Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, potřebuju rady maminek žijících v Praze-s manželem/přítelem nebo i bez…Jsem z Jeseníku a před pár týdny jsem přišla o práci. Ať se snažím jak chci, tak tu o práci zakopnout nemůžu, proto jsem se rozhodla udělat závažný krok a odejít pracovat a žít do Prahy. Mám 7letého syna a jsem vdaná. Manžel má dluhy, které poctivě splácí-každý měsíc 5500,– a má práci tady v Jeseníku za 10000 měs.+- a já mám úvěr a platím 2500,–měs. Nejprve bych do Prahy odjela sama bez kluků, vybudovala tam zázemí, synovi zařídila novou školu, zařídila bych bydlení a do konce velkých prázdnin bych byla v Praze sama a makala a makala abych vydělala peníze na počáteční start mé rodiny v novém městě a v novém životě. Chci se vás zeptat, jestli jste tohle některá zažila, jaké byly vaše začátky, co mám očekávat…Prahu miluju, mám tam rodinu a cítím se tam šťastná a volná v různých směrech, takže jednoznačně Praha…Ale mám obavy, aby jsme to všechno finančně utáhli. Jaký je běžný rozpočet pro rodinu-3člennou v Praze…kolik musíme mít měsíčně, aby jsme tohle utáhli-myslím peníze mimo splátky a bydlení…Prostě, jak je finančně náročnej život v Praze s dítětem chodícím do školy? Snad je to dost srozumitelné a pochopily jste, nač se ptám…předem děkuju za rady a nápady. Ch.
@chatline záleží jaké máš nároky - nájem podle lokality, velikoti bytu, od toho se odvíjejí i poplatky, stačí mrknout na realitky, uděláš si představu nejlíp. Co se ostatní spotřeby týče - my jsme nuceni vejít se do 14tis měsíčně komplet se vším všudy, auto nemáme, jezdíme MHD (4750 ročně za lítačku, tj 400/měs ukládám už od ledna) ale pořád je to levnější než platit náklady na koupi a provoz auta + stejně mhd bychom jezdili
ale znám rodiny, kde mají spotřebu kolem 50tis/měs a to bydlí ve vlastním (a nejsou to žádný boháči ani rozhazovači, ale mají svoje požadavky, na kterých si lpí)
takže prostě náklady jsou různý, jako jsou různý příjmy a různý nároky ![]()
Ahoj, tak my zatím své 1. díte teprve čekáme, takže neporadím, kolik v Praze stojí děti, ale s bydlením mám docela velké zkušenosti - pár let jsem bydlela s bývalým přítelem a pak sama v pronájmu. Za 1 pokoj při spolubydlení dávají studenti tak 5 beno 6 tisíc. Garsonku pronajmeš tak od 8 tis. na měsíc (v Karlíně nebo na Žižkově jsou i levnější byty, ale to je ve starých domech, kde je společný záchod na chodbě a celkově docela hrůza, prostě vybydlené byty). No a za nějaké 1+1 nebo 2+kk dáte tak 10 tisíc za měsíc. Za byt pro rodinu (3+1) tak 15 tisíc…
Je to docela děs, pokud člověk nemá vlastní byt a musí platit nájem.
Držím palce.
Ahoj, tak myslím že náhlady na jídlo se neliší, horší je vše okolo služeb - takže kroužky pro dítě pokud chodí, doprava asi taky vyjde dráž
Ahojky, jsme 4 clenna rodina. Manzel, ja a 2 deti ve veku 28 a 13 mesicu.
Nas rozpocet si poctive zapisuji abych vedela vydaje vs. prijmy.
U nas je to nasledovne - bydlime v pronajmu v domecku za 8000. K tomu platime vodu 570, plyn 1540, elektrinu 1170, popelnici 100. K tomu si stranou davame kazdy mesic 1000 na nedoplatky. Takze bydleni celkove nas stoji 12380,– Kc.
Deti nas mesicne vyjdou na 3000 - plenky, sunar, presnidavky, kosmetika. + nekdy i obleceni treba za 500 ale neni pravidelne.
Na jidlo, drogerii a ostatni vetsinou mame mesicne 5 - 6 tisic. Zalezi jestli nakupujeme vetsi zasoby vc.masa do mrazaku. Ci ten mesic jen dokupujeme potrebne.
Zbytek penez jde manzelovi na ucet. Obcas jako treba tento mesic mi neco da abych si na sebe neco koupila.
A platime firme soukrome km mesicne coz vyjde cca 3000.
Takze nase vydaje cca 25000,– Kc
Prijmy vc. odmen - 35600,– Kc
edit: bydlime v 80m2 s terasou o velikosti 5×7 metru a mame mensi zahradku
jo a jeste vydaj cca 1000 kc za telefon a net
Příspěvek upraven 24.01.13 v 11:28
@Valerie83 Bohužel s tím musím souhlasit. Kamarádka nedávno hledala podnájem a jelikož si nemohli dovolit dát víc jak 10tis/měsíčně, tak sehnali s přítelem jedině 1+1 na okraji prahy. I s poplatky dávají myslím 11tis. Takže největší položka bude určitě nájem. Ostatní se tak nějak odvíjí od vašich osobních potřeb.
Ahoj, tož my jsme taky z Moravy a bydlíme v Praze. Už jsme si tu stačili pořídit i dvě děti, takže mladší je Pražáček ![]()
Bydlíme na Praze 9,nájem platíme 6000 plus 1000 Kč zvlášť elektřina a 700 internet(UPC jsou předražení!).Jenže bydlíme na krJI pRAHY, proto máme tak nízký nájem. Čím blíž centru, tím dražší nájem..některé děvčata, co znám, tak bydlí s přítelem třeba za 9-12 000,jak kdo.
Jinak jídlo se tu dá pořídit fakt levně, stačí chodit po akcích do velkých hypermarketů a samozřejmě neutrácet za kraviny.My za jídlo dáme tak 7000,jsme dva dospělí, jeden puboš, jedno batole a jeden kojenec, který už jí taky skoro všechno.
Oblečení je tu podle mě taky levnější než v malých městech.
Děti máme zatím malé, takže neutrácíme za kroužky, ale ty tu podle mě nejlevnější zrovna nejsou ![]()
Jinak nejvíc stojí asi MHD.Ted jsem si koupila roční lístek, stál skoro 5000,ale zase se nemusím starat a každý měsíc stát frontu jak na něco zadarmo ![]()
Takže bych počítala náklady na nájem, jídlo, MHD pro všechny, občas nějaké oblečení, internet a jestli chcete, tak i nějakou kulturu(kino, divadlo).A samo pak peníze na dojíždění do Jeseníku, jestli budete jezdit..
My tu auto nemáme, jezdíme metrem, tramvají a jsme spokojení.
Jak tu psala anonymní, že bydlí na kraji Prahy (9 je dle mého fakt prima část
), tak se dá jít ještě o kousek dál, Praha Východ a Západ, ovšem pozor na zaručená „značková“ města (v Říčanech třeba se nedoplatíš…). Fajn jsou ÚValy, Horoušany apod., dobré spojení, náklady s bydlením o znatelný kus nižší, dobré školky, školy, pro děti zázemí.
Tak my(dva dospělí plus 13měsíční batole) bydlíme celkem blízko od centra, nájem se vším všudy platíme za 2+1 10OOOkč.(existují dobré stránky bytů, ne přes realitku.
Za jídlo, drogerii, granule pro psa, telefon, občas nějaké oblečení-nakupuji v bazarech, dávám 6000kč měsíčně. Zatím nechodíme do kroužků ani do školky. Tak nevím, jak je toto drahé, ale nemáme vysoké nároky, takže za mě, dá se to i s málem, když chceš.
My jsme z Ostravy a bydlíme v Praze v pronájmu s manželem a 2,5letou dcerou.
Nájem za 3+1 počítej kolem 15000,– tady u nás na Praze 9 v blízkosti metra.
Oblečení a jídlo, drogerie mi přijde na stejno jako v Ostravě. Nakupuju v Globusu, Lidlu a v DM drogerii a ty pobočky mají podle mě stejné ceny.
Potom je hodně znát MHD. Já chodím všude pěšky max. na sms jízdenku, manžel má měsíční za 500,–
Jinak ke škole nevím. Kroužky jsou určitě dražší než jinde, ale zas to není taková pálka oproti třeba tomu nájmu.
Jo a oproti Ostravě mám muž dvojnásobný plat.To samé já.
Pokud si člověk najde dobrou práci, tak je to podle mě bez problému.
Děkuju holky, jsem celkem klidnější…jen jestli se vás ještě můžu zeptat, podle čeho jste vybíraly podnájmy? Zaráží mě třeba ty rozdílné ceny v inzerátech v kolonce poplatky…co to vlastně všechno je? Jak je možné, že u dvou stejně rozměrných bytů jsou ty poplatky tak různé? U jednoho je to 1600,–a u druhého 4000,–Víte-bydlím celý život u mojí matky-platím jí akorát náklady na plyn, vodu a el.,jsme v RD a mám svůj byt, ale krom popelnice cca 350,–kč za 3 měs. a netu 350,–kč měs. nic jiného neplatím…tak přemýšlím, co si ve slově poplatky mám představit ještě navíc???co se týče jiných nákladů např. osvětlení spol. prostor, výtah, údržba, to by přece měl platit pronajímatel, ne? Já tam platím nájem, tak bych tohle měla mít v ceně, ne? Chápu vodu, el.,plyn, to je podle spotřeby, ale jinak?
![]()
Různě vysoké částky se platí do společného fondu oprav, někde 1000, ale moji rodiče např. platí 6000
Je to panelák, který prošel rekonstrukcí (fasáda, okna, střecha atd.), takže to majitelé bytů musí zaplatit