Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny vespolek, ráda bych otevřela jedno téma, které mě osobně hodně potrápilo.
Přišly jste někdy k lékaři s chronickou bolestí nebo vyčerpáním a místo vyšetření jste dostaly nálepku hypochondra? Ve světě se tomu říká medical gaslighting (lékařský gaslighting).
Lékaři často podceňují symptomy žen a hází všechno na psychiku, čímž mohou zanedbat vážné nemoci (boreliózu, autoimunitní poruchy, chronický únavový syndrom…).
Sama jsem si tím prošla a bylo to psychické peklo. Začala jsem o tom publikovat sérii článků na Seznam Médiu, abychom o tom otevřely debatu a podpořily ostatní ženy, které zažívají to samé.
Odkaz na můj profil s články hodím hned do prvního komentáře.
Máte taky zkušenost s tím, že z vás doktor dělal simulantku? Jak se vám nakonec podařilo zjistit, co vám doopravdy je?
Ano. A měl pravdu. Ne, že jsem hypochondr obecně, ale tady s tou jednou nemocí.
Když jsem poprvé přišla k doktorovi s problémy, bylo mi doporučeno omezit stres a kávu. Bohužel jsem udělala tu chybu, že jsem popravdě zmínila i nějaké psychické problémy, co řeším. Začal mi to psát do zpráv, jako by bylo jasné, že to souvisí s těmi fyzickými, se kterými mi nepomohl. Takhle několik měsíců, pak jsem přestala chodit.
Dlouhou dobu jsem potíže přecházela. Když se staly neúnosnými, šla jsem opět k doktorovi (tentokrát jinému) a dostala jsem vynadáno, proč tak pozdě. To už byly nějaké hodnoty dost jednoznačně v háji.
Nálezů mám od té doby několik. Diagnóza nadále „suspektní“. Léčba žádná.
@Anonymní píše: Více
Hlavně se nevzdávejte a jestli to neumí jeden lékař, bude to umět další. Jen my známe své vlastní tělo. Můj boj trval 20 let.
@Lidija91 píše: Více
Zažila a to několikrát, třeba když 4 gynekoložky nebyly schopny pochopit, že moje menstruace je bolestivá takovým způsobem, že je to na skok z okna (řeči jako bolí nás to všechny, musíte to vydržet, odmítnutí jakéhokoliv vyšetření i napsání silnějších léků), potom když mně ve 27 letech vyhřezla ploténka (jsem přece mladá, to se v mém věku nestává) a taky u fibromyalgie, to je kapitola sama pro sebe. To první jsem nevyřešila, ztratila jsem důvěru, takže na gyndu nechodím, s tím dalším se mi podařilo najít doktora, který to nebagatelizoval a kupodivu mně dokonce i věřil, akorát že to trvalo 10 let. Problém je, že u zad spousta lidí různě simuluje a přehání, takže se těm doktorům vlastně až tak nedivím, ale zas na druhou stranu, pokud ten problém člověk opravdu má, tak je tohle chování opravdu hrozné.
To mi připomnělo jedno předvánoční období, kdy jsem ležela skoro týden v nemocnici a rozháněli mi slepák. Byl stop stav operací. Další půlrok jsem byla každou chvíli na chirurgií s fňukem, že mě to furt bolí. Někdy se to nedalo snést. I přes to, že věděli, že mi ho rozehnali, posílali mě pro jistotu zase na gyndu, protože tvrdili, že je to gynekologický problém. Pak mi ho konečně vyoperovali, ale to už bylo akutně a za tři dny jsem doma sekala trávu ![]()
Šla jsem k doktorovi s diagnózou, kterou před ním určili jiní lékaři a on řekl, že si nemyslí, že bych to onemocnění měla. Bohužel mi tím dal naději a když se z krevních testů potvrdila, tak mě to dost sejmulo.
Můžeš napsat, o co konkrétně šlo, prosím?
@lucad77 píše: Více
To má celkem jednoduché vysvětlení - pravděpodobně nemáš žádné potíže ![]()
@WhiteCrow píše: Více
Mám jich spoustu. Ale vždycky čekám, co se z toho vyvrbí, a pak poslouchám lékaře a věřím mu, že je to odborník, který ví, co dělá.
Jasně, praktik prohlásil astma s výraznou obstrukcí za psychický problém.
@WhiteCrow píše: Více
RS. Střídavě mě doktoři přesvědčují, že ji jistě nemám a jistě mám. Některé testy jsou u mě atypické. Je možné, že mám dvě autoimunitní nemoci. Nebo možná žádnou a je to něco jinýho. Neshodnou se ani radiologové, mám dvě protichůdné zprávy z magnetu.