Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@větvička1 píše:
Jeden z mych nejsilnejsich zazitku z detstvi je ten, kdy jsme na navsteve u babicky nahodou prisli do Prioru, kdyz jim dorazily tri! mrazaky. Mama nas tam nechala, utikala za babiccinym druhem domu, s nim utikala na postu vybrakovat jeho vkladni knizku. My jezdili na jezdicich schodech a babicka doslova a do pismene lezela na mrazaku a odmitala ho opustit. Pak ustvana mama vysolila nejakych deset tisic za mrazak a tata jel dalsi tyden pres pul republiky s vozejkem pro ten drahoceny naklad
Jo, můj to, jak mi v 87 pichli injekci na alergologie do žíly místo pod kůži, začala jsem kolabovat a dusit se, doktor mě seřval, že si za to můžu sama a vyhodil mě ven. Tam mě na schodech našla za dvacet minut máma, která šla v mezičase nakoupit, rvala tam a mlátila do dveří, až milostivě doktor vylezl a něco se mnou udělal. A mámě vyhrožoval, že jestli cekne.
@Alriga píše:
A léky! Pamatuji si, jak mojí babičce posílá léky na bolest strýc že Švýcarska. Skoro nikdy nedošel balíček celý, většinou vykradený.
Ano, my léky na alergii že Švýcarska, strašně potupný…babička se starala o starou paní, její dcera utekla do Švýcarska.
@Magical-eyes píše:
@Lucie_Sx souhlasím… tak třeba máme výzkumný ústav bramborářsky, ale v řetězcích prostě české brambory nekoupíš, to samé jablka…
Vždyť jsou přece komodity, které bysme mohli mít svoje…kdyby všude ne byla řepka…
Tak co to kupuju za 8 - 20 Kč poslední měsíc v Tescu? Asi vařím brambory z řepky nebo co ![]()
@jkra Vidíš, a to zase na špitály já nemám špatné vzpomínky. Krom jednoho, to bych vymazala z paměti hned. Ale jinak dobrý. Spíš hodně záleželo na tom člověku. Narazilas na vola, no.
Ovšem školní zubařka, to bylo něco.
@Svítící žárovka píše:
No to je takovej krásnej uzavrenej kruh. Když by bylo zemědělství bez dotací, tak se na to buď zemědělci vyprdnou, nebo ty ceny spotřebitel neuplatí. Dotace jsou u nás malé. A přesto skoro každej zemědělcům ty dotace vyloženě závidí.
Jasně, dotace ten trh strašně pokřivujou. Docela by mě zajímal stav, kdyby najednou nebyly.
A odkud pak se ty dotace berou? Že by z daní? Takže kdyby nebyly dotace, tak mohly být daně nižší? A ještě by se ušetřilo za zaměstnance, co vyřizují dotační žádosti a úředniky, co schvalují a kontrolují dotace?
@Prof. Farnsworth píše:
Tak co to kupuju za 8 - 20 Kč poslední měsíc v Tescu? Asi vařím brambory z řepky nebo co
To máš vidiny z hladu.
@jkra píše:
Vždyť nebylo nic. v 89 mi bylo 14… Strašná doba. Ani to jídlo nebyla extra od toho 1985. Pamatuju, že v úterý vozili sýry, ve středu jogurty, ostatní dny to nebylo. Ty inverze v zimě, fuj… A tak dále…
Jo jo, u nás na vesnici třeba byly jeden týden Smetánky a druhý týden Termixy, vždycky 1 den, prodej 1ks na osobu (prodavačky věděly, kolik kde bydlí lidí, a koupit jich třeba 10 prostě nešlo). V roce 1979 si mamka koupila zimní kabát, za který dala 80% tehdejší měsíční mzdy a ještě byla šťastná, že ho sehnala. Před Vánoci příbuzenstvo obvolávalo a obepisovalo dopisy všechny osamělé strýčky a tetičky, jestli nemůžou sehnat mandle, mandarinky apod., protože opět vše na příděl s limity, takže i když někdo měl peníze navíc, tak dostat se třeba ke kilu mandlí prostě nešlo. Pamatuju si, že jsme vždycky měli na Mikuláše dost mandarinek apod., protože babička měla dvě ovdovělé a bezdětné sestry, které nám to přenechaly. Jedna z těch sester žila ve starém domě nedaleko vojenského prostoru, takže občas se jí podařilo sehnat něco od Rusáků, a pak si vymýšlela historky, kde to sehnala, protože babičky manžel byl komunisty vyhozen z práce a její děti nemohly studovat, takže by si to od Rusáků nevzala. Já jsem šťastná, že jsem to ještě zažila, ale pubertu už si odžila v 90.letech.
Paměť národa - občas není na škodu si něco připomenout…
@zrcadlo Jsem si vzpomnela, jak mama rikala, ze stavali frontu v zelenine a delali, ze se neznaj, aby kazdej dostal kilo mandarinek. Jo a zelinar ti to nahazel do pytliku, klidne i nahnily, aby se jich zbavil, zadny, ze si clovek vybere sam jako dneska…
@větvička1 píše:
@zrcadlo Jsem si vzpomnela, jak mama rikala, ze stavali frontu v zelenine a delali, ze se neznaj, aby kazdej dostal kilo mandarinek. Jo a zelinar ti to nahazel do pytliku, klidne i nahnily, aby se jich zbavil, zadny, ze si clovek vybere sam jako dneska…
Jo, my jednou stali frontu na mandarinky, máma, za ní já, brácha…když vidím, jak dneska děti sežerou dvě kila za večer:).
@zrcadlo píše:
Jo jo, u nás na vesnici třeba byly jeden týden Smetánky a druhý týden Termixy, vždycky 1 den, prodej 1ks na osobu (prodavačky věděly, kolik kde bydlí lidí, a koupit jich třeba 10 prostě nešlo). V roce 1979 si mamka koupila zimní kabát, za který dala 80% tehdejší měsíční mzdy a ještě byla šťastná, že ho sehnala. Před Vánoci příbuzenstvo obvolávalo a obepisovalo dopisy všechny osamělé strýčky a tetičky, jestli nemůžou sehnat mandle, mandarinky apod., protože opět vše na příděl s limity, takže i když někdo měl peníze navíc, tak dostat se třeba ke kilu mandlí prostě nešlo. Pamatuju si, že jsme vždycky měli na Mikuláše dost mandarinek apod., protože babička měla dvě ovdovělé a bezdětné sestry, které nám to přenechaly. Jedna z těch sester žila ve starém domě nedaleko vojenského prostoru, takže občas se jí podařilo sehnat něco od Rusáků, a pak si vymýšlela historky, kde to sehnala, protože babičky manžel byl komunisty vyhozen z práce a její děti nemohly studovat, takže by si to od Rusáků nevzala. Já jsem šťastná, že jsem to ještě zažila, ale pubertu už si odžila v 90.letech.
Paměť národa - občas není na škodu si něco připomenout…
Přitom v NDR mandle byly běžně. Jídlo měli lepší.
Dodnes když ucítím mandarinky, tak se mi ihned vybaví Mikuláš a vánoce. Protože jindy nebyly. Mám to tak zafixované i po těch letech.
@jkra píše:
Přitom v NDR mandle byly běžně. Jídlo měli lepší.
No v pozdějších osmdesátkách už i babička s tou jednou svou sestrou jezdily do NDR vlakem, to už se nějak dalo. S obříma taškama jely nakoupit před Vánoci právě suroviny na pečení, nějakou uzeninu a táhly i prací prášek. Já dodnes nechápu, jak to mohly vytáhnout do toho vlaku po těch tehdejších schůdcích.
@Prof. Farnsworth píše:
A odkud pak se ty dotace berou? Že by z daní? Takže kdyby nebyly dotace, tak mohly být daně nižší? A ještě by se ušetřilo za zaměstnance, co vyřizují dotační žádosti a úředniky, co schvalují a kontrolují dotace?
Počkej, neříkej, že taky závidíš dotace zemědělcům. Ach jo.
Samo, že z daní.
Hospodaření řádného hospodáře, co má vztah k půdě, dodržuje osevní postupy, neora meze, cesty, tvoří krajinné prvky, ora po vrstevnícich…prostě není mu to jedno.
Aby vůbec měl co sklidit, a prodat dobytek, stojí ho to cca 900tis. Ze žní vydělá 700-800tis. Pozor, letos a v roce 2012 vydělal 1mio!, protože výborná cena za řepku a ucházející cena za pšenici. 200-300tis zisk za dobytek. Nějaké odvody. Hm, už se to zemědělství nějak nerentuje. A to ještě není to nejlepší. Stroje. Každý stroj stojí statisice až milion -ty levnější. Je jich třeba fakt hodně a každý využije pár dni-tydnu v roce. Traktor(2mio), pluh(400tis), shrnovač(100tis), obraceč (100tis,) lis 1mio, secí stroj 400tis, postřikovač, balička, čelní nakladač, vozy, kombajn na obilí, kombajn na brambory, sazeč, rozmetadlo, vály… Buď to nemáš a platíš služby, kdy v sezoně je nemožný je sehnat, nebo máš…
Další sranda, pachtovný. Majitelům je většinou jedno, JAK se na pozemcích hospodaří, jde jim o cenu, jakou dostanou. Takže postupně se pozemky přesouvají do družstev, která ty malé zemědělce jednoduše přeplatí a tam už tu erozi atd. zaměstnanci zas až tak moc neřeší.
Hele, každý, podnikání má svoje. Jenže bez zemědělství prostě nebude nic. Nebude život. Nemyslím si, že jsou zemědělci šťastní, že jsou závislí na dotacich. Hlavně když jim to mraky lidí dává sežrat. Jenže bohužel jinak se na provoz vydělat nedá.
Ještě je taky sranda jedna hlavní velká dotace, která chodí na přelomu roku. Takže když se sejde jeden rok, že za loňský přijde v lednu a zároveň stihnou poslat za rok v prosinci, tak to pak udělá super příjem a super odvody.
No, když bude nejhůř, tak vítěz bude ten, kdo má kousek pozemku a schopnosti si vypěstovat třeba brambory, vykrmit a zpracovat byka, prase…
Nechci, aby to vyznělo, že zemědělci jsou chudáčci. To fakt ne. Jen že jsou to živitelé nás všech a oni za to nemůžou, že je to takhle pitomě nastavený.
@Lucie_Sx píše:
Ja nevzpominam s laskou na rezim.
Jen se nam to ted uplne vymklo opacnym smerem.A znovu pisu, ze po roce 1985 uz bylo zasobovani celkem v pohode.
@inkakřivák píše:
Jenže co znamená v pohodě? Co si vzpomínám, tak třeba to oblečení na tělocvik bylo problém pořád. Zásobování ovoce, zelenina, masna, a ten toaleťák a vložky byla stejná bída. Ne neumírali jsme hlady, to máš pravdu. Ale sakra jednoduché to nebylo. A veticka lidí si poradili mě vyloženě na. s. r. a. l. a. Ty snad prepiras hadriky místo vložek? A líbí se ti to? A utiras se novinami nebo tím voskovaným skládaným toaletakem? A proč ne, však bys šetřila životní prostředí přece. Fakt si představ před tím tvým rokem 1985 vychovávat děti. A víš co? Moje maminka ročník 1929, ta pokaždé tvrdila - nikdy nebylo tolik jídla a tak levného jako teď. Představ si, když přišla do řeznictví a dostala jedno kuře s tím, že prostě víc ne. Až když teda požádala řezníka, že dobře, ale ať ji z toho holuba udělá sedm porcí, tak souhlasil a mohla si koupit dvě!!! Fakt moc nevíš, o čem mluvíš. Schválně, kolik pak ti bylo v roce 1989?Příspěvek upraven 27.09.21 v 21:03
Jako deti jsme chodili nakupovat a vsechno normalne bylo
.
Kupovali jsme i nanuky do mrazaku, Lednacky a Jumbo
.
Clovek si nemohl vybirat, ale normalne jsme fungovali.
@Svítící žárovka
Dotace v zemedelstvi jsou zlo. Jenze to by se musely zrusit vsude.
Pripadne navalit clo na dovozy, coz by neproslo.
Skutecna cena jidla je nekde uplne jinde.
Cca 3× vic nez ted? Jen odhad.