Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak mám další dotaz. Řešíme letní dovolenou, rádi bychom dvě oddělené místnosti kvůli spaní dětí atd. Ale s ostatními požadavky už to je finančně dost náročné. Cenově vychází lépe klasické hotelové pokoje se dvěma přistýlkama. Ale u toho se bojím jak bychom praktikovali nejen večerní spaní, ale i poobědový odpočinek pro malou.
Napište mi prosím jak jste to případně zvládali vy. Předem díky za odpovědi.
Finančně neporadím, přiznám se, že to příliš nězkoumáme (nejsme až tak nuceni). Praktikujeme už nějakou dobu dva pokoje - dřív dva dvoulůžkové, přičemž do jednoho jsme si přivezli dvě postýlky pro malé, teď už jeden dvou pro nás a jeden 4lůžk pro děti. Právě jsme zpátky z hor, kde nám to fungovalo super, v noci všechny děti v jednom, my ve druhém, odp spaní malí do dvoulůžáku, my s velkými dětmi jsme hráli karty apod ve velkém. Časem ale vidím, že budeme muset hledat tři dvoulůžáky nebo nějaké apartmány s více ložnicemi, velké děti s malými už moc nechtějí být.
My jsme byli na dovči je to dva roky a měli jsme jeden pokoj /já, manžel, syn roky a ještě neteř/. A v pohodě. V poledne jsme spali všichni. Kdo nechtěl byl v kuchyni nebo na terase nebo v zahrádce vedle. A večer jsme chodili všichni spát až v noci, takže to bylo fuk.
A jelikož jsem byla v té době asi 4tt, tak i ty další věci šli stranou
![]()
Ahoj, my když můžem, tak si bereme apartmán. Je tam víc soukromí pro všechny. Ale teď, co kluci v noci fakt tvrdě spí, tak už by se dalo asi být i v jedné místnosti. Ale aspoň s terasou - jinak není úniku ![]()
No já se právě taky bojím jak bychom to v jednom pokoji zvládli.
Mám teda ještě jeden dotaz - čemu byste dali přednost - jeden pokoj s all inclusive nebo apartmán bez jídla. Já právě po zkušenostech z loňska bych uvítala opět all inclusive než se starat kde sehnat obchod s pitím, jídlem a trávit dovolenou u sporáku… ![]()
Nevím kolik máte dětí a jak staré. My máme teda jen jedno dítko, měli jsme jen 1 pokoj. Ďělali jsme to tak, že jsem šla spát taky nebo si četla na balkoně. Když usnula, vrátila jsem se do pokoje. A večer jsme zapnuli chůvičku a šli k baru na kafe. Za tu dobu usnula, pak jsme se vrátili do pokoje. Je zvyklá usínat sama, maximálně s někým, o kom je přesvědčená, že taky spí. S dbícím člověkem v jedné místnosti neusne. No a all inclusive je super vynález ![]()
Já doporučuju Turecko, tam mají i běžné pokoje dost prostorné, narozdíl od jiných zemí. My jsme tam loni dostali rodinný pokoj - 2 místnosti a 2 koupelny, aniž bychom si něco předem objednávali.
Ale dívám se, že starší už má 7 let, tak to by nemusel být až takový problém. My jsme taky byli připraveni na variantu 1 pokoje. Po obědě by syn byl s manželem buď někde v zahradě, v herně nebo ve vestibulu hotelu a díval by se na přenosné DVD. Kdyby si chtěl jít lehnout, tak by šel, až by mladší usnul. A večer zase - až usne malá, tak půjde spát zbytek.
Jde to, byli jsme takhle v létě 4 v jednom pokoji na chalupě.
Martina
Martino a nevzpomínáš si na název hotelu a na kolik to přišlo?
My byli loni taky v Turecku ve dvoupokojovém studiu a moc se nám tam líbilo, jenže to ještě Klárce nebyly dva roky, tak to cenově šlo. Ale letos by to bylo bohužel o 16 tis. navíc a to už je dost ![]()
Byl to hotel Oleander od Fischera. Ale cenu už si bohužel nepamatuju, byli jsme na 10 dnů, myslím, že kolem těch 60 000 to nějak bylo.
Martina
Martinko, díky za tip, hotel vypadá opravdu dobře. Ale mě ten hotel vyšel na 86 tis. Škoda ![]()
Holky, jak to je u cestovek s tím věkem dítěte? Chceme jet někam k móři koncem srpna, Niky bude mít 27.srpna 2 roky, myslíte, že to ještě „ukecáme“, aby ho brali jako dítě do 2 let…?
Tam se jedná asi o tu postel navíc, ne? Že oni v cestovce předpokládají, že dvouleté dítě už potřebuje svoji postel…? A taky má svoje místo v letadle..? Se omlouvám, že píšu jak debil
, ale byli jsme s dětma akorát loni autem v Chorvatsku, to byl Niky ještě roční prcek, tak s tím nemám zkušenosti. ![]()
Anduli, dítě nesmí do termínu návratu dovršit věku dvou let. A neukecáš to. My to zkoušeli, že nám stačí dětská postýlka, dítě na klíně v letadle. No, nejde to ![]()
Když se stihnete vrátit 26. srpna, bude zdarma - ale bez místa v letadla. Postýlka záleží na hotelu, jestli mají k dispozici a jestli půjčují zdarma. Když se vrátíte 27. srpna nebo dýl, neukecáte nic - bude to prostě v kategorii dítě od 2 do X let.
Gamo, a to si myslíš nebo víš z nějakého zdroje, že by mohla být Klárka zadarmo? Já se ptala u Firo i u Blue Style a všude mi řekli, že když má teď v dubnu dva roky, tak už máme smůlu.
Ernato - to je pravda, pokud bude mít tvá dcerka v dubnu 2 roky, tak už za ni budete muset na dovolené od dubna dál zaplatit. „Zdarma“ jsou jen děti do dovršení 2 let.