Žitný kvásek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lia
4468
6.3.09 18:34

Makino: :lol: :lol: tak to je super

Jen mi teda ten kvásek moc nevoní..tak snad bude ok.
Ty toho ale už musíš mít pro celu Ostravu, ne 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
6.3.09 21:16

Makino , to nové zvířátko je supr, dost jsem se pobavila. Minulý týden nám umřela andulka (máme ještě dvě), tak že bychom si pořídili kvásek? :lol:
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zdenekdo
15.9.10 00:44

Já používám na 8000 gramů mouky celozrnný tři nanběračk sušeného kvásku z vlaštovkou a jenu sušeného kvásku. Jestli to nějak učinkuje nevím ale určitě to ovlivní chuť chleba.Ty naběračky jsou asi jak kávová lžička.

• Citovat
  • Upravit
Zdenekdo
15.9.10 00:47

Já používám na 8000 gramů mouky celozrnný tři nanběračk sušeného kvásku z vlaštovkou a jenu sušeného kvásku. Jestli to nějak učinkuje nevím ale určitě to ovlivní chuť chleba.Ty naběračky jsou asi jak kávová lžička.

• Citovat
  • Upravit
954
21.3.12 12:29

Prosím o pomoc, kdo si doma pěstujete vlastní kvásek. Dělám svůj první kvásek a druhý den se mi vysrážela navrchu voda, znamená že je zkažený? Co s ním, raději vyhodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
21.3.12 13:00

když se vysrážel mně, tak jsem zamíchala, dolila vodu, zamíchala, dosypala mouku, zamíchala a jela dál - kvásek žije a my taky :)
dělal mi to s celozrnou moukou, teď s normální chlebovou zatím ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zdenekdo
22.3.12 10:49

Kvásek

Pokud necháváš kvásek tři neděle, tak se nedivím, že ti splesniví.Úplně nový kvásek mi do týdne zkvasí. Potom ho rozředím 50-60 gramy odstáté vody a dobře rozkvedlám aby se i provzdušnil, potom přidám 50 gramů chlebové mouky žitné, může být i celozrnná. Tak to dělám 3 dny a potom jdu zadělat na chleba. To předpokládá, že každé tři dny se peče chleba z 600 g různě míchané mouky. Když zapomenu jeden den kvásek dokrmit, tak na druhý den je cítit vínem a to by nemělo :cert: Za tři dny tam mám i z původním kváskem 200g mouky a 200g vody, které musím odečíst. To dám do pekárny a nechám si jen asi 1 - 1 1/2 lžíce kvásku na pokračování na dokrmování kvásku nového. Tak už to dělám skoro dva roky. Když náhodou se chleba nesní, a chleba nepeču, tak sklenku dám do lednice skoro až k výparníku. Tam může být i týden. Chlebík převážně jím sám, tak proto ho ani nesním, také nesmím sacharidy k vůli cukrovce, takže jím jen jeden krajíc dopoledne k snídani. Prý na celozrnný chléb stačí jen 30% celozrnné mouky a nedělat celozrnný chléb jen ze žitné mouky, je potom těžký má málo lepku. Dávám jen 150 - 200g mouky žitné, právě ten kvásek a 300g celozrnné mouky pšeničné a 100 - 150g mouky chlebové normální pšeničné + ingredience. Jen takto připravený chléb by kvasil strašně dlouho a proto přidávám sušené kvasnice z vlaštovkou asi 1/2 kávové lžičenky a nechám to s tát v pekárně po promíchání takových 6-8-12 hodin. Sem tam zapnu pekárnu na č. 8 pečení, na 2 minutky( musím u toho vydržet stát jinak se na to hned zapomene a pekárna upeče chléb nevykynutý.) Po dvou minutách to zase vypnu. Pekárna je nahřátá dostatečně a může zase kynout, nebo kvasit Ty sušené kvasnice, ten kvas nastartují a za těch 6-8-12 hodin ta mouka dobře vyzraje a potom to zapnu a nechám hodinu péci. Nebo si to chystám v noci a nachystám si čas na 7 hodinu a v 8 vstanu a právě je upečený. Nikdy ho nenechávejte ležet v pekárně zbytečně, z tmavla by mu kůrka a chlebík by se vysušoval. Hned ho vyklopím na desku nebo podlahovou kachlu a ze všech stran ho postříkám slanou vodou z rozprašovačem, postavím na mřížku z mikrovlnky a nechám dobře vychladnout i 6 hodin. Potom ho nakrájím na 1,5 cm plátky a po dvou zabalím do mic. sáčku a dám na mražák. Jeden balíček si nechám na druhý den a nebo si ho ráno vytáhnu a dám do microvlnky na 30 vt, obrátím a na dalších 25 -30 vt. Tak ho mám každý den čerstvý až teplý a jím ho převážně suchý, hodně k mínový a s drceným lněným semínkem jinak to semínko jde z těla ven celé bez úžitku, ale i kmín drtím. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
zdenekdo
8.5.12 13:39

Kvásek

Máte pravdu, já to také tak dělám. Kvásek sušený přidávám pro chuť jen když kvásek nemám, nebo ho právě nedělám. Já vždycky nepeču s kváskem, třeba když peču dalamánky a místo vody dávám mléko, tam nedávám ani sušený. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
2986
3.7.12 23:58

Zkoušeli jste někdo žitný kvásek zmrazit?
Je jedno jaké množství se zmrazí? a jak dlouho pak přichází k sobě po rozmražení?

Jak dlouho vydrží kvásek v ledničce a v jaké hustotě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martuskal
5.7.12 01:00

Zmrazit nedoporučuju, vysušte.
zmrzlý mi umřel :roll: nešel rozhýbat, ze sušeného jsem už večer pekla. v lednici jsem ho měla bez problémů tři dny

• Citovat
  • Upravit
zdenekdo
5.7.12 09:27

Tři neděle starý kvásek

Já bych tři neděle starý kvásek nepoužil, protože by byl smradlavý z octovatělý. Může být jen mírně navinulý.2 až 3 týdny může trvat než se udělá zmouky kvásek, potom odeberu na pečeni a zbytek dokrmuji každý den a za tři dny znovu peču a tak pořád dokola.

• Citovat
  • Upravit
19200
21.6.13 12:57

Chtěla bych oživit diskuzi, také jsem zadělala na kvásek, 4.den již z toho může péct teda? Jakoby normální recept na chleba, jen místo droždí dám ten kvásek, a kolik? a udělám nový, nebo pořád přikrmuje ten starý kvásek jakoby na nový?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
21.6.13 13:08

@PetaP Při novém zakládání kvásku čtyřikrát krmím a peču pátý den. Potom krmím už jen třikrát. Recept na chleba z kvásku používám z http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?… - vždy si přepočítám podle toho, kolik kvásku zrovna dám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
21.6.13 13:16

@Jáňour já to z toho receptu vůbec nepochopila, je to na mě složitá matematika asi :oops: :oops: :oops: já to snad neupeču :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
21.6.13 13:38

@PetaP Můžu poslat tu svoji spočítanou tabulku, visí mi na lednici - je tam kolik kvásku, žitné mouky, pšeničné mouky, vody :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí