Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No tak mně řekl doktor, že co se týká zdravotního stavu, tak jsem na tom snad líp než ve třiceti! A že by to mohlo fungovat i teď, ale nefunguje a nemá cenu se tím trápit (to jsem dělala deset let), což neznamená, že by to člověku nebylo líto!
@Lucienkaaa píše:
Tak to je dobřeAsi to beru hodně osobně. Říkám si, jak by bylo mě, kdyby mi to partner vyčítal. Stačí, že si to vyčítám sama
A s těma těhotnýma kamarádkama tě naprosto chápu. Moje švagrová je v 6.-7. měsíci a já jí viděla za tu dobu asi dvakrát. Když se setkáme, tak dokážu normálně komunikovat a být milá. Ale rozhodně jí nevyhledávám. Kamarádky co mají malá mimča se snažím občas navštívit, ale někdy to pak doma obrečím
Popravdě, si to spíš vyčítám já, říkám si, že jsem uplně neschopná když mu nedokážu dát dítě.
Jj přesně vím co myslíš. Švagrová má 3 letou dceru. Když tam přijedem a nebo oni k nám, tak funguju zcela normálně, ale jak odjednou, tak jsem uplně v…
@Anonymní píše:
Popravdě, si to spíš vyčítám já, říkám si, že jsem uplně neschopná když mu nedokážu dát dítě.
Jj přesně vím co myslíš. Švagrová má 3 letou dceru. Když tam přijedem a nebo oni k nám, tak funguju zcela normálně, ale jak odjednou, tak jsem uplně v…
Tak to znám!
@K.Black píše:
Mám kamarádku, děti mít nikdy nebude, zdravotní důvody, otěhotnět může hned, ale problém by byl s ní. A žije celkem spokojeným životem, samozřejmě touha po dítěti byla, zjišťovala co se dá, ale to riziko je velké, občas ji to přepadlo že ji to bylo líto, toužila, teď už je smířená docela. Rozhodně není zapšklá a zlá, návštěvy ji domů jezdí i s dětma ona chodí tam kde se děti vyskytujína 100% smířená není, byla by skvělá máma, tak je aspoň skvělá teta.
Myslím že se dá žít hezký život i bez dětí, akorát k tomu smíření se s osudem musí dospět každý sám. Že máš tyhle stavy k dětem a kamarádkám s dětmi je normální, nemáš se za co stydět. A líbí se mi jak se stavíš k mužově problému, pokud ti není třeba 38 tak ty 3 roky klidně počkej a pak třeba přistoupí na dárce, oni chlapi mají na všechno moře času, my ženy máme rádi všechno naplánované a co nejdřív.
děkuji, strašně pěkně si to napsala a něco takového jsem nejspíš potřebovala slyšet. děkuji, strašně pěkně si to napsala a něco takového jsem nejspíš potřebovala slyšet. Ještě jednou děkuji
Mám naštěstí tu výhodu, že jsem ještě mladá (27), tak čas mám, ale jak to jen vysvětlit hlavě ![]()
To jsi ještě mladá, klidně můžeš chvilku počkat
možná blbost, ale najdi si nějaký koníček, realizuj se někde. Ono to asi nepomůže 100% ale aspoň trošku
ta kámoška si ňuňá dům, starý, žádný luxus, předělávají, renovuje starý nábytek, věnuje se ručním pracem(neháčkuje a neplete
) spíš takové modernější umění, má dva sobaky, jezdí na dovči, je spokojená, hlavně už je smířená. Ale ty jsi zdravá, až přijde čas tak děti budou
asi máme každý nějaký osud a záleží jak to přijmem
já děti mám, zadarmo a hned tak to nemůžu až zas tak posoudit, jen z pozice té kamarádky, a že toho o ni vím dost, jsme dost propojené a říkáme si vše, i nepříjemné věci, intimní věci.
