Zkřížená lateralita

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44199
27.11.22 08:18
@Sára 1 píše:
Dva stejne stari kluci. Oba dva mají zkříženou lateralitu. Jeden má problémy. Druhý já naprosto v pohodě, naopak vyniká. Jak je to možné? Čím je to způsobene?

Dcera má zkříženou lateralitu, nedělá jí absolutně žádné problémy. Je jí už 14 let a je jí to spíš k užitku. V nadsázce říkáme, že má obě ruce pravé. Nemá ale SPU ani jiné přidružené komplikace, vše cíleně vyloučeno.

V práci mám děti, kterým to činí potíže, všechny mají SPU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
27.11.22 08:23
@1Pears1 píše:
Dcera má zkříženou lateralitu, nedělá jí absolutně žádné problémy. Je jí už 14 let a je jí to spíš k užitku. V nadsázce říkáme, že má obě ruce pravé. Nemá ale SPU ani jiné přidružené komplikace, vše cíleně vyloučeno.V práci mám děti, kterým to činí potíže, všechny mají SPU.

Co je to SPU? Jak ji to může být k užitku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
27.11.22 08:25
@mokkk
@Anonymní píše:
@Sára 1 můžou k tomu být přidružené další problémy, např. různé dysporuchy. Různá výše intelektu… Děti s vyšším intelektem to budou lépe kompenzovat.Jsem přeučeny levák a díky tomu mám skrizenou lateralitu. Takže dva problémy najednou.
Kromě toho, že neumím stříhat, držím tužku naprosto šíleně a pletu si strany, mi to nikdy nedělalo problémy.
:( Doufala jsem, že na tom budou tak nějak podobně. A je tam opravdu propastný rozdíl. Jeden vyniká ve všem, druhý „vyniká“ přesně opačně. Ten druhý je moje dítě.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
27.11.22 08:27
@Sára 1 píše:
Co je to SPU? Jak ji to může být k užitku?

Specifické poruchy učení.

Dcera má obě ruce velice šikovné a jsou činnosti, které umí na střídačku levou i pravou. Hraje na několik hudebních nástrojů, do ZUŠ chodí jen na jeden, zbytek samouk. Pěkně píše i kreslí, šikovná na drobné manuální činnosti. Ma dominantní levé oko a pravou ruku, na ní snížený kvocient pravorukosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
27.11.22 08:34
@1Pears1 píše:
Specifické poruchy učení.Dcera má obě ruce velice šikovné a jsou činnosti, které umí na střídačku levou i pravou. Hraje na několik hudebních nástrojů, do ZUŠ chodí jen na jeden, zbytek samouk. Pěkně píše i kreslí, šikovná na drobné manuální činnosti. Ma dominantní levé oko a pravou ruku, na ní snížený kvocient pravorukosti.

Jak je to možné, že ji všechno tak jde, když by to měl být právě problém? Dělali jste nějaké cviky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.11.22 08:38
@Sára 1 píše:
@mokkk:( Doufala jsem, že na tom budou tak nějak podobně. A je tam opravdu propastný rozdíl. Jeden vyniká ve všem, druhý „vyniká“ přesně opačně. Ten druhý je moje dítě.

Aha. Já nějak předpokládala, že jde o dvojčata. Ty ale mluvíš o naprosto rozdílných dětech. Ty nemůžeš srovnávat. Tam je nějaká lateralita naprosto podružná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
27.11.22 09:07
@Sára 1 píše:
Jak je to možné, že ji všechno tak jde, když by to měl být právě problém? Dělali jste nějaké cviky?

Ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
27.11.22 09:12
@mokkk píše:
Aha. Já nějak předpokládala, že jde o dvojčata. Ty ale mluvíš o naprosto rozdílných dětech. Ty nemůžeš srovnávat. Tam je nějaká lateralita naprosto podružná.

Ano, úplně cizí děti. Myslela jsem si, že když někdo má zkříženou lateralitu, tak má nějaké problémy a mají to všichni. Dá se s tím pracovat. Ale… někdo kvůli tomu neřeší nic, nic nedělá a dítě je na tom fakt dobře. Já s dítětem cvičím, řeším to už dlouho a problémy jsou velké. Tak asi někde dělám chybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
27.11.22 09:42

Syn je pravák a má dominantní pravou ruku a levé oko. Jediné s čím bojuje je psaní, kde to asi bude otázka času a trénování. Jinak nějaké výrazné problémy nemá. Je těžké naučit ho vázat tkaničky. S tím bojujeme a furt to nezvládá protáhnout tak, aby se mu to nerozpadlo.Ale když se neřeší něco podobného, tak to na něm poznat neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.22 09:43

@Sára 1 mám 2 děti. Jedno dítě šlo do školy a četlo. Druhé má spoustu problémů a pořád se jen učíme.
Prostě děti jsou různé a každé dítě je jiné.
To je i u dětí, co zkříženou lateralitu nemají.
Budeš mít 2 děti a jedno ti projde ZŠ bez problémů a druhé od první třídy dře a učí se.

• Citovat
  • Upravit
7228
27.11.22 10:03
@Anonymní píše:
@Sára 1 můžou k tomu být přidružené další problémy, např. různé dysporuchy. Různá výše intelektu… Děti s vyšším intelektem to budou lépe kompenzovat.Jsem přeučeny levák a díky tomu mám skrizenou lateralitu. Takže dva problémy najednou.
Kromě toho, že neumím stříhat, držím tužku naprosto šíleně a pletu si strany, mi to nikdy nedělalo problémy.

já stříhám s nůžkama pro praváky obráceně :-) levou rukou, ale palec strkám do dírky pro ostatní prsty :-) a se stranama mám taky problémy, ale naučila jsem se to jako dítě dobře maskovat, řídím se prstýnkem nebo hodinkama, zásadně je nosím na pravé ruce :-)
A včera jsem počítala a máma na mě koukala jak na blázna, jak si ty čísla rozkládám :-)

já mám pravé oko, levá ruka, levá noha, ta ruka není úplně vyhraněná, takže dělám spoustu věcí i pravou…jen s ní neumím psát a kreslit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
27.11.22 11:09

@Sára 1 já mám dvojčata 8 let, druhá třída Jeden má taky zkrizenou lateritu. Má levou ruku, prave oko, prave ucho i nohu a má velké problémy ve škole. SPU pry zatím nejdou určit. Taky asi něco děláme blbě, makáme doma, ve škole a vysdedek nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16452
27.11.22 11:28
@Sára 1 píše:
Jak je to možné, že ji všechno tak jde, když by to měl být právě problém? Dělali jste nějaké cviky?

Muj muz ma zkrizenou take a zjistil to az na vs, cely zivot premiant. Samozrejme nejake cviceni v te dobe nikdo nedelal, spis na kluka kaslali. U syna predikovali, ze bude mit mega problem se ctenim apod., a je to nastesti jinak. Naopak ho tridni vsude chvali za skvele cteni a ukazkovy rukopis, ted na schuzce opet. Cvicili jsme ve skolce hodne, cviky, maxik, grafomotoricky kurz. Neztracej viru, ja verim, ze se cvicenim da spravit hodne. :kytka:. Na klukovi bylo videt, jak se najednou spravil v malovani. V Praze jsou i soukromnici, co resiporuchy uceni, rekli nam na jedine schuzce hodne. A soucasne tvrdili, jak na tom bude syn zle, prestoze je inteligentni. Takze se netrefili, nicmene rady jsem pouzila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.11.22 15:31
@Sára 1 píše:
Ano, úplně cizí děti. Myslela jsem si, že když někdo má zkříženou lateralitu, tak má nějaké problémy a mají to všichni. Dá se s tím pracovat. Ale… někdo kvůli tomu neřeší nic, nic nedělá a dítě je na tom fakt dobře. Já s dítětem cvičím, řeším to už dlouho a problémy jsou velké. Tak asi někde dělám chybu.

Neděláš chybu. A uplně to stejné bych já mohla říct o logopedii své dcery. :D Děti nejsou stroje. Kdyby jsi s ním necvičila, byl by na tom déle hůře. Nekoukej na cizí deti- každé je originál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3344
27.11.22 17:08

Syn má zkříženou lateralitu (levé oko, pravá ruka), čekala jsem problémy ve škole a nic, chodí už do 5. třídy. Akorát je líný se učit.
Poruchu určit pravou a levou stranu mám já a lateralitu zkříženou nemám. Četla jsem, že zkříženou lateralitu má skoro 30% populace, u někoho se projeví, u někoho vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí