Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj syn (7) chodí do druhé třídy. Má cca tři týdny diagnostikovanou zkříženou lateralitu psycholožkou. Levák s dominantním pravým okem píšící pravou. Četla jsem že je to asi ta nejhorší varianta co může být =( Nevím co dělat, syn i přesto, že to doma neustále trénujeme nosí čtyřky z diktátu, v matematice jsou mu opravovány i čísla která napíše zrcadlově, pomalu čte, podobná písmena zaměňuje… Už nemám žádný nápad jak by se to dalo zlepšit, vypsaných písanek máme stohy, čteme knížky pro první čtení, podstrkuji mu omalovánky. Nejhorší zážitek byl když se ho na konci první třídy sousedka zeptala co měl na vysvědčení a když jí řekl, že dvě dvojky tak mu řekla, že aby měl jedničky, tak by se musel trošku učit
Je to pěkný, velice hodný, inteligentní kluk, akorát kvůli známkování je zařazen ve škatulce blbeček…
@Trolíci zkusit najít někoho na grafomotorický kurz, nejlépe aby se mu věnovali naprosto individuálně. Co vím, tak grafomotorice se věnují i logopedové.
Začala jsem chodit minulý týden taky s druhákem na grafomotoriku k paní, která je tím u nás vyhlášená. Syn je teda pravák, ale má dominantní levé oko. Grafomotorický kurz nám byl doporučen z PPP, kde jsem byli z jiného důvodu.
Příspěvek upraven 15.11.17 v 21:07
Chudák, to je mi fakt líto, a tyhle kecy od cizích lidí (sousedka) jsou fakt na pěst
Co pedpsych poradna? Nemají nějaký nápad jak mu pomoct? Ve škole nemá nějaký alternativní známkování? Pamatuji si, že u nás např. dislektici mívali jiný metr na známkování…
@Trolíci docela mě překvapuje, že vám k tomu psycholožka neřekla něco víc, hlavně nenabídla nějaké řešení ![]()
@Therushka Bylo mi řečeno, že to není porucha =( byla jsem v ped. psych poradně, tam mi řekli, že tř. uč. musí udělat plán podpory, mluvila jsem s uč. ta teda ten plán dělá, akorát s tím, že žádnou dysfunkci ona ani psycholožka nezjistily a tudíž vyšetření nedoporučí…Což je možná dobře, možná by na něj byl vyvíjen další tlak. Ale přece kvůli toho, že má zkříženou lateralitu nepropadne…
S timto jsem mela problem ja osobne, pamatuji si ze jako dite jsem nesnasela skolu cca do te 3.tridy v poradne jsem uz ze zoufalstvi vse bojkotovala. Doslo to do faze ze me nasi dali na jinou skolu kde se ucila cestina zvlast vsichni jsme meli stejny/podobny problem.. Nasledne do 9.tridy jsem nebyla klasifik. z cestiny a na vizo mela jen to pisemne a ne znamku. Urcite bych radila neco podobneho, zkusit najit takovou skolu a netrapit ho. Mimo jine mam maturitu (obchodka) diky invidual. pristupu a snahy ucitelky jsem se necitila jak negramot a mela motivaci se ucit o to vice. Ma rodina byla velice trpeliva, pomohl mi i jejich pristup a chovani. Jo a o letni prazdniny jsem se kazdy den tez ucila ale to az Němčinu, jazyk pro me byl za trest a stale je
anglictinu me nedoporucil v poradne ze by me to vracelo o krok zpet ze je tezsi se naucit..
Můj nynější druhák to má diagnostikované od školky. Neporadim se psaním bojujeme doteď píše zrcadlově jak jen může. Nyni jsme se přestěhovali na trvalo do Německa čeká ji nový jazyk a já se desim jak to zvládne. Isem zvědavá. Ale jelikož vím jak se snaží a že trénuje a u úkolů vždy trávil dost času a dával do toho dost snahy nebudu u něj známky kvůli tomuto řešit. Ale až čas tady ukáže jak to bude dávat. Kdyz byl v ČR učitelka o tom sice věděla ale žádné úlevy nebo nějaká spesl pomoc se nekonala
uvidime tady.Budu ráda pokud sem napíšete další vývoj a průběh jak to vypadá u vás. Dekuji.
@Trolíci tak zkus najít někoho kdo se zabývá grafomotorikou nebo se zeptat logopeda někde v okolí. Ona je totiž ruka a pusa hodně provázaná a vím, že jsme u syna na logopedii cvičili prsty, aby trochu víc rozhýbal jazyk a pusu. I teď my bylo řečeno, že díky nácviku grafomotoriky jim půjde líp mluvení.
Má jedenáctiletá dcera ji má od sedmi let také diagnostikovanou. Byly jsme v PPP a má i lehčí formu dyslexie. Knížky sice čte, ale trvá ji to déle, mnohdy se spolu ve čtení střídáme. Diktáty v českém jazyce má jen na doplňování a v matematice delší dobu na kontrolu. Včera jsem byla na rodičáku a má stejné známky jako její kamarádky, takže žádná tragédie. Navíc chodí jednou týdně na doučování ve škole, tam mají speciální kroužek právě pro děti s takovými poruchami. Myslím, že jí to hodně pomáhá.
Dobrý den,
mohla bych se zeptat jak situace u Vás dopadla?
Mám syna, 5,5 roků. Ve školce mi doporučili odklad a návštěvu PPP. Syn vůbec nekreslí. Nevybarvuje. A pokud vezme do ruky tužku je to katastrofa. Nenakreslí ani hlavonožce, když vybarvuje, nakreslí pár čar a je hotovo. V PPP nám potvrdili zkříženou lateralitu (pravé oko - levá ruka). S mluvením nemá problém. Začal mluvit v roce a od té doby pusu nezavřel, ale ta motorika. Jak hrubá tak jemná je katastrofa. Od 5 let umí abecedu, ale nepřečte nic. Není schopný spojit písmenka dohromady a vytvořit slovo. Ve zprávě od psycholožky má napsáno „rozvoj řeči a vědomostí na nadprůměrné úrovni“, ale cokoliv co musí udělat rukama je problém. Navíc už teď ztrácí motivaci, protože sám vidí, že to co dělají ostatní děti jednoduše jemu nejde, např. dodneška nejezdí na kole - neudrží rovnováhu.
Cvičíme motoriku, hledám grafomotorický kurz, cvičím s ním doma, ale mám pocit, že to zatím nemá vůbec žádné výsledky.
Vidím, že je Váš příspěvek již dva roky starý, ale kdyby jste byla tak moc hodná a napsala mi Vaší zkušenost jak řešíte školu, byla bych moc ráda. V PPP mi řekli, že se rozhodně nevidíme naposledy a že ve škole bude mít veliké problémy, takže už teď hledám co a jak řešit.
Za případnou odpověď moc děkuji, Eva.
Pokud byla vašemu dítěti zjištěna zkřížená lateralita, co vám doporučili?
Malý má zkříženou lateralitu. Nechtěl ve školce kreslit a když něco nakreslil, tak nic moc to nebylo. Byl to jeden z důvodů, proč nás poslali do PPP. Dělali jsme po šest týdnů jednoduchá cvičení (každý den, nevynechat, ale je to na pár minut) a asi pomohlo. Grafomotorika se zlepšila z „příšerné“ na „už by to do školy stačilo“. Omalovánky sice pořád nefrčí, ale když si něco nakreslí podle sebe už to má hlavu a patu.
@E86 Můžeš ho přihlásit na grafomotorický kurz - každé tři týdny schůzka a zadání nových cviků. Cena jedné lekce cca 350,–. Doma se cvičí deset minut denně např. ležaté osmičky atd. Výhodou je, že se opravdu naučí úchop a uvolní ruku, takže do školy skvělé. Jako bonus se výrazně zlepší kresba. Grafo složku má i kurz Maxík, ten pracuje i s nácvikem rovnováhy atd. Ale nás nevzali, že až po grafo kurzu zvlášť. Sama doma s ním můžeš cvičit křížové pohyby, hrát sochy, malovat mu prstem na tělo a on hlásí, co to je. U stolu pak vytiskni na domalovávání poloviční obrázky, že doplní zrcadlově, co tam patří. Dále oběma rukama kreslit současně jednu věc. Jinak někdo strašně děsí, někdo řekne, že dítě bude mít problém se čtením a opisem. Mlj muž má také zkříženou lateralitu a zjistil to, až když si dospělej kupoval foťák
.
@marcela-matej píše:
Malý má zkříženou lateralitu. Nechtěl ve školce kreslit a když něco nakreslil, tak nic moc to nebylo. Byl to jeden z důvodů, proč nás poslali do PPP. Dělali jsme po šest týdnů jednoduchá cvičení (každý den, nevynechat, ale je to na pár minut) a asi pomohlo. Grafomotorika se zlepšila z „příšerné“ na „už by to do školy stačilo“. Omalovánky sice pořád nefrčí, ale když si něco nakreslí podle sebe už to má hlavu a patu.
Se starší jsme toho namalovali a vymalovali hromadu. Jenže mladšího to ani nenapadne. Včera jsem mu něco nakreslila já, ať to vymaluje. Snažil se, ale jen chvilku. A jaká cvičení konkrétně?
@tulipán píše:
@E86 Můžeš ho přihlásit na grafomotorický kurz - každé tři týdny schůzka a zadání nových cviků. Cena jedné lekce cca 350,–. Doma se cvičí deset minut denně např. ležaté osmičky atd. Výhodou je, že se opravdu naučí úchop a uvolní ruku, takže do školy skvělé. Jako bonus se výrazně zlepší kresba. Grafo složku má i kurz Maxík, ten pracuje i s nácvikem rovnováhy atd. Ale nás nevzali, že až po grafo kurzu zvlášť. Sama doma s ním můžeš cvičit křížové pohyby, hrát sochy, malovat mu prstem na tělo a on hlásí, co to je. U stolu pak vytiskni na domalovávání poloviční obrázky, že doplní zrcadlově, co tam patří. Dále oběma rukama kreslit současně jednu věc. Jinak někdo strašně děsí, někdo řekne, že dítě bude mít problém se čtením a opisem. Mlj muž má také zkříženou lateralitu a zjistil to, až když si dospělej kupoval foťák.
Zkoušela jsem hledat tady nějaký grafomotoricky kurz, ale nenašla jsem. Chodila jsem na nějaké kurzy se starsi, ale i ty jsou zrušeny. ![]()