Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
terezko byla jsem ve svých 21 letech, teď mi bude 32. vše ok. jedno oko se dostalo na nulu a stále je. druhé oko nebylo tak ostré, ale pořád nula (ze sedmi dioptr., astigmatismem a cylindrama dobré). ve 25ti letech jsem začala dělat brigádně za výčepem a završila jsem to vztahem s jedním co opravdu hodně kouřil (tři měsíce trvající vztah) no vím, že za těch pět měsíců jsem zpozorovala, že na to jedno oko začínám hůř vidět. Bohužel určitě to způsobilo to zakouřené prostředí (PC a TV určitě ne), teď mám cca třičtvrtě (brýle mám, ale nenosím ani na řízení, zdravé oko stačí vyrovnávat (((-:) + tam je zase nějaký ten astigmatismus). Takže teď spíš čekám, že nastane úbytek zraku spíš stárnutím. Od těch 25ti let už žádné zhoršení nenastalo.
Otec byl na operaci pred 6ti lety, a oni to nesmi vyhladit uplne do „nulek“ dioptrii, takze jednu dioptrii vzdy nechaji.. a pak se to nezhorsuje, protoze prisli na to, ze kdyz to udelaji uplne do nula dioptrii tak se pak oci horsi..
Takze neboj, a smele do toho, ja se na to taky chystam… uz mam 6dioptrii ![]()
monny opravdu? a já myslela, že budu mít 0 dioptrií
mám pár kamarádek, které na tom byly a říkaly, že to prý běžně dělají na nulu, tak teď nevím
a je divný, že co jsem pročítala diskuze na netu, tak hodně lidí psalo, že mají nulu a vidí jak ostříž..tak já nevím…taky bych chtěla nulu, ta jedna dioptrie je stejná, jako kdybych měla tři - beztak bych pak musela asi mít brýle (třeba při řízení auta). tak to už by pak bylo jedno, jestl mám jednu nebo tři nebo pět dioptrií ![]()
terezko, ano je to tak, protoze pri nulkach je vetsi pravdepodobnost opetovneho zhorseni, takze nechaji jednicky.. i co ja jsem byla na vysetreni pred tehu, kdyz jsem mela v planu operaci, tak mi rekli, ze to delaji max. do jednicek kvuli dlouhodobejsimu efektu..
ptz co lidi byli na operacich, tak se jim to zhorsilo po nejake dobe, a oni museli na operaci znovu, takze dalsich 30tis. v haji ![]()
a je celkem dost velky rozdil jestli jedna dioptrie nebo tri.. a pri jedne dipotrii nepotrebujes bryle na nic.. pokud je to opravdu jen jedna dioptrie..
jinak ja nosim kontaktni cocky uz 8let, takze se v tomhle celkem orientuji..
a take samozrejme zalezi na tom, kolik ti je, a jestli uz mas dite nebo ne..
operace se doporucuje po porodu, ptz behem tehu se jeste zrak muze zhorsit.. a oci se „kazi“ do 21let veku..
Manžel byl před třemi lety a šel ze šesti na nulu na obou očích. O zachování jedné dioptrie slyším prvně.
Plánuju do budoucna jít taky. A budu chtít na nulu.
Sice si myslím, že není jedno, jestli jedna, tři či pět, protože s pěti se člověk bez brýlí neorientuje, s jednou v pohodě, ale i tak, na řízení nebo pořádné pokoukání to není. ![]()
Monny a kdes byla, jestli se můžu zeptat? Třeba tu jednu dioptrii doporučují v jednom zařízení nechat a jinde dělají na nulu. ![]()
ja tedy nulu chtit nebudu, pak se mi oci zase zhorsi, kvuli prepaleni, a nebudu platit znovu 30tis… ![]()
necham si tu jednicku, porad lepsi nez sestka.. a s jednickou vidis uplne stejne jako s nulou.. 99% populace ma jednu dioptrii a ani o tom nevi..
Byla jsem na operaci před sedmi lety, před dvěmi roky se mi maličko začalo zhoršovat pravé oko a nyní jsem si musela jít vyzvednout brýle, mám na obou stranách jednu dioptrii. Každopádně před operací jsem měla tři. Tak či tak, když to vezmu kolem a kolem, jedna z nejlepších investic v mém životě, nikdy nezapomenu na to, jak jsem hned po operaci viděla
Ale je to individuální, každý to má jinak. Zatím používám brýle jen když řídím v noci, pokud se to bude zhoršovat, půjdu do toho znovu, tak či tak, když si pak sečteš kolik utratíš za obroučky, za čočky… Takže určitě doporučuji. ![]()
Nelisa píše:
Monny a kdes byla, jestli se můžu zeptat? Třeba tu jednu dioptrii doporučují v jednom zařízení nechat a jinde dělají na nulu.
jeste kdyz jsem bydlela v praze pred tehu, tak jsem byla v lexum centru…
Aine píše:
Byla jsem na operaci před sedmi lety, před dvěmi roky se mi maličko začalo zhoršovat pravé oko a nyní jsem si musela jít vyzvednout brýle, mám na obou stranách jednu dioptrii. Každopádně před operací jsem měla tři. Tak či tak, když to vezmu kolem a kolem, jedna z nejlepších investic v mém životě, nikdy nezapomenu na to, jak jsem hned po operaci vidělaAle je to individuální, každý to má jinak. Zatím používám brýle jen když řídím v noci, pokud se to bude zhoršovat, půjdu do toho znovu, tak či tak, když si pak sečteš kolik utratíš za obroučky, za čočky… Takže určitě doporučuji.
vis jak se ti tim opetovnym zasahem nici oci.. ?? To je horsi nez cokoliv jineho.. ![]()
vím, že reoperace jde, jenom je závislá na tom, jak silná je rohovka myslím, abych nekecala ((-: pokud je moc tenká, tak operace nelze. o té jedné dioptrii slyším prvně. mě tenkrát říkali, že ne vždy se povede ořez až na nula dioptrií, že někdy zůstane max. do jedné dioptrie. Prostě mi tenkrát řekli, že nemohou zaručit tu nulu.
Monny89 píše:Nelisa píše:jeste kdyz jsem bydlela v praze pred tehu, tak jsem byla v lexum centru…
Monny a kdes byla, jestli se můžu zeptat? Třeba tu jednu dioptrii doporučují v jednom zařízení nechat a jinde dělají na nulu.
Manžel byl ve Zlíně u Stodůlky v gemini a teď jsem se ho ptala, tak opravdu prý obě oči na nulu. Ale na hodnocení je zatím brzo, tři roky je málo.
Neříkali ti, za jak dlouho cca se začnou oči horšit? Ne že bych na to šla už teď, ale sbírám informace.
Já byla také u Stodůlky, bude to 6 let. Do nuly se to nepovedlo, mám ještě astigmatismus, nebo jak se to jmenuje, ale ze 7 dioptrií mám na jednom - 1/4 a na druhém +1/4 dioptrie, takže se to vyrovnává. Zatím se mi to nezhoršilo, brýle používám jen při řízení když je šero, brzy ráno a večer než se setmí.
ahoj holky, máte někdo zkušenosti s laserovou operací očí? chtěla bych ji podstoupit, ale mám jeden dotaz, na který jsem zatím nenašla odpověď, tak se ptám tady
může se stát, že se mi po operaci oči zhorší, když budu denodenně koukat na PC, TV nebo si číst z blízka? vím, že by se měla dodržovat cca 30 cm vzdálenost od obrazovky PC a knížek, ale co když ji nedodržím? je možné si tímto způsobem čtení znovu oči zkazit?