Žitný kvásek

Lia
4466
22.12.08 23:19

Žitný kvásek

Prosím o radu, prý je chleba s žitným kváskem z pekárny jako kupovaný..
Ale na balíčku sušeného žitného kvásku je tak šílený postup (2 denní kynutí apod..) že mě to odradilo..Ono to nejde jen tak zamíchat do mouky, jako klasický??

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

9867
22.12.08 23:26

Zkoušela jsem, nejde. A ten sušený mi nevzešel. Já se na opravdový žitný kvásek chystám už pořádně dlouho, ale ještě jsem se neodhodlala. Svůj chleba mám už tak promakaný, že se mi do žádných změn nechce…

Mám dokonce domluvené, že si hotový kvásek koupím v pekárně, jen tam musím dorazit se sklenicí - a to je asi ten problém :) Ještě jsem tam se sklenicí nedorazila :D

Takže pokud máte někdo jakékoli zkušenosti, sem s nimi.

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
622
23.12.08 08:08

juuu ja se taky na nej chystam…asi po svatcich :lol:

budu zkouset asi odtud:

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…

chlebum a pekarnam zdar :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5784
23.12.08 08:18

Ahojky,

kvásek opravdu nemáš hned. Já ho dělám, ale občas mi zplesnivý tak teď doma zase nemám a nesehnala jsem mouku abych založila :?

nevím jaký máš recept, ale pokud chceš chleba bez kvasnic, ale jen s kváskem tak kvásek musí být stár nejmíň tři neděle a stále se přikrmuje. Ale brzo to máš ve voku a jde to hned :wink: .
Pokud chceš jen kvásek na chuť tak stačí mladší, ale taky bych nechala tak minimálně tři dny kvasit. ať získá svoji chuť.

Less prosím nepošleš mi ten tvůj recept? Bych ho ráda taky vyzkoušela. Já dělám hodně z žitný mouky a pak mi tolik nevykyne a je to malej těžkej chleba, ale je dobrej :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11055
23.12.08 08:44

Já jsem to jednou zkusila, použila sušený od alnatury jako základ, tři dny přikrmovala a nechala kynout a pak upekla chleba, který mě nijak zvlášť nezaujal, přišel mi málo vykynutý (což je ale u kváskového asi normální), takže od té doby peču zase normálně s droždím.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4466
23.12.08 08:54

Aha, tak jsem objevila Amerïku..Nedošel mi prvotně rozdíl mezi sušeným droždím a kváskem..

Lesi: do které pekárny si půjdeš? :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9867
23.12.08 11:59
Kim píše:
Aha, tak jsem objevila Amerïku..Nedošel mi prvotně rozdíl mezi sušeným droždím a kváskem..Lesi: do které pekárny si půjdeš? :-)

Do Klimkovické, ta na náměstí. Je otevřená nonstop a chleba mají výborný. Jenže my už jsme rozmazlení domácím.

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
477
3.1.09 23:26
Inge píše:
Já jsem to jednou zkusila, použila sušený od alnatury jako základ, tři dny přikrmovala a nechala kynout a pak upekla chleba, který mě nijak zvlášť nezaujal, přišel mi málo vykynutý (což je ale u kváskového asi normální), takže od té doby peču zase normálně s droždím.

Nejlepší je vypěstovat si ho, s vodou a moukou to zvládne každý.
Chléb je s ním opravu chlebový a ano, dlouho kyne. Pekárna se musí před pečením vypnout a těsto musí ještě nejméně hodinu kynou (prostě dokud nevyběhne) a pak pekárnu pustit na program pečení, na 60 minut.

http://gallery.khnet.info/…ouby/kvasek/

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4466
14.1.09 21:55

Hmmm, tak to je docela maturita s tím kváskem..
A nevíte někdo, jak pracovat s tím koupeným, to je tam snad z kila mouky, zezadu návod.. Ale jestli někdo máte vysvětlení jak pro blbce a k tomu přesné váhy mouky apod..děkuji.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7584
14.1.09 22:05

Z chlebů domácích, co jsem jedla, je ten kváskový NEJLEPŠÍ :-)
Už jsem ho dlouho nepekla - nemám kvásek :lol: :lol: :lol: :lol:
Ale zas kvůli Jonášovi chci začít. No a já mám kamarádku, která mi kvásek vždycky dá:-)
Sama jsem si na něj netroufla.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9645
22.1.09 14:57

Holky,
takže já peču z kvásku neustále a je to super chleba, pokud nechcete bílí.
Kvas kupuju v pekařství…stojí 12 Kč a je to kostka. Takže žádnou sklenici :)
Ten kvásek - celý - dám do pekárny k normálnímu receptu a je to :) Prostě tím nahradím droždí. Zapnu na celozrnej chleba a je :)
Opravdu je chleba super a opravdu vykyne :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4466
23.1.09 09:11

Ada: tak to asi kupuješ už nakvašený, že..
Já nikde kolem pekařství nemám :-(
Asi budu muset tn 4-denní rituál, ale hlavně nevím to množství, na tom sáčku je to snad z kila mouky..

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9645
23.1.09 14:58

No,
já nevím…hihihihi Vlítnu tam a bafnu : Chleboví kvásek prosím …a paní mi dá kostku, někdy 2 za 12Kč. Právě te´d mi sedí chleba v pekárně :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4466
6.3.09 13:52

:-)
Hlásím, že mám kvásek, dnes 3 den, zítra bych měla péct.
Opravdu to mám dát ke klasickému receptu?
Aby to nebylo hrnečku vař, protože tam mám dnes 300 ML mouky, zítra ještě alespoň 50ml k tomu..
A pak teda dát program těsto a poté pečení (1hod.)..?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15326
6.3.09 15:31

Kim, určitě mu tam sypni i trošku sušeného droždí, kvásek má tu opravdovou sílu, kdy sám utáhne chleba, asi za 2 měsíce. Už ho mám asi tři týdny, zatím ho jen krmím, v podstatě máme doma takové nové zvířátko - kvas. :lol: Chodíme ho pozorovat, krmíme ho a s láskou se o něj staráme :lol: .

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama