Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Lama Lama píše:
Ikdyby chodilo do tridy jediné?
Mám informace jiné. Pokud ve třídě chybí více než 50 procent žáků, celá třída přechází na distanční výuku, hygiena prostě třídu zavře. Takto měla doma na distanci kolegyně očkovanou dceru na druhém stupni a i já mám teď tak doma očkovanou dceru na druhém stupni. Učitelka mě žádala, abych si ji nechala doma s nějakým jako kašlem, ať je hygiena zavře, aby mohli učit distančně a ne hybridně.
Minulý týden byl na distančce celý druhý stupeň jiné školy tady, jel celý distančně. Neočkovaní karanténa, ostatní taky online, protože jim hygiena z důvodu vysoké nemocnosti uzavřela školu.
I v práci ve sborovně visí papír, že školu může uzavřít KHS ne ředitel, při absenci vyšší než 50 procent.
@Pears206 píše:
Mám informace jiné. Pokud ve třídě chybí více než 50 procent žáků, celá třída přechází na distanční výuku, hygiena prostě třídu zavře. Takto měla doma na distanci kolegyně očkovanou dceru na druhém stupni a i já mám teď tak doma očkovanou dceru na druhém stupni. Učitelka mě žádala, abych si ji nechala doma s nějakým jako kašlem, ať je hygiena zavře, aby mohli učit distančně a ne hybridně.Minulý týden byl na distančce celý druhý stupeň jiné školy tady, jel celý distančně. Neočkovaní karanténa, ostatní taky online, protože jim hygiena z důvodu vysoké nemocnosti uzavřela školu.
I v práci ve sborovně visí papír, že školu může uzavřít KHS ne ředitel, při absenci vyšší než 50 procent.
Mám informace stejné a realita je taková, že u tříd dají na distanční celou třídu.
Děti mám ale starší, takže nevím, jak to v praxi je s ocr.
Varianta A je, že je to jak píše matka, tedy že skola nemá právo donutit dítě jít na distanční, pokud není v karantene. Skoly to jen zkouší, třídu dají na distanční celou, ale ve skutečnosti na to nemají právo, tím pádem nemají právo vystavit ocr. To mohou jen pokud z objektivních důvodu zavřít musí ( technické záležitosti, personalni)
Varianta B je, že uzavření je možné zřizovatelem a ocr pak vystaví.
Ja klidně věřím, že v tom je bordel, lidové tvořivosti se meze nekladou, takže se nekde zavírá, někde ne.
Každopádně není pravda, že škola ocr vystavit nemůže. Jistě může. Ale uznávám, že to nemusí být v tomto případě a má skutečně povinnost prezencni vyuku při karantene většiny třídy zajistit.
@Lama Lama píše:
Já se fakt domnívám, že pokud je většina třídy v izolaci/karantene, tak třída přechází na distanční a pokud je pár jedinců na svobodě (chyběli, nebo jsou v ochranné lhůtě po covidu), tak nejdou do karantwny, jsou na distancu se zbytkem a OCR pak vystavuje škola. Ruku do ohně za to ale nedám.
Přesně tak to funguje tady. Mladší dcera 4.rocnik měla taky třídu v karanténě a celá třída přechází na distanc. Žádné výjimky pro ty, co nebyli ve škole před tím, nejsou
KHS třídu uzavřela a šmitec.
Třídu po týdnu otevřeli pro ty, co jim vyšel test negativní. Stejně se tam supluje, paní učitelka je nemocná.
Dcera karanténu ukončit nemohla, protože měla nejasný výsledek a paní z hygieny mi říkala do telefonu, že ten se bere z hlediska dalšího postupu jako pozitivní a vystavili jí žádanku na nový test. Karanténu musí dodržet těch 14 dní a pokud vyjde ten druhý test pozitivní, dalších 14 dní od toho nového odběru. Nic jí není ![]()
@Lama Lama píše:
Mám informace stejné a realita je taková, že u tříd dají na distanční celou třídu.
