Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Makino:
tak to je super
Jen mi teda ten kvásek moc nevoní..tak snad bude ok.
Ty toho ale už musíš mít pro celu Ostravu, ne ![]()
Makino , to nové zvířátko je supr, dost jsem se pobavila. Minulý týden nám umřela andulka (máme ještě dvě), tak že bychom si pořídili kvásek? ![]()
Halka
Já používám na 8000 gramů mouky celozrnný tři nanběračk sušeného kvásku z vlaštovkou a jenu sušeného kvásku. Jestli to nějak učinkuje nevím ale určitě to ovlivní chuť chleba.Ty naběračky jsou asi jak kávová lžička.
Já používám na 8000 gramů mouky celozrnný tři nanběračk sušeného kvásku z vlaštovkou a jenu sušeného kvásku. Jestli to nějak učinkuje nevím ale určitě to ovlivní chuť chleba.Ty naběračky jsou asi jak kávová lžička.
Prosím o pomoc, kdo si doma pěstujete vlastní kvásek. Dělám svůj první kvásek a druhý den se mi vysrážela navrchu voda, znamená že je zkažený? Co s ním, raději vyhodit?
když se vysrážel mně, tak jsem zamíchala, dolila vodu, zamíchala, dosypala mouku, zamíchala a jela dál - kvásek žije a my taky ![]()
dělal mi to s celozrnou moukou, teď s normální chlebovou zatím ne.
Pokud necháváš kvásek tři neděle, tak se nedivím, že ti splesniví.Úplně nový kvásek mi do týdne zkvasí. Potom ho rozředím 50-60 gramy odstáté vody a dobře rozkvedlám aby se i provzdušnil, potom přidám 50 gramů chlebové mouky žitné, může být i celozrnná. Tak to dělám 3 dny a potom jdu zadělat na chleba. To předpokládá, že každé tři dny se peče chleba z 600 g různě míchané mouky. Když zapomenu jeden den kvásek dokrmit, tak na druhý den je cítit vínem a to by nemělo
Za tři dny tam mám i z původním kváskem 200g mouky a 200g vody, které musím odečíst. To dám do pekárny a nechám si jen asi 1 - 1 1/2 lžíce kvásku na pokračování na dokrmování kvásku nového. Tak už to dělám skoro dva roky. Když náhodou se chleba nesní, a chleba nepeču, tak sklenku dám do lednice skoro až k výparníku. Tam může být i týden. Chlebík převážně jím sám, tak proto ho ani nesním, také nesmím sacharidy k vůli cukrovce, takže jím jen jeden krajíc dopoledne k snídani. Prý na celozrnný chléb stačí jen 30% celozrnné mouky a nedělat celozrnný chléb jen ze žitné mouky, je potom těžký má málo lepku. Dávám jen 150 - 200g mouky žitné, právě ten kvásek a 300g celozrnné mouky pšeničné a 100 - 150g mouky chlebové normální pšeničné + ingredience. Jen takto připravený chléb by kvasil strašně dlouho a proto přidávám sušené kvasnice z vlaštovkou asi 1/2 kávové lžičenky a nechám to s tát v pekárně po promíchání takových 6-8-12 hodin. Sem tam zapnu pekárnu na č. 8 pečení, na 2 minutky( musím u toho vydržet stát jinak se na to hned zapomene a pekárna upeče chléb nevykynutý.) Po dvou minutách to zase vypnu. Pekárna je nahřátá dostatečně a může zase kynout, nebo kvasit Ty sušené kvasnice, ten kvas nastartují a za těch 6-8-12 hodin ta mouka dobře vyzraje a potom to zapnu a nechám hodinu péci. Nebo si to chystám v noci a nachystám si čas na 7 hodinu a v 8 vstanu a právě je upečený. Nikdy ho nenechávejte ležet v pekárně zbytečně, z tmavla by mu kůrka a chlebík by se vysušoval. Hned ho vyklopím na desku nebo podlahovou kachlu a ze všech stran ho postříkám slanou vodou z rozprašovačem, postavím na mřížku z mikrovlnky a nechám dobře vychladnout i 6 hodin. Potom ho nakrájím na 1,5 cm plátky a po dvou zabalím do mic. sáčku a dám na mražák. Jeden balíček si nechám na druhý den a nebo si ho ráno vytáhnu a dám do microvlnky na 30 vt, obrátím a na dalších 25 -30 vt. Tak ho mám každý den čerstvý až teplý a jím ho převážně suchý, hodně k mínový a s drceným lněným semínkem jinak to semínko jde z těla ven celé bez úžitku, ale i kmín drtím. ![]()
Máte pravdu, já to také tak dělám. Kvásek sušený přidávám pro chuť jen když kvásek nemám, nebo ho právě nedělám. Já vždycky nepeču s kváskem, třeba když peču dalamánky a místo vody dávám mléko, tam nedávám ani sušený. ![]()
Zkoušeli jste někdo žitný kvásek zmrazit?
Je jedno jaké množství se zmrazí? a jak dlouho pak přichází k sobě po rozmražení?
Jak dlouho vydrží kvásek v ledničce a v jaké hustotě?
Zmrazit nedoporučuju, vysušte.
zmrzlý mi umřel
nešel rozhýbat, ze sušeného jsem už večer pekla. v lednici jsem ho měla bez problémů tři dny
Já bych tři neděle starý kvásek nepoužil, protože by byl smradlavý z octovatělý. Může být jen mírně navinulý.2 až 3 týdny může trvat než se udělá zmouky kvásek, potom odeberu na pečeni a zbytek dokrmuji každý den a za tři dny znovu peču a tak pořád dokola.
Chtěla bych oživit diskuzi, také jsem zadělala na kvásek, 4.den již z toho může péct teda? Jakoby normální recept na chleba, jen místo droždí dám ten kvásek, a kolik? a udělám nový, nebo pořád přikrmuje ten starý kvásek jakoby na nový?
@PetaP Při novém zakládání kvásku čtyřikrát krmím a peču pátý den. Potom krmím už jen třikrát. Recept na chleba z kvásku používám z http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?… - vždy si přepočítám podle toho, kolik kvásku zrovna dám.
@Jáňour já to z toho receptu vůbec nepochopila, je to na mě složitá matematika asi
já to snad neupeču ![]()
@PetaP Můžu poslat tu svoji spočítanou tabulku, visí mi na lednici - je tam kolik kvásku, žitné mouky, pšeničné mouky, vody ![]()