Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den.
Nikde jsem nenašla stejnou diskuzi, tak třeba se někdo chytne ![]()
Posledního února jsem si zlomila na lyžích lytkovou kost. Posledni kontrola probehla 7.4. Dle rtg kost srostlá. Kontrolu mám pouze dle potřeby. MUDr říkal, ze noha ma nárok bolet ještě tak 2 týdny, pok by to mělo byt Ok. Jenže mě to bolí dost. Ani ne tak na dotyk, jako při chůzi nebo když si lehnu. Nejhorší je to v noci.
Nemáte prosím podobnou zkušenost?
Rehabilitace byla? Po opetovnem chozeni vetsinou dojde k aktivaci atrofovanych svalu a dost casto spatne (podvedome odlehcovani, atd) na rhb staci parkrat, aby Vam ukazali jak spravne zase zapojit ktere svaly. Dalsi vec, co dost boli a muze se stat, jsou „slepene“ vrstvy fascii. To je potreba najit a tlakovou masazi rozmasirovat.
Mela jsem kotnik na lego kousky, 15 sroubu, desticky. Po 4 mesicich jsem si ho sama rozchodila, ale nebyly spravne aktivovany svaly v prstech a okoli. Fascie slepene v lytku, bolesti v kotniku. Rozmasirovali mi fascie (chtela jsem bolesti umrit), ukazali mi par cviku na aktivaci mikro svalu a je to rok od urazu a ja jsem bez nasledku, jen jeste musim na vyndani zeleza.
@Scara ne, rehabilitace se nekonaly, teď to ani nejde.
Fascie je prosim co? V úterý to bude 14 dnů, co jsem byla na urazovce na kontrolu. Počkám asi ještě dva týdny a kdyžtak zajdu pořešit co dal. Měla jsem jen zlomenou kost, na štěstí kotník a vše okolo Ok. Vy jste si užila až až 🤦♀️
@Irisek83 píše:
@Scara ne, rehabilitace se nekonaly, teď to ani nejde.Fascie je prosim co? V úterý to bude 14 dnů, co jsem byla na urazovce na kontrolu. Počkám asi ještě dva týdny a kdyžtak zajdu pořešit co dal. Měla jsem jen zlomenou kost, na štěstí kotník a vše okolo Ok. Vy jste si užila až až 🤦♀️
Proc by nesly? Syn uz nekolik tydnu chodi na rhb s refrakturou
@Vemas tak přítel rehabilitace dostal od obvodní lékařky, dostal termín a ten mu byl následně zrušen.
@Irisek83
fascie jsou obaly svalu. Take ty pruhledne blany na mase napr. ![]()
Driv jsem o tom vubec netusila, ale jsou to takovy docela previti, kteri hodne ovlivnuji pohyb.
https://www.sk-darboz.cz/…enovat-.html tady to docela dobre popisují.
Doporucuju dobreho fyzio, jestlize je kost dobre posazena k sobe, dobre srusta dal ( vnejsi cast uz mate, jeste pracuje uvnitr) tak budete bez nasledku ![]()
@Vemas píše:
Proc by nesly? Syn uz nekolik tydnu chodi na rhb s refrakturou
Mně rehabky zavřeli, nestihla jsem dochodit. Ale snad by měli teď v pondělí otevřít.
@Scara mne se prave na druhé straně lýtka než byla zlomena kost udělal takový podkožní útvar. Jakoby sraženina. MUDr ze mám nosit volné ponožky, ale z těch to určitě není.
muže to byt ono?
U nas teda rhb jdou normalne, dokonce jsme si vybirali kam pujdeme ![]()
@Irisek83 Tak jde o to, v jaké části lýtkové kosti jsi to měla zlomené, jestli u kotníku nebo pod kolenem, tak by bylo lepší to řešit přes rhb, pokud jsi to měla zlomené někde ve střední části nebo dál od kloubů,, tak si osobně myslím, že by měla bolest časem sama odeznít, pokud ti to nepřekáží nijak v normálním fungování. Lýtkovou kost jsem měla též zlomenou, rhb jsem neměla, kost byla zlomená ve střední části, sádru jsem měla jen týden až 2.
@Lucka Svobodová nohu jsem měla zlomenou přesne v polovině lýtka. Zlomila se mi o lyzak. Měla jsem 10 dnů dlahu, pak 4 týdny o berlich bez došlapu. Teď je to dva týdny od kontroly kdy dle rtg kost Ok, takže dohromady 8 týdnu pokud dobre počítám a noha pří chůzi bolí a když je v klidu ještě víc.
kontrolu mám jen dle potřeby. Ty jsi to měla jsk? Jsk dlouho jsi na nohu neslapala a jsk dlouho té pak bolela? Přijde mi to dlouho ![]()
@Irisek83 Já jsem to měla poměrně vtipné, protože na při první návštěvě nemocnice mě poslali domů s tím, že mám obražený bérec, že to přejde a odmítli udělat rtg. Tak jsem se s tím smířila a měsíc jsem s tím pajdala, navštívila jsem znovu nemocnici, protože mi to už bylo divné a teprve po 4-5 týdnech od úrazy mi udělali rtg, kde zjistili, že to bylo zlomené, ale že už to srostlo i bez sádry, tu mi dali jen aby se neřeklo. Výsledek toho všeho, je že mám křivou nohu.
Noha mě bolela cca 2 týdny po sundání a pak to samo postupně odeznělo. Dej tomu čas, pokud to jde ta noha je ochablá, svaly “neví”, co mají dělat, protože byly xy týdnu znehybněný, musí si to znovu zvyknout, může tě tlačit i “svalek” vytvoří se kolem toho zlomeného místa, ta kost je jakoby zbytnělá v té části, kde byla zlomená.
@Lucka Svobodová Ježíš to jsou blbci
tak mě noha bolela jak cert, nedovedu si představit, ze bych na to chodila. 🤦♀️ Já musela sjet svah, dopajdat se k autu a pak na pohotovost. Ne tak s tím chodit takovou dobu. Je noha moc křiva?
@Irisek83 Vidět to trošičku je, že mám tu nohu víc vyboulenější do strany, ale nijak mě to neomezuje, spíš lituju toho, že jsem si v té době na ty blbce nestěžovala.
Ta počáteční bolest byla strašná, to si pamatuju, ale pak jsem to nějak rozchodila a až na drobný kulhání normálně fungovala no. Tak hlavně, aby ses ty zbavila té bolesti. 🙏🏻