Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@neumisa ten tvuj podpis je dokonaly a presne plati na obe me dcery
Jsem vychylena uz spoustu let ![]()
@Haku
já to beru tak nějak od oka, jsem mizerná kuchařka ![]()
osvědčil se mi tento:
200 g pšeničné mouky
100 gramů žitné mouky
1 lžička soli
2 špetky mletého kmínu (protože celý mi došel)
300 g kvásku
175 ml vlažné vody
všechno smíchat, nechat v míse hodinu kynout (dávám mísu do igelitky, samo si to tam zapaří a je klid) - v mém případě na stoličce u tpení pod stolem, tam nehrozí nebezpečí šťouchanců
po hodině na pomoučněném válu (já na plechu s vysokým okrajem, vál se mi do kuchyně nevejde) popřekládat, vložit do ošatky (já do skleněné zapékací mísy), nechat 2 hodiny kynout (opět vkládám i s mísou do igelitky). Troubu rozpaluju na 250° i s druhou částí zapékací mísy a pekáčkem na zapařování. Vykynuté těsto přešoupnu do rozpálené mísy, naříznu, do pekáčku vleju 2 deci vody a fofrem zavírám troubu. Po 10 minutách vytáhnu pekáček a dalších 20 minut peču nasucho. Chladím na mřížce (původně to bývala mřížka do mikrovlnky), hned po vytažení z trouby pohladím kůru navlhčenou rukou - kůrka pak pěkně změkne a dobře se krájí.
suma sumárum: bojové podmínky, náčiní co dům dal a neumisa našla - ale výsledky výborné (tedy až na první 2 pokusy, které jsem vyhodila - to jsem neměla vychytané podrobnosti).
pokud chceš zítra péct, tak si před tím dej 2 - 3 lžíce kvásku do nové sklenice a rovnou nakrm. Zbytek spotřebuj. Nový základ nedávej do lednice, ale normálně pokračuj v krmení.
@Kachnicka25 Chleba jsem pekla v pátek (po dlouhé době klasiku žitnopšeničný), ještě máme zbyteček a je dobrý. Skladujeme na lince zabalený v utěrce.
@Haku Z kvásku s nechávám ve skleničce 1 - 2 lžíce. Dám do lednice. Chci péct chleba = vyndám z lednice, dokrmím třemi lžícemi, přidám vodu. Nechám (včera půl dne stačilo), pak do mísy odeberu kvas, nechám ty dvě lžíce ve sklenici, co dám do lednice. Do mísy pak přidám mouku, vodu na rozkvašení, nechám přes noc pod mikrotenem, ráno zadělám těsto.
@neumisa píše:
@Haku
já to beru tak nějak od oka, jsem mizerná kuchařka![]()
osvědčil se mi tento:
200 g pšeničné mouky
100 gramů žitné mouky
1 lžička soli
2 špetky mletého kmínu (protože celý mi došel)
300 g kvásku
175 ml vlažné vodyvšechno smíchat, nechat v míse hodinu kynout (dávám mísu do igelitky, samo si to tam zapaří a je klid) - v mém případě na stoličce u tpení pod stolem, tam nehrozí nebezpečí šťouchanců
po hodině na pomoučněném válu (já na plechu s vysokým okrajem, vál se mi do kuchyně nevejde) popřekládat, vložit do ošatky (já do skleněné zapékací mísy), nechat 2 hodiny kynout (opět vkládám i s mísou do igelitky). Troubu rozpaluju na 250° i s druhou částí zapékací mísy a pekáčkem na zapařování. Vykynuté těsto přešoupnu do rozpálené mísy, naříznu, do pekáčku vleju 2 deci vody a fofrem zavírám troubu. Po 10 minutách vytáhnu pekáček a dalších 20 minut peču nasucho. Chladím na mřížce (původně to bývala mřížka do mikrovlnky), hned po vytažení z trouby pohladím kůru navlhčenou rukou - kůrka pak pěkně změkne a dobře se krájí.
suma sumárum: bojové podmínky, náčiní co dům dal a neumisa našla - ale výsledky výborné (tedy až na první 2 pokusy, které jsem vyhodila - to jsem neměla vychytané podrobnosti).
Tohle vypada zajimave. Psenicka mouka je hladka a nebo celozrnna? Ja moc bily chleba nemusim ![]()
@Ukulina koukam,ze vsechny pouzivate mikroten.Taky jsem tentokrat zacla. V lete jsem ho nepouzivala, mozna proto mi tak dobre nesel ![]()
já dávám hladkou (a jednou jsem dala polohrubou, prostě došly zásoby) - ale bílý ten chleba není.
Tím, že mám čistě žitný kvásek, tak je tmavý. A nedrží po vykynutí tvar, předem upozorňuju - proto ho peču v zapékací míse, na plechu se mi rozkydnul.
edit: fotka prvního poživatelného pokusu - rozhodně není světlý ![]()
Příspěvek upraven 30.11.14 v 18:17
@Haku píše:
koukam,ze vsechny pouzivate mikroten.Taky jsem tentokrat zacla. V lete jsem ho nepouzivala, mozna proto mi tak dobre nesel
já nepoužívám
já mám zavařovačku od okurek s víčkem.
@neumisa píše:
@Hakujá dávám hladkou (a jednou jsem dala polohrubou, prostě došly zásoby) - ale bílý ten chleba rozhodně není.Tím, že mám čistě žitný kvásek, tak je tmavý. A nedrží po vykynutí tvar, předem upozorňuju - proto ho peču v zapékací míse, na plechu se mi rozkydnul.
Aha. Vymazes tu misu at se nelepi? Ja jednou pekla v zapekaci mise (ne kvaskovy, ale drozdovy chleba) a prilepik se
A to jsem ji nahrala ![]()
@neumisa píše:
já nepoužívámjá mám zavařovačku od okurek s víčkem.
Tu jsem mela v lete.Neco jsem v lete delala spatne, ze mi ten chleba nevykynul.Tedy jen malinko, vzdycky spadl ![]()
@Haku píše:
Aha. Vymazes tu misu at se nelepi? Ja jednou pekla v zapekaci mise (ne kvaskovy, ale drozdovy chleba) a prilepik seA to jsem ji nahrala
nevymazávám - vytahuju ji rozpálenou z trouby a to těsto se nepřilepí.
@neumisa píše:
nevymazávám - vytahuju ji rozpálenou z trouby a to těsto se nepřilepí.
Zvlastni.Ze bych ji nechala malo rozpalit ![]()
Mimochodem, ted jsem dokrmila Pepu. Nelibi se mi
Voni hezky, ale zadna bublinka, zadne vlasky, zadne kvaseni
Dnes jsem dokrmila psenicnou celozrnnou, snad se rozkvasi do zitra
A to byl krasne nabehly po zalozeni do prvniho dokrmeni ![]()
Co delam spatne ![]()
klid, při krmení vždycky spadne… však on zase vyleze.
všechny pekařské weby bez výjimky tvrdí, že plech (forma) musí být před sázením pořádně rozpálené, jinak se to lepí. Minimum je těch 250°C.
a když jsem do žitného kvásku přidala pšeničnou mouku, vyloženě ho to potěšilo a pokusil se zdrhnout. ![]()
@neumisa píše:
@Hakuklid, při krmení vždycky spadne… však on zase vyleze.
všechny pekařské weby bez výjimky tvrdí, že plech (forma) musí být před sázením pořádně rozpálené, jinak se to lepí. Minimum je těch 250°C.
No jo, ale on nebyl pred krmenim ani naskoceny, nic
![]()
Misu zitra rozpecu vice ![]()