Zkušenosti s vakcínou johnson?

misaakk
25.8.21 18:51

zkušenosti s vakcínou johnson?

Ahoj četla jsem že se dělají po té vakcíny sražení na krevní jake máte zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7950
25.8.21 19:31

Jsme Johnsonem naočkovaní půl rodiny, v květnu, a komplikace žádné. V ordinaci jsem naočkovala přes 100 lidí a zatím všichni v pohodě. Ty krevní sraženiny (v kombinaci s nedostatkem destiček) jsou velmi vzácná komplikace. Uvádí se asi 1:100000. Ale komplikace je to závažná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
25.8.21 20:02

A jaký je na názor po 12. týdnu těhotenství? Je potom jedno, jakou vakcínou se těhotná nechá naočkovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
26.8.21 08:35

@Malineka naše vakcinologická společnost vydala doporučení aby se vektorovými vakcínami (Johnson a Astra) neočkovali lidé pod 60 let. Kvůli riziku trombotické trombocytopenie (trombozy v kombinaci s nedostatkem destiček). Takže v doporučení k očkování těhotných píší, že se mají očkovat mRNA vakcínami (Pfizer a Moderna). Co jsem koukala do SPC vakcín, tak u všech je napsáno to samé - jestli se dostává do mléka a přes placentu není známo, dle dosavadních zkušeností se zdá, že vakcíny jsou bezpečné. Ale doporučují podávat je těhotným jen v případě že riziko nemoci převyšuje riziko případného očkování. Tak si vyber. Já osobně bych se měla strach jako těhotná očkovat čímkoliv. Ale z toho co píší v SPC je to celkem jedno kterou vakcínu si vybereš. U nás je nejvíc zkušeností s Pfizerem, ale předpokládám, že v Británii budou zkušenosti i s Astrou a v USA s Johnsonem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
26.8.21 09:10

@Lucka1111 Mám právě strach, ale očkovat bych se bohužel potřebovala. Tlačí na mě v práci, potřebuju se dostat do zahraničí a jestli přestanou proplácet testy a řekli, že těhotné se mohou očkovat, tak si to budu muset finančně zajišťovat sama. Říkala jsem si, že ta jednodávková by mohla být menší zlo, než čekat 2 reakce po 2 dávkách.
Prakticky jdu příští týden na hematologii, tak by mi mohli zjistit, jestli mám málo destiček, nebo ne? No je to prostě celé na prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
26.8.21 10:55

@Malineka no ono je jedno kolik máš destiček. Ta trombotická trombocytopenie je imunitní reakce na tu vakcínu, tělo si vytvoří protilátky, které způsobí, že se destičky začnou shlukovat a pak se vyčerpají. Proč a u koho k tomu může dojít se neví. Takže případné rizikové faktory nedají odhadnout. Ale je to častější u mladých žen. S hematologem se určitě poraď. Kontraindikovaná ta vakcína u těhotných není, tedy podat se může. Jestli těhotenství nějak může zvýšit riziko té komplikace nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
26.8.21 10:56

@Lucka1111 Díky za názor a zkušenosti Luci! S doktorem to budu určitě řešit, ale ono co lékař, to názor. Jeden mi doporučuje jízdu na kole a druhý ji přísně zakazuje. Takže je z toho člověk na větvi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek