek s nabehem na zápal plic, vždy jsem dr. nejdřív volala, nabízela mi OČR a prý kdybych si to rozmyslela, mám zavolat. Do ordinace jsme šli až za 3 dny, kdy nezabraly její léky na astma a to, co nám poradila, byl pořád kašel a teploty.

Asi si nerozumíme.
neic s toho není problém, ale většina z toho, co ty píšeš, není z pohledu zákona vymahatelné. Tím reaguji na tvůj příspěvek:
Ředitel školy, její zaměstnanci i běžný občan má povinnost bránit šíření infekční nemoci. A ten postup, co dělat při tom, když se setkáme s covid pozitivním, se opakuje dnes a denně, viděla jsem to i schématicky, jak pro blbce. Hygiena nestíhá, ale neznalost zákona neomlouvá.

Takže, pokud hygiena nestíhá, tak opravdu nemá nikdo zákonnou povinnost jakkoli konat z nějakého titulu bránění šíření infekce a neznalosti zákona.
Ze zákona se má občan povinnost podrobit karanténě, která je nařízena KHS nebo PL. Nikdo nemá povinnost být v karanténě na základě toho, že dítě říkalo, že Pepa byl pozitivní nebo že učitelka napsala mail, že byla pozitivita na antigen. Dobrovolnosti se u rodičů a občanů meze nekladou. U ředitele bych řekla, že je to naopak. Může jen to, na co má pravomoc. Stejně tak úča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí