Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Iriska12345 Upřímnou soustrast. Teď je třeba být silná a hlavně být oporou dětem.
Vy, kteří tady tu situaci tak „zlehčujete“. Paní „Iris“ skutečně muž včera zemřel po vážné nemoci. Osobně ji neznám, ale už dva roky o její rodinné situaci vím a občas někde něco přečtu. ![]()
Dneska jsem si to tak všechno spojila dohromady, přečetla i její starší příspěvky a došlo mi, o koho se jedná.
A už vůbec bych neřešila, jestli po smrti manžela tady píše nebo nepíše. Každý se se smrtí blízkého člověka vyrovnáváme jinak, někdo se uzavře do sebe, jiný komunikuje pouze s rodinou a další se potřebuje vypovídat na serveru, který navštěvuje. A řešení gramatiky v takovém tématu… ![]()
@PetraJ píše:
Dokud bude živit děti.
dobrý večer, na vdovský důchod má nárok ať živí děti nebo ne. Taťka mi zemřel 07/2015 Jsme jako potomci všichni dospělí a výdělečně činní. Mamka dostává vdovský důchod a bude ho dostávat po dobu 1 roku. To vím 100%.
@Iriska12345 je mi moc líto, že se musíte potýkat s tak tragickou událostí a upřímnou soustrast.
@darkgreen píše:
Naopak, přečíst by si je měli všichni, protože některé komentáře jsou opravdu perly. Možná by se autorky i měly stydět co sesmolily. Ale na emiminu mě to nepřekvapuje, tady to tak chodí. Když chce někdo nějaké dávky, tak se to neodpouští i kdyby mu střecha padala na hlavu.
Hlavně v podstatě i to, že jí ani nevěřili, že má nemocného manžela, blicí smajlíky, apod. A teď tohle. Možná jako poučení pro ostatní pro příště není od věci to zmínit. ![]()
@WaIl píše:
Hlavně v podstatě i to, že jí ani nevěřili, že má nemocného manžela, blicí smajlíky, apod. A teď tohle. Možná jako poučení pro ostatní pro příště není od věci to zmínit.
taky jsem si tu diskusi přečetla a je mi zle z toho co tam psaly. Bych chtěla vidět ostatní jak by v téhle situaci pracovaly.
Tady je to ale běžné, o radu nemá smysl žádat ![]()
@fashion_victim83, @Tunrida, @jjelena
Dobrý den,
vyvarujte se prosím vzájemnému napadání a osočování v diskusi.
Děkuji za pochopení
adminka Eliška
@WaIl píše:
Když si najdu minulé diskuze zakladatelky, tak jste jí málem sežraly za to, že pobírá všelijaké dávky. A když dojde na skutečnou tragédii, kterou smrt manžela nepochybně je, tak jste všechny najednou empatické. Tak alespoň někdy… že…Zakladatelko, upřímnou soustrast, a hodně sil v těchto těžkých dnech.![]()
Jo, to je tady normalni. Takhle se pousteji i do samozivitelek a pod.
@Iriska12345 píše:
Dobrý den
Včera mi zemřel manžel. Máme 5synů, nevím co mám dělat, jsem s toho na dně, mám v sobě nepředstavitelné prázdno, tak moc nám všem chybí, je to strašně těžké. Dnes jsem byla v nemocnici pro věci, a mám jít s jeho op na pohřební ústav. Co se tam bude dít?
Pak mám jít na matriku vyřídit úmrtní list, manželovi teprv před 14dny schválili id, ale nevyměřily zatím částku, už nevím zda to budou vyměřovat když ho vlastně nebude brát, nevím jestly děti budou mít syrotčí, jestly já vdovský, já nic nevím, stoply mi dávky na hmotné nouzi dokud nepřinesu úmrtní list…jak mám myslet na takový věci když musím myslet pořád na něj, je mi zle…tak moc to bolí…
Trochu mohu pomoci. Mě před 8 lety zemřela manželka a měli jsme spolu 2 děti. Takže řeknu svůj postup, pocity a tak.
p. s. ten Lexaurin jsem zobal jen prvních 3-5 dnů, pak už to šlo bez něj.
@Dundee2 píše:
Trochu mohu pomoci. Mě před 8 lety zemřela manželka a měli jsme spolu 2 děti. Takže řeknu svůj postup, pocity a tak.
- Nafasuj si Lexaurin či jiné antidepresivum, jinak to těžko dáš.
- Vyzvednutí věcí ve špitálu bylo ještě dobré - to mne tolik nerozhodilo.
- Úmrtní list - ten dělá obecní úřad (bez tohohle papíru se v ničem nepohneš dál)
- O zařízení pohřbu bych doporučil někoho požádat, já to tedy zařizoval sám, ale člověku to moc nemyslí a následně má pocit, že měl udělat jiné věci jinak
- Jestli jsi to ještě dětem neřekla, tak si nejprve vezmi sedativa - to byl pro mne snad nejhorší moment. Sdělit to dětem. Bez lexaurinu bych to fakt nedal.
- Na sociálně ti vyměří vdovecký i sirotčí důchod (ten bude na každé nezletilé dítě). Pokud je jim více než 18 let a studují, budou rovnou chtít potvrzení o studiu. Určitě musíš přinést úmrtní list. To vyměření trvá až 3 měsíce, ale dá se požádat o zálohu.
