Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše: Více
Je to zajímavé, nicméně přeučování je a bylo špatně.
Jako levačka jsem si zažila své. Na jednu stranu mě nechali jako levačku na tu druhou to bylo taky špatně.
Původně jsem vyučená kadeřnice a to bylo peklo na zemi.
V té době si s tim nikdo neuměl poradit. Ukázat mi to opačně a ještě pres ruku. Protože nůžky jsem sice držela v levé, ale vse ostatní mi mozek ukazoval jak pravákům.
Všeho ostatní jsem dělals jako praváci, natáčeni, foukaní, ale sem tam vše opačně.
Obor jsem dokončila, ale nikdy jsem se v něm neuplatnila, protože jsem se nikdy stříhat nenaučila. Takze ještě maturitu k tomu VŠ a nikde se tim výučním oborem nechlubím, protože střihat neumím, nicméně mě pořád láká.
Nikdy jsem nepoužívala ani nůžky pro leváky či jiné pomůcky.
A jak leváci používáte myš u pc? Ja jako pravák, to je další ukazatel nevyhraněné strany. Zvládla bych to i opačně, ale hůř.
@Trojlístek píše: Více
tak otec chodil do vesnické školy a tam se prostě v roce 1965 přeučovalo, mamka má kamarádku, co šla do školy 1968 ve městě a tu už tehdy nechala učitelka psát levou - a píše krásně
Nojo,, ale on to pravák proste nedokáže, i kdyby 100× chtěl
ale chápu, ze to pro tebe musela byt pakarna.
Jak myslis jako pravak? Jako ze jezdis pravou rukou? Nebo levou, ale musis mit prehozenou funkci tlacitek? Ja třeba normálně jezdim pravou, ale uz nekolikrat jsem si uhnala zanet slach, tak jsem musela levou, ale bez prehozenych tlaxitek to mozek nedava, jina tuka mu nevadi, ale prostě „levé“ tlačítko ovládá ukazováček.
@j.a.n.i1 používám pravou se vším všudy.
Když jsem někde nastupovala a chystaly mi myš k pc pro leváka, tak to pak stejne nedopadlo a vždy se to přehodilo jak pro praváky. Nikdy jsem ani nepřemýšlela nad tim, používat myš jako levák.
@EmmaFrost píše: Více
Ségra to má úplně stejný, nepozná na první dobrou pravou, levou. Nosí na pravé ruce náramek, bez něho to nedává
Nejvíc je to patrné, když řídí auto, jako odboč vpravo, vlevo… jak nemá náramek je ztracená a také má velmi špatnou orientaci, kde je, kam dojela, jak zpět.
@coffewomen píše: Více
To mi povidej, v dobach, kdy ještě nebyly nabigace a jak navigovala tatu na dovolenych, tak jsme meli stranu „ke me“ a „k tobě“ aby se furt nemusel divat, kam ukazuju ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
ségra má na křižovatce zase nahoru a dolů, takže všichni v autě sledují, která strana je víc do kopce, jestli pravá nebo levá
![]()
Dcera 12 let, pravé oko levá ruka (jediná levačka v široké rodině). Levou začala psát okamžitě a měla ji dominantní už od 3-4 let. Je pomalejší, v TV není nejlepší, ale nemá problém se čtením, psaním a i pravou x levou rozeznává bezchybně od cca 4-5 let. Já mám zkříženou lateralitu také a jsem trotl na pohybové aktivity typu vybíjená a určení pravé a levé někdy vyžaduje soustředění. Se čtením a psaním jsem taky problém nikdy neměla.
Syn to ma diagnostikovane od skolky, levá ruka prave oko.Je levák, nezměnilo se to.Ze začátku měl díky tomu jen problem, ze psal zprava doleva a zrcadlově, ale časem se to srovnalo. Tahne mu na 16 a v pohodě.
Mám syna pravá ruka levé oko. Je mu 11. Je nešikovný, plete si strany, píše jako kocour. Taky je dysgrafik, nevím kolik v tom má prsty zkřížená lateralita. Má problém se sporty - trvá mu déle, než se něco naučí, ale pak je to v pohodě. Chodil později, naučit se chytat a házet byl trochu porod, chtěl střílet z luku, ale to prostě nešlo. Tedy vystřelí, ale nic netrefí. Prostě napasovat do toho pravou ruku a koukat levým okem to nějak nefunguje. Když začínali s kružítek v matematice, tak jsem to taky dlouho rozdýchávala, ale už to docela jde. I když pořád to jeho rýsování není přesné. Pár milimetrů sem, pár tam. Tam kde se to má potkat se nikdy nepotká. Ale když se na to kouká s pěti metrů, tak to ujde.
Prostě na činnostech po té, co se to v potu tváře naučí pak není poznat, že má zkříženou lateralitu. Nové činnosti problém. Pořád míří levým okem a škrábe (psaní to fakt není) pravou rukou. Sám se naučil všemi deseti na klávesnici, jde mu docela ping pong i když to v začátcích vypadalo, že to nikdy nepůjde.
Nevím co mám já, za nás se to nezkoumalo. Myslím, že mám taky zkříženou, nebo nevyhraněnou. Hodně činností dělám levou, nebo opačně než praváci, pletu si strany. b, d od sebe nerozeznám, když nejsou ve slově. Někdy, když to není vyhraněné, ta se to podle mě může člověk naučit/přeučit a nerozená se to.
Mám dominantní levou ruku a pravé oko. To je prý nejméně výhodná kombinace. Většinou se mi s tím ale žije úplně v pohodě. Já mám těžkosti jenom u sportu (mizerná koordinace hlavy a končetin), u úpravy vlasů (mám potíže porozumět tomu, jak mám hýbat rukama, aby to v zrcadle dělalo to, co chci) a u řízení. Musím se aktivně soustředit na to, kterou rukou a nohou mám co dělat, takže pak nestíhám sledovat značky, pruhy, lidi… Je to tak vysilující a já tak mizerná řidička, že radši neřídím. Naštěstí já řídit nepotřebuju… Jestli to může zmizet, to nevím. Myslím, že se s tím spíš lidi tak sžijí, že to na nich už nepoznáte. U mě si jednou za uherák někdo všimne, že píšu levou, ale příbor držím jako pravák. Jinak to poznat není…