Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ano já s ní mám - měla jsem tam bratra (dohromady tam byl dva roky).
První půl rok nebyl nic moc, stav hodně kolísal - někdy mu bylo lépe, jindy hůř. Ze začátku měl volnější režim, tzn. že byl na oddělení v patře, ale po určitém incidentu ho přesunuli na hlídané oddělení (na 14 dní), tam to měl celkem krušné a vím, že mu tam bylo hodně špatně (a to i z důvodu, jací tam byli spolupacienti).
Ono asi hodně záleží, s čím tam člověk je. Ale obecně, co vím i od jiných lidí, tak se tam o ně starají dobře (žádný problém s personálem jsme neřešili).
Ad snižování-zvyšování dávek léků (i to jsme opakovaně absolvovali) je podle stavu pacienta.
Anonym X
Překvapilo mě, že se ho doktoři sami neptali zda nemá nějaké vedlejší účinky. Až po dalších záchvatu. Doktor řekl, že měl vedlejší účinek sucho v puse, takže pil litr vody za hodinu a tím si zředil ty léky a proto se to zhoršilo, přitom bych předpokládala, že to někdo bude kontrolovat ![]()
On se tam dostal na základě manického záchvatu a týden před tím než měl jít domů dostal další
Ale diagnózu zatím nevědí…
Mě tam před 15 lety odvezly dědu. Byl to celkem korpulentní pán. Po 4 měsících zemřel hlady, měl sotva 50kg
takže z mého pohledu to bylo dost smutný
ale na druhou stranu tam odvezly mého spolužáka a dostal se z toho perfektně, dneska vede normální život a má rodinu. Myslím, že všude je něco o dvou stranách. Holt děda neměl štěstí, chudák, on byl taky poslední měsíce života dost schyzofrenní myslel si, že ho odposlouchává a sleduje STB
. Ale hlady teda zemřít nemusel ![]()
Jo to mi na nich vadí, že nekontrolují toho člověka jestli jí a pije atd. Dědy je mi líto.
A taky mi vadí, že když se stav zhorší, tak nedají sami vědět, ačkoliv na nás přítel číslo dal. Přítel měl dovolené telefonování hodinu denně a najednou nevolal, tak jsem měla bezesnou noc a až druhý den jsem tam volala a bylo mi sděleno, že se stav zhoršil ![]()
Já co si pamatuju, tak volaly tátovi, že děda je na tom špatně, do té doby taky nic, jenže táta byl zrovna na soustředění na kolech 350km daleko a než přijel / druhý den ráno/ tak bylo po dědovi
a co návštěvy, můžeš tam za ním nebo tě tam nepustí.
Uuprimne pokud trpi manio depresivni psychozou tak mu tam stejne nepomuzou. Snazila bych se ho dostat co nejdriv ven a pak hledat dobreho psychologa
@Anonymní píše:
Mě tam před 15 lety odvezly dědu. Byl to celkem korpulentní pán. Po 4 měsících zemřel hlady, měl sotva 50kgtakže z mého pohledu to bylo dost smutný
ale na druhou stranu tam odvezly mého spolužáka a dostal se z toho perfektně, dneska vede normální život a má rodinu. Myslím, že všude je něco o dvou stranách. Holt děda neměl štěstí, chudák, on byl taky poslední měsíce života dost schyzofrenní myslel si, že ho odposlouchává a sleduje STB
. Ale hlady teda zemřít nemusel
Já bych je žalovala měli mu aspon dát sondu nějak to řešit
@annaei píše:
Uuprimne pokud trpi manio depresivni psychozou tak mu tam stejne nepomuzou. Snazila bych se ho dostat co nejdriv ven a pak hledat dobreho psychologa
Ty se vyznáš v psychiatrii? Nemyslím si, že člověka s bipolární poruchou z jeho stavů vyseká psycholog.
Zakladatelko, to co se stalo je určitě nepříjemné, ale pokud se jednalo o první záchvat, může trvat trochu déle, než přítel na léčbu zareaguje.
Je to nevyzpytatelná nemoc (pokud ji tedy má), ale při dobrém nastavení medikace je šance, že přítel bude žít vcelku normální život. Pobyt v léčebně je vždycky náročné období, pro všechny. A měsíc je v případě psychiatrického onemocnění hodně krátká doba. Posílám podporu.
![]()
@Anonymní píše:
Překvapilo mě, že se ho doktoři sami neptali zda nemá nějaké vedlejší účinky. Až po dalších záchvatu. Doktor řekl, že měl vedlejší účinek sucho v puse, takže pil litr vody za hodinu a tím si zředil ty léky a proto se to zhoršilo, přitom bych předpokládala, že to někdo bude kontrolovat
On se tam dostal na základě manického záchvatu a týden před tím než měl jít domů dostal dalšíAle diagnózu zatím nevědí…
Diagnoza neni nejdulezitejsi dulezitejsi je, aby se naucil s tim zit. Nemaji v okoli nejakou skupinovou terapii nebo neco poeobneho. Jinak doktori se standartne tvari, ze vedlejsi ucinky neexistuji a az clovek s tim ma problem pak to resi
@Maddlen tim nerikam, ze nema pokracovat videt psychiatra nez stav bude 100% a dlouhodobe stbilizovan. Spis dobra terapie muze dlouhodobe mu pomoct zit normalne
@annaei píše:
@Maddlen tim nerikam, ze nema pokracovat videt psychiatra nez stav bude 100% a dlouhodobe stbilizovan. Spis dobra terapie muze dlouhodobe mu pomoct zit normalne
No, nejdříve jsi psala, že ho má odtamtud co nejdřív dostat (proto jsem i reagovala) - a to je nejhorší, co může udělat. Pokud už bude mít nastavenou medikaci a bude celkem obstojně fungovat, pak má psycholog své místo, to je bez debat.
@Maddlen Myslim to tak, že se má od tam tud, co nejdřív dostat a pak venku to dál ambulantně řešit s psychiatrem a psychologem.
Osobně moc lidí na psychiatrii, co by jim dlouhodobě pomohli neznám.¨Mě pomohli určitě v tom, že se děsim se tam vrátit a proto se snažim nedělat žádné excesy. Množství léku, co do mě byli schopný narvat bylo něco neuvěřitelného
Psychiatrie celkově je hodně neúspěšný obor co se léčení a vyléčení týká. Ale zase v případě bipolární poruchy… viděla jsem dost lidí, kteří se celkem stabilizovali. Naopak třeba v léčbě závislostí, těžkých depresí, složitých poruch osobnosti je neúspěch - dle mého soukromého pozorování - větší.
Zdravím, máte někdo zkušenost s psychiatrickou léčebnou Petrohrad? Přítel už je tam měsíc a mám pocit, že mu nepomáhají. Nejdřív mu snížili prášky, pak mu je zvýšili a dali ho na izolaci, ale tam se jeho stav zhoršuje. Už je tam měsíc a je na tom snad hůř než když tam šel. Díky