Děti mám ale starší, takže nevím, jak to v praxi je s ocr.
Varianta A je, že je to jak píše matka, tedy že skola nemá právo donutit dítě jít na distanční, pokud není v karantene. Skoly to jen zkouší, třídu dají na distanční celou, ale ve skutečnosti na to nemají právo, tím pádem nemají právo vystavit ocr. To mohou jen pokud z objektivních důvodu zavřít musí ( technické záležitosti, personalni)
Varianta B je, že uzavření je možné zřizovatelem a ocr pak vystaví.Ja klidně věřím, že v tom je bordel, lidové tvořivosti se meze nekladou, takže se nekde zavírá, někde ne.
Každopádně není pravda, že škola ocr vystavit nemůže. Jistě může. Ale uznávám, že to nemusí být v tomto případě a má skutečně povinnost prezencni vyuku při karantene většiny třídy zajistit.
Podívej, učitelka očkované dcery mě nenápadně prosila, ať si ji nechám doma, ať se ta nemocnost zvýší. V současné době toho mají aspoň tady všichni plné zuby, učit půl třídy prezenčně a půl třídy distančně je těžké.
A jen blázen rodič by se tady v této situaci domáhal práva děcka na prezenční výuku, pokud nějaké je. Já jsem ale přesvědčena, že není. Není to náš první kontakt s covid a paní z hygieny mi do tel. říkala, že když absence stoupne nad 50 procent, třídu KHS uzavře a nazdar, rodiče dětí, na které se nevztahuje karantena, se můžou stavět na hlavu.
@Lama Lama Kdo vydává OČR nevím přesně, ale v tom papíru, co visí ve sborovně, je napsáno, že lékař nebo KHS. Bylo to i ma instagramu Plagy. Jak nám přišla u mladší dcery ta trasovací sms, bylo tam napsáno, že jsou schopni vystavit elektronicky OČR i neschopenku. My si to ale nebereme, zatím nebyla nutnost.
Někde jsem četla, že KHS má větší možnosti vystavit to zpětně než lékař. Ale přesně to nevím.
@Pears206 No pokud se bude jednat o dítě, které doma nemůže být samo a rodič musí do práce a vydělávat na živobytí, tak se vůbec nebudu divit, když se té prezenční přítomnosti dítěte ve skole sakra domáhat bude.
@matkabagristy píše:
To uz je fakt zbytecne se k tomu vyjadrovat
Je ![]()
Pokud krajská hygienická stanice nařídí uzavření školského zařízení či jeho části, vystaví příslušné školské zařízení na základě podkladů zaslaných krajskou hygienickou stanicí rodičům tiskopis „Žádost o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření školského/dětského zařízení (školy)“. Tiskopis slouží jako potvrzení daného školského nebo dětského zařízení a je veřejně k dispozici na ePortálu ČSSZ.
https://www.kurzy.cz/…ri-uzavreni/
@Svistice píše:
@Pears206 No pokud se bude jednat o dítě, které doma nemůže být samo a rodič musí do práce a vydělávat na živobytí, tak se vůbec nebudu divit, když se té prezenční přítomnosti dítěte ve skole sakra domáhat bude.
Pokud mu KHS uzavře třídu, má smůlu. Nikdy neuzavírají při prvním kontaktu. První pozitivní záchyt byl už týden před uzavřením, potvrzen PCR, to šlo do karantény jen pár dětí.
My jsme dostali informaci, že KHS uzavřela třídu a jde do karantény. Všichni, protože nejde o děcka, která mají věk na očkování.
Když nám v dětství uzavřeli třídu k vůli žloutence nebo spále, taky byla zavřená celá, pro všechny žáky.