Zakladatelko to si ještě mladá, máš ještě spoustu příležitostí. Navíc pokud je chyba ve spermiích tak ty se mohou zlepšit né? Asi bych chlapa prolejvala čajema na sperma(ty sem kupovala tomu svému) a nutil ho sprchovatel pytel ve studené vodě(to prý pomáhá:-)
Věřim že se dočkáš
Poslední dobou si začínám zahrávat s myšlenkou, že děti mít nebudeme. Po letech snažení, spoustě slz, hormonů a zásahů do těla je to pro mě vysvobození. Po nějaké době se s tím člověk smíří, protože dlouhodobě prostě nelze takovou psychickou i fyzickou zátěž vydržet. Teda aspoň já to tak mám. Začínám se dívat na to, co mi může život bez dětí přinést a jak ho můžu smysluplně prožívat. Uvědomuju si, že to není zas tak strašný, jak se ze začátku zdálo.
Je tu někdo, kdo to má podobně?
@Nikina1 píše:
Poslední dobou si začínám zahrávat s myšlenkou, že děti mít nebudeme. Po letech snažení, spoustě slz, hormonů a zásahů do těla je to pro mě vysvobození. Po nějaké době se s tím člověk smíří, protože dlouhodobě prostě nelze takovou psychickou i fyzickou zátěž vydržet. Teda aspoň já to tak mám. Začínám se dívat na to, co mi může život bez dětí přinést a jak ho můžu smysluplně prožívat. Uvědomuju si, že to není zas tak strašný, jak se ze začátku zdálo.Je tu někdo, kdo to má podobně?
Myslím, že se dá prožít hodnotný život i bez dítěte..Máme známé, kteří nemůžou mít děti, na umělé oplodnění jít nechtějí..Je to jejich volba..
Zdají se s tím být oba smíření a oba to cítí stejně, což je velice důležité, pro pokračování jejich vztahu..
Hodně cestují, mají koníčky, rozhodně nemají prázdný a nudný život..
Sama osobně ti říct nemůžu, takže snad ti někdo poradí svou zkušenost.. ![]()
@Nikina1 Mám e-kamarádku, která otěhotněla až po 15letech. Možná se přestaňte snažit, vypusťtě z hlavy představu rodičovství a // přijdou samy. Možná ano. Možná ne. Píšeš, že si začínáš uvědomovat, že i život bez dítěte není špatný a tak by obě varianty byly dobré.
Podle fotky jsi mladá a tak si myslím, že na takové rozhodnutí máš ještě plno času. Chápu, že psychicky to pro vás musí být náročné, ale nechtě plynout čas… Ten rozhodne za vás.
Říkala jsem si to tisíckrá, tak holt bude život bez dítěte, nebyl nudný, procestovali jsem půlku světa, měli záliby, koníčky, pořád napilno, nebudovali jsme, nemamonili, nebylo pro koho, neměli jsme se špatně. Dítě z hlavy ale vypudit nešlo, sem tam to přišlo, a topila jsem se v tom jak hrom. Jak dlouho se snažíte? Já to nakonec po sedmi letech nevydržela, nedokázala jsem přesvědčit hlavu, že život bez dítěte je fajn, a zažádali jsme o adopci, otěhotněla jsem po tom, co jsme prošli všema pohovorama a testama.
Držím ti palce, ať se rozhodneš jak se rozhodneš, abys byla šťastná.
@Elilen píše:¨
@Nikina1 Mám e-kamarádku, která otěhotněla až po 15letech. Možná se přestaňte snažit, vypusťtě z hlavy představu rodičovství a // přijdou samy. Možná ano. Možná ne. Píšeš, že si začínáš uvědomovat, že i život bez dítěte není špatný a tak by obě varianty byly dobré.
Mám kamarádku, je jí 31 let,.Dítě nechce. Né proto že nemůže mít děti, ale prostě dítě nechce. Říká že není mateřský typ, radši cestuje, aktivně se věnuje tanci, zapšklá není, kdykoliv chci, tak mi malou pohlídá. Jen zkrátka nechce vlastní. I bez dětí lze žít plnohodnotný život