- i tak doporučuji chodit do práce nebo nějakou jinou činností se zabavit, nebo „se z toho zblázníš“. Mě práce vyloženě zachránila
p. s. ten Lexaurin jsem zobal jen prvních 3-5 dnů, pak už to šlo bez něj. [/c, itace]Ano, jen jestě, jsem chtěla poradit, zakl. poptej se na socialce na pohřebnè,jdu se podívat na net, mam pocit že v tvèm případě by jsi na něj " dosahla".
@Iriska12345 jo a pohřebné:
Aktuálně dělá pohřebné 5.000 Kč a pokud manžel byl otcem (dle rodného listu) alespoň jednoho vašeho dítěte, tak jej dostanete. příjem rodiny se prý netestuje
Jak to bylo za mne si už fakt nepamatuji
@Iriska1234tak ano,narok ti vzniká.
Pohřebné je jednorazova částka, pevna častka 5000,příjem rodiny se v tomto případě nezjišťuje. Pohřebné náleží osobě co vypravila pohřeb osobě jenž byla nezopatřenym dítětem nebo rodičem nezaopatřeného dítěte. A zesnula osoba mêla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR.
Vím že ti to manžela nevratí, ale ty peníze teď budes potřebovat. Zeptej se na to na sociálce. A jestě jednou upřímnou soustrast.
![]()
Vazne zasnu, co jste to za slepice, ze i z takovehle diskuze dokazete udelat takovouhle OT sracku. Jinak pro zakladatelku. Take jsem ovdovela. Uprimne take moc nechapu porizovani si deti s rakovinou nemocnym manzelem. Muj manzel take zemrel na rakovinu a rozhodne by me nenapadlo porizovat si s nim dalsi dite. Jinak vetsina tu byla spravne recena, s papirem a obcankou, co jsi dostsla v nemocnici pujdes na pohrebni sluzbu a tam vse zaridi. Zhruba do 14 dnu dostanes umrtni list postou. Pak s nim a vymerem duchodu pujdes na socialku. Pokud nemas vymer duchodu, budes mit co delat to vsechno obehat, jestli mel vubec dost odpracovani a mel vubec na duchid narok. Z toho vseho se pak odviji vyse vdovskeho a sirotciho duchodu. Na ten budes mit narok po dobu pece o nezaopatrene deti, max. Vsak do 26 let, stejne tak dlouho maji deti narok na sirotci, pokud budou studovat. Hlavne se drz. Zvladnes to, ja to zvladka taky, i bez prasku, jak ti tu nekdo chytre radil
Uz je to 8 let, co mi zemrel manzel, synivi je dnes uz skoro 14 let a na tatu si bohuzel moc nepatatuje, bylo mu 5. Dneska mam novou rodinu, kterou jsem uz vubec neplanovala, chtela jsem byt uz nadosmrti sama, o nikoho jsem nestala a nehladala, ale osud chtel jinak. Preji ti hodne sil a stesti.
@krtek7489 píše:
Vazne zasnu, co jste to za slepice, … Zvladnes to, ja to zvladka taky, i bez prasku, jak ti tu nekdo chytre radil
hmm, tak tady jeden (podle tebe asi ubohý) kohout.
Já jsem na rovinu napsal, že jsem si prášky vzal, neb se mi „zhroutil svět“ a já nebyl schopen fungovat. Několik nocí jsem nespal, nebyl jsem schopen řídit auto, postarat se o děti. Mne smrt manželky totálně paralyzovala a srazila.
Přiznávám, že bez těch prášků bych se nedonutil začít fungovat. Nemluvím o tom, že tchánovci se sesypali úplně a hledali u mne pomoc.
Jedl jsem ty prášky 3 nebo 5 dnů, aby se mozek dokázal srovnat se šokem a mohl jsem zajisti základní fungovaní rodiny.
Ale jestli jsme měl být za toto - nebo za mnou otevřeně vyslovený názor / zkušenost - podle tebe rovnou utracen - tak se ti hluboce omlouvám.
A jdu si žít život po svém. I bez tvého OT útoku
@Dundee2 píše:
hmm, tak tady jeden (podle tebe asi ubohý) kohout.
Já jsem na rovinu napsal, že jsem si prášky vzal, neb se mi „zhroutil svět“ a já nebyl schopen fungovat. Několik nocí jsem nespal, nebyl jsem schopen řídit auto, postarat se o děti. Mne smrt manželky totálně paralyzovala a srazila.
Přiznávám, že bez těch prášků bych se nedonutil začít fungovat. Nemluvím o tom, že tchánovci se sesypali úplně a hledali u mne pomoc.
Jedl jsem ty prášky 3 nebo 5 dnů, aby se mozek dokázal srovnat se šokem a mohl jsem zajisti základní fungovaní rodiny.Ale jestli jsme měl být za toto - nebo za mnou otevřeně vyslovený názor / zkušenost - podle tebe rovnou utracen - tak se ti hluboce omlouvám.
A jdu si žít život po svém. I bez tvého OT útoku
Klid.
mě nedavno zemřeli rodice, po třech letech po sobě a přesně jak píses, bolest, neskutecná, ja to dala bez prásků jen a jen proto, že jsem měla po boku manžela, zařídil, poplatil, podržel mě. A to jsi ty neměl a teď paní, zakl. nemá. Klidně, jestli ti to zakl. pomůže si k dr. zajdi, není to ostuda. Dětickam posílam
![]()