@Pears206 píše:
@Lama Lama Kdo vydává OČR nevím přesně, ale v tom papíru, co visí ve sborovně, je napsáno, že lékař nebo KHS. Bylo to i ma instagramu Plagy. Jak nám přišla u mladší dcery ta trasovací sms, bylo tam napsáno, že jsou schopni vystavit elektronicky OČR i neschopenku. My si to ale nebereme, zatím nebyla nutnost.
Někde jsem četla, že KHS má větší možnosti vystavit to zpětně než lékař. Ale přesně to nevím.
V případě karanteny to bezesporu vystaví lékař, ať pediatr nebo hygieny.
Spor je o ocr při uzavření školy/tridy z rozhodnutí KHS, pokud dite samotné v karantene není. Já našla viz výše, že skola potvrzuje formulář zaslaný KHS. ![]()
@Pears206 píše:
Pokud mu KHS uzavře třídu, má smůlu. Nikdy neuzavírají při prvním kontaktu. První pozitivní záchyt byl už týden před uzavřením, potvrzen PCR, to šlo do karantény jen pár dětí.
My jsme dostali informaci, že KHS uzavřela třídu a jde do karantény. Všichni, protože nejde o děcka, která mají věk na očkování.
Ti, co prodělali covid mají taky výjimku.
@Lama Lama píše:
Ti, co prodělali covid mají taky výjimku.
Tak ti tam určitě byli, jednotlivci s covidem už od začátku školního roku.
https://www.edu.cz/…m-rozhoduje/
Tady je to taky vcelku jasně.
Skola nemůže rozhodnout o tom, že bude distanční výuka. Ikdyby byla půlka děti v karantene, výuku musí zajistit. Potud platí, co psala matka.
Ale školu, její část (tedy tridu) může uzavřít KHS. Dětem, kterých se to pak dotkne a samotné nejsou v karantwne, vystaví potvrzeni na ocr škola.
@j.a.n.i1 píše:
Pokud je skola zavrena napriklad z duvodu karanteny celeho ucitelskeho sboru, tak proste ocr vystavuje. Když je nejaka trida v karantene, tak tam samozřejmě ne.
ok, ja reagovala na situaci v diskuzi. V karantene je dite.
@Pears206 píše:
Přesně tak to funguje tady. Mladší dcera 4.rocnik měla taky třídu v karanténě a celá třída přechází na distanc. Žádné výjimky pro ty, co nebyli ve škole před tím, nejsou
KHS třídu uzavřela a šmitec.
Třídu po týdnu otevřeli pro ty, co jim vyšel test negativní. Stejně se tam supluje, paní učitelka je nemocná.
Dcera karanténu ukončit nemohla, protože měla nejasný výsledek a paní z hygieny mi říkala do telefonu, že ten se bere z hlediska dalšího postupu jako pozitivní a vystavili jí žádanku na nový test. Karanténu musí dodržet těch 14 dní a pokud vyjde ten druhý test pozitivní, dalších 14 dní od toho nového odběru. Nic jí není
No a ja znam skoly, kde se uci hybridne. Ockovani a ti, co treba nebyli ve skole v dobe kontaktu tam ted jsou, ucitel ma vysilat, co se v te tride deje.
@Pears206 píše:
Mám informace jiné. Pokud ve třídě chybí více než 50 procent žáků, celá třída přechází na distanční výuku, hygiena prostě třídu zavře. Takto měla doma na distanci kolegyně očkovanou dceru na druhém stupni a i já mám teď tak doma očkovanou dceru na druhém stupni. Učitelka mě žádala, abych si ji nechala doma s nějakým jako kašlem, ať je hygiena zavře, aby mohli učit distančně a ne hybridně.Minulý týden byl na distančce celý druhý stupeň jiné školy tady, jel celý distančně. Neočkovaní karanténa, ostatní taky online, protože jim hygiena z důvodu vysoké nemocnosti uzavřela školu.
Ano, pri absenci nad 50% zaku jede trida distancne. Ale kdyz si dite po tydnu udela test, ktery je negativni, ma narok na navrat do skoly a prezencni vyuku.