Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny,
ráda bych se zeptala: mám jít na plánovanou gyn laparoskopii - odstranění cyst/y vaječníku (možná srůst)(hospitalizace 2-3 dny). V dokumentech které mi byly dány na podepsání je také zavedení katetru do centrální žíly. Předpokládala bych že budu mít spíš periferní žilní katetr? Nějaké zkušenosti? ![]()
A měli jste někdo transfuzi že své krve? Pokud ano jak se tohle řeší?
Moc děkuji ![]()
@JanaSofie píše:
Zdravím všechny,ráda bych se zeptala: mám jít na plánovanou gyn laparoskopii - odstranění cyst/y vaječníku (možná srůst)(hospitalizace 2-3 dny). V dokumentech které mi byly dány na podepsání je také zavedení katetru do centrální žíly. Předpokládala bych že budu mít spíš periferní žilní katetr? Nějaké zkušenosti?
Moc děkuji
A měli jste někdo transfuzi že své krve? Pokud ano jak se tohle řeší?
Pokud ze sve krve, tak bys asi musela jit predem na krev, ne. Alespoň mamka to tak mela.
@vokishka nejspíš ano, spíš by mě ale zajímaly podrobnosti. Údajně to jde i v danou situaci z rány co píšou. ![]()
Děkuji
@JanaSofie píše:
@vokishka nejspíš ano, spíš by mě ale zajímaly podrobnosti. Údajně to jde i v danou situaci z rány co píšou.
Děkuji
To slysim poprve. I to vypada jako nesmysl, kdyz ti budou potrebovat dat krev, tak k cemu jim bude, ze ti ji nejprve odeberou, udelaji ti hur, a pak ti ji vrati. To prece nic nevyresi.
Tak oni ji neodeberou úmyslně tu krev ale vycucnou to co vyteče při řezání a to vrátí tělu ale nejsem si teda jistá jestli i při operacích v dutině břišní..vím že se to dělá při kardio zákrocích -bypass, chlopně…kdy by byla ztráta krve obrovská a kdy je člověk napojeny na mimotělní obeh tak tam to co odsajou co vyteče vedle pro napojování toho oběhu tak to tam napumpujou zpátky… Tam je ta krev ale hodně naředěná heparinem a mají na to extra odsavacku
Jinak se chodí před planovanym zákrokem kde se předpokládá větší krevní ztráta na transfusku…chodívalo se myslim před tep kyčle, možná kolene… Transfuse se může dát i do periferky pokud je to třeba jednorázově po operaci právě té kyčle…pokud je teda periferka dostatečně silná…(může se ucpat) no na operace se píchá většinou růžová kanyla takže tam by to neměl být problem. Když by ale během operace došlo k masivnímu krvácení a bylo by třeba hodně hradit krevní ztráty tak oni si ten Central píchnou…
Spíš ale vidím jako pravděpodobnější že ti odeberou krev nakrizi ji a předobjednaji si pro tebe třeba 2-3 konzervy na transfusce které jim pak donesou na sál a buď je využijí nebo ne…
@JanaSofie Řekla bych, že toto tam je napsané pro jistotu, kdyby přišly komplikace.
Pokud nejsi chodokrevná, tak by transfuze potřeba být neměla.
Byla jsem na hysterektomii, krev jsem dostala před a po operaci cizí, sama jsem měla hodně málo, proto jsem na operaci šla.
Transfuzi své krve ano - to se k větším výkonům dělá. Ale tam se ta krev odebírá dopředu (teď bych kecala, ale asi týden nebo 14 dní) logicky, aby se před výkonem stihla dotvořit.
Centrálnímu žilnímu katetru nerozumím, to se běžně k výkonům nedělá. Snad jen k otevřeným operacím srdce.
@Vladusxx to me trochu uklidňuje. Radši se preptam ale neb ten papír co podepisují je ‚katetr do centralni zily‘ tak snad je to jen souhlas ‚kdyby‘ a ne běžná praxe ![]()
Děkuji moc všem za odpověď. Doufám ze ten centrální žilní je tedy jen ‚kdyby nahodou‘ jiank si to moc nedokazu vysvetlit.
O transfuzich se jich zeptám ![]()