Žitný kvásek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15225
26.11.14 16:58

@Haku Držím palce! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
26.11.14 16:59
@KackaDoup píše:
@Haku ne tady v okoli kde vyvera ze zeme.. ;) :kytka:studnicni od nekoho je samozrejme ok a v poradku.Příspěvek upraven 26.11.14 v 16:51

My studnu mame, ale mame ji napojenou na masinu co reguluje tvrdost vody :think: Mame i mestskou.Ta ze studny je take pitna. Tenhle kvasek jsem zadelala z prevarene mestske :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
26.11.14 17:02
@Ukulina píše:
@Haku Držím palce! :)

Diky :kytka:
Ale co dal? Jak dlouho ho mam krmit.Dle toho receptu denne pridavat 50g zitne mouky a 50g vody.Kdy muzu pect chleba? Nekde jsem cetla, ze po peti dnech a nekde, ze po 3 tydnech je az kvasek zraly a silny na utahnuti kynuti.Jsem z toho jelen :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup

@Ukulina jednou jsme se spletla nemeolo to zadny vliv…jinak dabam zitnou chlebovou, zitnou nebo celozrnou zitnou..najdi si stranky pekarky maskrtnice..myslim ze tam oise ze to vliv nema

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup

@Haku ten novy trva dlouho..ja vyhodila chlebu…krm ho ty tri tydny :hug:radeji…a pak kynuti v teple a v mikrotenovetasce s usima co jde zavazat a rozvazat..lidl.

• Citovat
  • Upravit
21911
26.11.14 17:18
@KackaDoup píše:
@Haku ten novy trva dlouho..ja vyhodila chlebu…krm ho ty tri tydny :hug:radeji…a pak kynuti v teple a v mikrotenovetasce s usima co jde zavazat a rozvazat..lidl.

A dokrmuje se tak, ze proste pridam tu mouku a vodu a neodebiram? Neni toho potom nejak moc? Mam to prikryte sackem a zagumickovane a pistavene na lince v kuchyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.11.14 17:21

@Haku ja nikdy nic neodebiram…jen na peceni..jedu si po svem..neni, on se tim krmi takze to i spotrebovava, nic nevazim prisypu zamicham prileju trochu vody, nedeljme z toho vedu..nechce cistotu, lzicku v tom mam porad tu stejnou, dychat trochu potrebuje ale…mam dzbanecek..myslela jsem kynuti chleba pak v tom pytli…tenhle pecu nejradeji a nejcasteji… ŽITNÝ CHLÉB S VLOČKAMI
Recept je od Maškrtnice, královny pekařů
V míse rozmícháme 250 g žitného kvásku (kdyby někdo potřeboval a bydlí blízko, ráda přenechám), 500 ml vody, 1 lžíci medu a 250 g ovesných vloček. Přidáme 15 g soli, 50 g slunečnicových semínek a 370 g žitné mouky. Rukou dobře propracujeme, aby bylo těsto jednolité, ale ne nijak dlouho, bylo by to na škodu.
Chlebovou formu dobře vymastíme a těsto do ní rukou urovnáme. Pokud se nám bude moc lepit, ruku namočíme do vody. Povrch uhladíme a posypeme semínky. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout, trvá to asi 4 hodiny. Během té doby párkrát orosíme.
Pečeme na 230 stupňů 45 minut. Potom chleba z formy vyndáme, přemístíme na plech a dopečeme ještě 10 – 15 minut.
Krájíme až po úplném vychladnutí. Je opravdu skvělý.

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
26.11.14 17:27

@Haku a tento:
KVÁSKOVÝ CHLEBA BEZ HNĚTENÍ
Ze 100 g žitné mouky, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 250 g hladké bílé mouky, lžičky soli, 25 g žitného kvásku, bylinek, semínek a koření podle chuti a preferencí a 500 ml vody umícháme těsto, které necháme zakryté v míse 12 hodin kynout v teplé místnosti. Vykynuté těsto vyklopíme pomocí stěrky na dobře pomoučený vál a několikrát přeložíme. Zformujeme do bochánku a necháme na vále 15 minut odpočívat. Chlebovou formu vymastíme máslem a těsto do ní narovnáme, posypeme semínky, orosíme vlažnou vodou a necháme dvě hodiny v mikrotenové tašce dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů 35 - 45 minut, potom chleba vyklopíme na plech a spodní stranou vzhůru ho ještě 10 – 15 minut dopečeme. Necháme vychladnout na mřížce.
U obou kynu na podlozce a dyl vetsinou nez je psano, proste to uz mam v oku…

• Citovat
  • Upravit
15225
26.11.14 17:29

@Haku Já teď musela zadělat nový kvásek, tentokrát jsem nic odebírala. Minule jsem pekla chleba po pěti dnech od založení. Teď ani nevím, jak dlouho ho už mám, ale kvasí krásně. Dnes musím už něco upéct, jinak mi přeteče.
Ona to není věda, vypadá to tak pro nezasvěceného. Vím, jak ti je, já byla totálně zmatená a nechápala jsem a bála se. Chce to zkusit.
Ten žitný s vločkami od Kačky je fakt výborný! Jen já ho peču na 200 °C horkovzduch těch 45 minut, jinak jsem ho měla spálený. Je to trouba od trouby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.11.14 17:31

@Ukulina presne tak dobu a teplotu je taky treba vychytat..ale spali se jen kraje vetsinou

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
26.11.14 17:31
  • Citovat
  • Upravit
15225
26.11.14 17:35
@KackaDoup píše:
@Ukulina presne tak dobu a teplotu je taky treba vychytat..ale spali se jen kraje vetsinou

Ano, nebyla to hrůza, jíst se to dalo, byl jak topinka, hodně voňavý. Ale další den už to nebylo ončo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.11.14 17:36

@Ukulina tak tento chleba neni poznat kolik dni stojí..ale ja nakrajim na platky a uloužim na mrazak..jako vsechno pecivo cely zivot, odebiram jen dle potreby ;)

• Citovat
  • Upravit
21911
26.11.14 18:33

Holky dekuji, ten vlockovy vyzkousim :palec: Ja pekla v lete chleba casto, z toho kvasku.Jist se dal, ale byl placaty, proste nevykynul jak by mel :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
29.11.14 08:33

Holky, tak hlásím, že mi kvásek zplesnivěl. Tak nevím, co dělám špatně. Radši koupím sušený :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí