Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@Kachnicka25 : já dělám i z žitné chlebove a v pohode. A byla to zelena plíseň? A kde jsi ho uchovávala? Já vždy odeberu lžičku a dam do ledničky ![]()
@myskalucka No zelená nebyla, byl to světlí povlak a kvásek byl divně cítit. Mám ho pořad na kuchyňské lince, každý 3 den pecu chleba a zbyde mi tak lžíce a půl kvásku, který zase 3 dny množim.
Dobře tak já ho taky prikrmim chlebovou m. ![]()
@Kachnicka25 : jak jestli to byl jen povlak, tak to asi byli jen „kvasinky“, na fb ve skupině pecempecen se to řešilo a prý to není plíseň, ale z kvásku
, taky to tak občas mám, pokud delší dobu nepecu. A po pravdě je asi lepší kvásek odebrat, dat do lednice a před pečením rozkvasit, pak by neměl byt problém s plisnemi ![]()
@myskalucka Aha
to mě nenapadlo. Tak já ho budu dávat taky do lednice raději
Dík moc
@Kachnicka25 dělám kvásek jen z obyčejné žitné mouky, z té celozrnné mi přišel hrozně „těžký“ a kynutí chleba s ním bylo delší. Jinak taky uchovávám lžičku dvě v lednici. Po vyndání nakrmím a nechám rozkvasit tak 12-24 hodin, z toho dám lžíci kvásku znovu do lednice a ze zbytku peču. Četla jsem, že tři čtyři dny postupně rozkvašovat (omlazovat kvásek) stačí jen jednou za čas ![]()
@Fikta Jeee taky dík za nové info. Já jsem začátečník a pořád se seznamujeme ![]()
@myskalucka a omlazovala jsi už tím 4 denním krmením (jako při zakládání) nebo zatím stačilo to krátké omlazení před každým pečením? Já doufám, že mi „řekne“ ![]()
@Fikta : zatím jsem neomlazovala a dokonce jsem pres léto 2 měsíce nepekla, jen jsem co 14 dni dokrmila lžičkou mouky vody ten v lednici a bez problémů přežil ![]()
Ahoj holky, potřebuju radu
4 dny (což jsem se dočetla, že je minimum) tady „pěstuju“ kvásek, ale on vůbec nenaběhnul:-( kde ho uchováváte?
Teď jsem založila nový a dala ho pod topení, myslíte, že to pomůže?
@Teruna000 minimalne topeni…ja ho mam v domecku z vyhrivaci elektricke podusky…miluje teplicko…
rady ze 21 az 23 stupnu..to bych nemela nic.
@KackaDoup no tak to bude asi ono
Právě, že jsem četla tohle rozmezí a teď jsem musela do chleba hodit ještě droždí :-/
@Teruna000 myslim ze mnohem tepleji…aspon muj si tak zije krasne..ted spi v lednici
a zitr aho budu budit a par dni krmit
pak se budou peci chlebicky ![]()
@Teruna000 4 dny je bez topení málo - v létě jsem rozcházela kvásek asi týden. Prostě delší čas nebo větší teplo.