Žitný kvásek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19200
21.6.13 13:43

@Jáňour ano prosím prosím :mrgreen: děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
21.6.13 14:23

@PetaP Hodila jsem to do soukromé zprávy, kdyby něco, ráda poradím, sama jsem zezačátku (a někdy i teď) sháněla tipy všude možně :-). Tak ať se povede, budu držet pěsti! Od doby, co peču, kupovaný jím jenom na návštěvě, kde není zbytí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
21.6.13 18:53

@Jáňour S prominutím se vetřu - můžeš tu svou tabulku hodit sem, prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
21.6.13 19:35

@bambule45 Tady je :-). Vodu dávám až naposled, většinou jí stačí míň, záleží, jak hutný je kvásek. Sůl, kmín a někdy další zrní dávám od oka. Chleba peču většiou z 300 nebo 400 g kvásku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
21.6.13 20:17

Super, díky moc. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
25.7.13 23:51

Ahoj :mavam: Dneska první kváskové pletýnky. Chleba peču už dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
29.7.13 12:12

@omites Vypadají náramně. Z jakého kvásku pečeš, z pšeničného? Nenapíšeš sem, prosím, recept na kváskové pletýnky? Ráda vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
29.7.13 12:25

@Jáňour je to přeučený žitný. Nevedu dva kvásky, jenom ten žitný. Takže jsem ho rozkvašovala na dvakrát. 1) lžíci kvásku + 60g celozrnné pšeničné mouky + 60g vody. Až se to rozkvasilo za pár hodin 2) do stávajícího pšeničného kvásku přimíchat 60g celozrnné pšeničné mouky + 60g vody. Po rozkvašení jsem přidávala suroviny dál podle receptu: Housky z kvásku na ukázku
V tomhle vedru se to rozkvašuje docela rychle. Většinou bych ale nechávala těch 10 - 12 h, co je v receptech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
29.7.13 12:29

@omites děkuji :-). Je jedno, v které fázi začnu žitný kvásek přeučovat na pšeničný? Žitný krmím třikrát, po třetím krmen peču chleba a hned zase krmím třikrát…pořád dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
29.7.13 12:42

@Jáňour aha já to dělám jinak. Vezmu lžičku spícího kvásku z ledničky, rozkvasím v malém množství mouky a vody a pak teprve do aktivního kvásku dám plnou palbu potřebné vody a mouky na finální gramáž kvásku do chleba.

Takže i tady jsem vzala lžíci spícího kvásku. Ale podle mě to bude fungovat v jakékoliv fázi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2643
26.10.14 21:26

Ahoj, tak jsem včera založila svůj první žitný kvásek a potřebovala bych poradit. Mám ho dát na topení nebo nechat stát na lince v kuchyni? ( cca 20C ) Jak velké množství kvásku mate vy? Stačí mi sklenice od okurek a v tom ho mít? Dík ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
26.10.14 22:07

@Kachnicka25 : tak když se zakládá, tak je ho víc ( záleží z kolika mouky jsi zakládala ) a pak se už uchovává jen lžička v lednici. Já zakládala z 50 g mouky 50 ml vody a pak se prikrmuje vždy 2nasobnym množstvím, me tenkrát stacila mala sklenice od okurek. A Bedřichovi už je víc jak rok :-). Přejí hodně zdaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
26.10.14 22:32

@Kachnicka25 já zakládala podle tohodle videa Nic jsem nevážila a stačila mi sklenice od okurek. Nechávala jsem na lince (stejně netopili). Po založení skladuju vždycky lžičku kvásku ve sklenici v lednici a nechávám před pečením množit podle Maškrnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2643
2.11.14 21:07

Holky děkuji, zda se že kvásek mám OK, ale když jsem zadelala chleba tak mi nevykynul :( zkusim to zase zítra, to bude kvásku týden a mám ho namnoženy. Ach jo to je věda :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2643
10.11.14 13:34

Tak jsem tu zas, chleba se mi konečně povedl, byl výborný a krásně vykynul, ALE… Zplesnivel mi kvásek :cert: vůbec nevím proč, krmila jsem ho každý den :nevim: Založila jsem nový a čekám :(
Jo a mužů změnit mouku? Teď jsem mela celozrnou zitnou do kvásku ale došla mi a já mam už jen zitnou chlebovou :think: nevadí to kvásku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí