Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý večer,
mate někdo zkušenosti s endometriozou? Popřípadě jaké? Je pote žena opravdu neplodna?
To se takhle nedá říct. Jestli bude problém s otěhotněním nebo ne. Záleží na mnoha okolnostech. Záleží třeba na stupni endometriózy, jejím rozsahu a umístění
Já měla malé ložisko na břišní stěně a bez problémů jsem otěhotněla.
Já měla mimodelozni.. Při odstranění vejcovodu mi našli Bi endometriozu na pobrisnici kterou mi vypalovali. Jestli to byla příčina i toho mimodelozniho mi nikdo nebyl schopný říci. Možná náhoda. Záleží jak moc a co je postihnute. Jestli jsou srusty ve vejcovodu nebo na vaječníku či v děloze nebo klidně někde jinde. Endo se dá léčit hormonálně ale ne vyléčit. Vrací se… Nejlepší léčba je těhotenství…
@Ufinka87 ani těhotenství ti nedá jistotu vyléčení
@Nely2910 to se nedá říct, záleží na spoustě věcí..
@lachtanice86 ano těhotenství nevylečí endometriozu ale je to ta nejlepší léčba… Platí to co jsem psala a to, že endo se dá léčit ale nedá se vyléčit… Vrací se.. Proto jsem psala že něj léčba je těhotenství.
@Ufinka87 jsem rok po porodu a endo už mám zase zpět, takže ne, ani těhotenství neni lék, ani nejlepší, na takové výroky bych byla hodně opatrná. Takových jako já, znám mnohem vic co mají endo zpět do roka od porodu.
Byla jsem na laparce s endometriomem na vaječníku. Část mi museli vzít. Měla jsem i ložiska na pobřišnici. Doktorka říkala buď nasadit na čas hormonální léčbu nebo se snažit otěhotnět. Otěhotněla jsem hned po šestinedělí po laparce.
Ahojky otěhotněla jsem a na první kontrole v 7tt mi zjistili endometriom o velikosti 8×9cm na levém vaječníku. No bohuzel plod zamlkl (těžko říct, jestli příčinou byl endometriom) a dělali mi laparo a revizi. Proběhla jedna MS a otěhotněla jsem znovu. Teď jsem v 18tt ![]()
Mám endometriozu a tři děti. Záleží na lokaci nemoci. Nicméně těhotenství není lék, vrací se to. Vždy v plné parádě
Měla jsem endometriózu před prvním těhotenstvím, přeléčena těhotenstvím a nevrátila se ![]()
@Nely2910 ahojky já mám endometriózu na obou vaječnících, neprůchozí vejcovody a vaječníky srostlé k sobě za dělohu. Po laparoskopii se mi do 3 týdnů cysty vrátili i přes navozeny umělý přechod na 3 měsíce. Bez ivf se prý neobejdeme. Mám za sebou 2 cykly se ziskem pouze 1 embrya, to se chytlo ale v 5tt konec. Zítra jdeme na další konzultaci jaký bude další postup k vysněnému miminku.
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli je mezi vámi slečna/paní, která má/měla stejné problémy jako já, a přesto otěhotněla přirozeně? Jsem po laparoskopické operaci, kdy mi odstraňovali 2 srůsty endometriózy. Dle genetika mam špatná vajíčka, kdy se může plod narodit s Downovym syndromem.
Můžu verit v zazrak?
Měla jsem rozsáhlou endometriozu v malé pánvi, střevo srostle s delohou. Dvakrat laparo endo cysty. Hormonální léčba a doporučení na ivf. Zadarilo se přirozeně, jsem rok po porodu a zatím ok.
@Nely2910 Ahoj Nely, já mám endometriózu 3. -4. stupeň a mám ještě v děloze adenomyom. První jsem byla léčena lékem Visanne, který jsem brala 7 měsíců. Měla jsem uměle vyvolanou menopauzu, pořád jsem se potila a přibrala 5 kg. Potom jsem podstoupila laparoskopickou operaci, kde mně odstranily srůsty na střevech. Za 3 měsíce od operace jsem otěhotněla, bohužel to bylo mimoděložní těhotenství a odstranili mně vejcovod. Pak jsme zkusili IVF, napoprvé vyšlo a máme zdravého syna. Minulý rok jsem byla 2 x na KET a bohužel žádný nevyšel. Teď v lednu jsem byla na dalším ET v jiném centru, bohužel zase nevyšel. Asi budu muset zase na operaci a podstoupit vyvolání umělého přechodu 😔. Už mi bude 37 let, takže tento rok je poslední, co to budeme zkoušet.
Ahojky vsem😉 Mám na Vas dotaz? Jaké jste měli příznaky při endometrioze? Nebo Vám byla zjištěna až při vyšetření? Moc děkuji všem za Vaše odpovedi ![]()