Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@PetaP Hodila jsem to do soukromé zprávy, kdyby něco, ráda poradím, sama jsem zezačátku (a někdy i teď) sháněla tipy všude možně
. Tak ať se povede, budu držet pěsti! Od doby, co peču, kupovaný jím jenom na návštěvě, kde není zbytí ![]()
@Jáňour S prominutím se vetřu - můžeš tu svou tabulku hodit sem, prosím?
@bambule45 Tady je
. Vodu dávám až naposled, většinou jí stačí míň, záleží, jak hutný je kvásek. Sůl, kmín a někdy další zrní dávám od oka. Chleba peču většiou z 300 nebo 400 g kvásku.
@omites Vypadají náramně. Z jakého kvásku pečeš, z pšeničného? Nenapíšeš sem, prosím, recept na kváskové pletýnky? Ráda vyzkouším.
@Jáňour je to přeučený žitný. Nevedu dva kvásky, jenom ten žitný. Takže jsem ho rozkvašovala na dvakrát. 1) lžíci kvásku + 60g celozrnné pšeničné mouky + 60g vody. Až se to rozkvasilo za pár hodin 2) do stávajícího pšeničného kvásku přimíchat 60g celozrnné pšeničné mouky + 60g vody. Po rozkvašení jsem přidávala suroviny dál podle receptu: Housky z kvásku na ukázku
V tomhle vedru se to rozkvašuje docela rychle. Většinou bych ale nechávala těch 10 - 12 h, co je v receptech.
@omites děkuji
. Je jedno, v které fázi začnu žitný kvásek přeučovat na pšeničný? Žitný krmím třikrát, po třetím krmen peču chleba a hned zase krmím třikrát…pořád dokola.
@Jáňour aha já to dělám jinak. Vezmu lžičku spícího kvásku z ledničky, rozkvasím v malém množství mouky a vody a pak teprve do aktivního kvásku dám plnou palbu potřebné vody a mouky na finální gramáž kvásku do chleba.
Takže i tady jsem vzala lžíci spícího kvásku. Ale podle mě to bude fungovat v jakékoliv fázi.
Ahoj, tak jsem včera založila svůj první žitný kvásek a potřebovala bych poradit. Mám ho dát na topení nebo nechat stát na lince v kuchyni? ( cca 20C ) Jak velké množství kvásku mate vy? Stačí mi sklenice od okurek a v tom ho mít? Dík ![]()
@Kachnicka25 : tak když se zakládá, tak je ho víc ( záleží z kolika mouky jsi zakládala ) a pak se už uchovává jen lžička v lednici. Já zakládala z 50 g mouky 50 ml vody a pak se prikrmuje vždy 2nasobnym množstvím, me tenkrát stacila mala sklenice od okurek. A Bedřichovi už je víc jak rok
. Přejí hodně zdaru.
@Kachnicka25 já zakládala podle tohodle videa Nic jsem nevážila a stačila mi sklenice od okurek. Nechávala jsem na lince (stejně netopili). Po založení skladuju vždycky lžičku kvásku ve sklenici v lednici a nechávám před pečením množit podle Maškrnice
Holky děkuji, zda se že kvásek mám OK, ale když jsem zadelala chleba tak mi nevykynul
zkusim to zase zítra, to bude kvásku týden a mám ho namnoženy. Ach jo to je věda ![]()
Tak jsem tu zas, chleba se mi konečně povedl, byl výborný a krásně vykynul, ALE… Zplesnivel mi kvásek
vůbec nevím proč, krmila jsem ho každý den
Založila jsem nový a čekám ![]()
Jo a mužů změnit mouku? Teď jsem mela celozrnou zitnou do kvásku ale došla mi a já mam už jen zitnou chlebovou
nevadí to kvásku?