Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky, prosim skusene maminky o radu. Narodil sa nam syncek pred 2 tyzdnami. V porodnici skonstatovali ze vesetko je ok. Prva navsteva obvodnej pediatricky u nas doma prebehla 2 dni po navrate z porodnice - 6den zivota. Dr s malym strasne manipulovala, ale nepovedala o ziadnej zlomenine nic. Kazala mi ho dokonca davat kazdy den na brusko. Vcera sme boli na KO /14den/ a ona skonstatovala, ze klicek sa dobre hoji…o bolo po prve ked som o tom ze by mal mat zlomeninu pocula. Mojej Dr uz neverim, mam pocit, ze to sposobila zlou manipulaciou pred tyzdnom ona. Maly ma viditelnu a citelnu hrckupri krku ktoru predtym nemal. Co mam robit?
Pomozte radou, prosim.
Ahoj, já jsem se narodila se zlomenou klíční kostí. Stane se to při porodu, ale neboj, miminkům se to hojí dobře, nepotřebujou žádnej obvaz, nebo tak. Dr. určitě tvému synkovi nic neudělala. Možná myslela, že vás informovali už v porodnici..
Ahojky,
neboj. Ondras si take pri porodu zlomil klicni kost. Detem se to hoji velmi rychle. Jen nam v porodnici rikali, ze ho na brisko mame davat az tak za mesic, ale nas dr. rikal ze klidne i drive
Mysli si, ze spatnou manipulaci by zlomeninu nezpusobila, deti maji pruzne kosti a to by opravdu musela vyvynout velkou silu. A ta hrca je od toho jak se kost hoji a casem se to upravi. ![]()
diky holky. mne je len stale divne, ze nam to v porodnici nepovedali a nie je to ani v prepustacej sprave. Ta dr s nim nahadzovala vo vzduchu no…
nepovedala mi to ani pri tej prvej KO a hned ho davala na brusko.
Nemoze sa ta kosticka zle zrast?
Dello to je vazne divne
Proc ho hazela do vzduchu? K takove dr. bych take duveru nemela ![]()
Mam dr. rikal, ze se to nemusi narovnavat nebo delat jine procedury, ze to sroste dobre, i kdyby ty kosticky nebyly uplne idealne postavene.
Ahoj, dcera si taky při porodu zlomila klíční kost. V porodnici mi to řekli až třetí den. Nesměla jsem polohovat na bok na tu zlomenou stranu a na bříško až za 8 týdnů. Jinak ta boulička je v pořádku, dr tomu říkala svalek a dělá se právě při hojení.
Ahoj,
no já mám méně pozitivní zprávy ![]()
Každopádně se to asi stalo při porodu, sice nechápu, že na to při kontrole nepřišli, ale stává se leccos, že…
Nicméně dcera měla taky zlomenou klíční kost. Taky všichni říkali, že to sroste a nemám to řešit, akorát teda nedávat na břicho (minimálně měsíc), případně nepokládat na bok na tu stranu. No, na 100% to dodržovat nejde, ale snažila jsem se. Jo a taky ty ruce pevně nesvazovat.
Mám známou, která dělá rehabilitaci dětí, ta se na malou asi v měsíci podívala, udělala pár různých cviků a i já sama jsem viděla, že ta ruka se chová jinak, než druhá (měla ji vpěst, nenatáhla ji…). Přiznám se, že sama ač jsem to sledovala jsem si nevšimla.
Nebylo to ale nic závažného, tak jsme jen čekaly, jen jsem jí různě protahovala a pak se na dceru podívala tuším ve 3 měsících, bylo to pořád vidět, dostaly jsme novou várku cviků a už to vypadalo na Vojtovku. Nejdřív se neuměla opřít o obě ruce stejně - tu jednu měla vpěst, potom už byla na čtyřech a strašně dlouho se jen houpala a pak bylo vidět, že se o tu „slabší“ ruku neumí pořádně opřít.
Abych to shrnula, cvičily jsme pár cviků denně a bylo to v pohodě.
Každopádně ale doporučuju sledovat, případně si i „pro jistotu“ vynutit neurologa. Vím, že se to nestane pokaždé, nicméně asi si dovedeš představit, jak se celé tělo může vyvinout „nakřivo“, když se snaží kompenzovat jednu slabší ruku.
Určitě jsem Tě nechtěla vystrašit, jen si dej pozor..
Přeju krásné zdravé dítko!
Milada
Ahoj
Určo je to potřeba sledovat!!! Když se ti jenom trochu nebude zdát, že oběma ručkama pohybuje a chytá stejně, nebo se stejně neopře - určitě je potřeba navštívit rehabilitaci a začít cvičit!!!
V etrémní případě ( ale znám takového - dnes už dospělého člověka), to může skončit trvalým ochrnutím ruky!
Pokud neporadí Tvoje pediatrička, apk nejlépe zkusit rovnou tu rehabilitaci. Tam málokdy odmítnou. Bohužel příliš často vidí pacienty, kteří přichází dost pozdě.
Petit
Ahoj holky, naše malá 3 roky má taky zlomenou klíční kost, dnes jsme byli na pohotovosti, spdal s gauče. No dali ji ortézu akorát neměli tu nejmenší a zdá se mi že to má docela dost volné, má xs, asi potřebuje xxs ale tu na pohotovosti neměli, dr. rovnou říkal, že to má volnější ale má ji funkční, tak mě to ted docela znepokojuje aby jí to dobře srostlo. Můžu se zeptat jakou velikost té fixace jste měli vy? děkuji
Moje mala si taky pri porodu zlomila klicni kost. Hlavne nedavat na bricho a ne na bok co ma tu kost zlomenou. Me to rekli az kdyz nas pousteli domu. Ale mela to napsane ve zprave. No zmen detskou lekarku. Do vzduchu se s detma fakt nehazi.
Moje mala si taky pri porodu zlomila klicni kost. Hlavne nedavat na bricho a ne na bok co ma tu kost zlomenou. Me to rekli az kdyz nas pousteli domu. Ale mela to napsane ve zprave. No zmen detskou lekarku. Do vzduchu se s detma fakt nehazi.
@emicka22 emičko, tak přesně to se nám stalo taky před rokem, když měla malá tři roky, ale teda vel. si nepamatuju ))-: jen vím, že jsem jí to povolovala, protože to měla hodně utažené, povolovala jsem po konzultaci a prý ok, že nevadí, takže si myslím, že pokud se ti to zdá volnější, ale doktor říkal, že to je ok, tak bych tomu věřila
@Aty No ale má to teda dost volné, uvidím co nám řeknou za týden na kontrole a rtg. je děs jí uhlídat aby byla v klidu, lítá po bytě, dělá blboviny, jak kdyby nic, horší jak má spát to jí bolí a jsem zvědavá jak se jí v tom bude spát asi nic moc. jo a prosímtě nevíš co znamená ve zprávě: zlomenina klíčku v levo bez podstatmné dislokace?
No, že je to bezproblémová zlomenina a s tím spaním, vím, že izce trvalo tři dny než si zvykla a pak už byla úplně v poho a lítala taky ((-: dokonce s tím chodila do školky, bez problém-
Chtěla jsem se zeptat jak jste poznaly, že je ta klíční kost v pořádku? My máme napsánň 3tydny nedávat na bříško. Tak bych chtěla vědět, jestli už můžeme nebo ne.