Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, dcera 11 let si o víkendu zlomila ruku v předloktí, obě kosti. má to v sádře až k rameni a je v nemocnici, zítra ji asi pustí, a tak nevím, asi s tím děti bývají napřed doma? jak dlouho? dostanu na ni paragraf, když už je jí jedenáct? a jak pak se sádrou až k rameni chodí děti do školy, unese školní tašku, bude moct jet autobusem jako obvykle, dojde si na oběd v jídelně? jen přemýšlím, jak to skloubit s prací. nejspíš bude mít sádru měsíc…
Já bych nechala možná tento týden doma, paragraf dostaneš. Mezitím s ní zajela do školy, po cestě hledala překážky. Obědy a vše kolem si domluv s učitelkou. Určitě má nějaku kamarádku, co jí pomůže na záchod, nachystá učení atd. ![]()
Právě si říkám, že doma by se za chvíli nudila, ale cestu busem si neumím představit.
@lenk jak je dlouhá cesta autobusem? podle mě je to to nejmenší ![]()
U nás ve škole se dítěte se sádrou vždy ujali kamarádi. Klidně s ním chodili ráno od domu, nesli tašku, ve škole pomáhali svléknout, připravovat učení. Na obědě donesli tác pod nos, třeba učitelka nakrájela maso a zlomená ruka už jedla sama.
Dcera ma ted taje sadru- tedy ma zomeny „jen“ malicek, tak oproti Tve dceri brnkacka. Sla do skoly hned druhy den.
Na tvem miste bych ji nechala tento tyden doma, at se s tou sadrou „szije“, nauci se figle, jak s ni fungovat /toaleta apod./ a pristi tyden bych ji zkusila dat do skoly. Jak pisou holky-zkusit s ni projet trasu, jestli ma nektery spoluzak stejnou cestu, tak se domluvit na doprovodu. Ve skole ji na holickach nenechaji.
Myslím, že i v nemocnici ti řeknou, jak dlouho má být doma. A zkusila bych vymyslet, co bude nosit za oblečení. Třeba knoflík na džínách jde jednou rukou zapnout fakt špatně
(vlastní zkušenost).
Paragraf je myslím jen do 10 let
Jinak já jsem jako dítě taky měla sádru až k rameni a nijaké problémy si nepamatuju, jen jsem nemohla psát, protože to byla pravačka. Takže se neboj, tvá dcera je už dost velká a poradí si. V buse ji pustí sednout a ve škole poprosí spolužáky, když bude potřebovat pomoc. DDoma bych ji nenechávala, ať zbytečně nezamešká. I tak bude muset hodně dopisovat, pokud to má na pravačce.
@lenk
Zkus zajít do školy, učebnice tam mají určitě nějaké navíc a tak ji tu jednu sadu na nějakou chvíli půjčí nebo bude pracovat z jednich od spolusedícího, příp. nějaké listy okopírují. A z domu si bude nosit akorát pití a svačinu, příp. něco - vleze se to do nějaké tašky.
Doma bude zbytečně zameškávat. Slečna, co u nás měla takto sádru už v první třídě tak nosila sukni na gumu (pravděpodobně aby si ji dokázala na WC sama stáhnout).
Na obědě - buď výběr jídla, které se dá jíst jednou rukou nebo si nechat třeba maso pokrájet.
Já jako dítě měla každou chvíli zlomenou ruku. Měla jsem křehké kosti a nepamatuji si, že by mě mamka nechávala doma. Jen to většinou byla pravačka a tak mi mamka pak přepisovala sešity od spolužáků.
Tak nechala bych ji urcite do patku doma, aby se naucila co a jak s tou sadrou, pak uz bych ji v po poslala do skoly, ikdyz bude sedět, bude neco slyšet, lepší net byt doma a pak to dohánět. Urcite ma nejakou nej kamarádku, pomuzou, treba s ni i v pondeli do te skoly zajdi a popros je. Verim, ze to zvladnete ![]()
Tašku bych dala nějakou přes rameno, oblečení takové, aby si gatě dokázala sama natáhnout, s obědem jí kámošky pomůžou, v buse ji pustí sednout a i kdyby ne, tak tam to vidím jako bezproblémové ![]()
Ahoj, dcera měla v 5. třídě zlomenou ruku, sádru až do podpaží. Nebyla teda v nemocnici. Týden byla doma, bolelo ji to. Taky jsme musely vymyslet dost praktických věcí, např oblečení - do svého se moc nevešla tak jsem jí půjčila nějaká svoje trika, mikina pouze rozepínací a taky nějaká širší, kalhoty pouze na gumu, aby byla schopná se sama obsloužit na WC. To zjistíš až bude doma co všechno zvládne a nezvládne. Třeba česání byl problém, normálně je do školy vypravoval tatínek a ten teda učesat její dlouhé husté vlasy nezvládal takže až holky ve škole nebo učitelka
Ve škole hodně pomáhaly spolužačky, hlavně v jídelně. Nikam nedojíždí takže to bylo jednoduché, táta jí nosil tašku až do školy, máme ji před barákem. Ale to byste mohli zkusit s pomocí nějakých kamarádek, které jezdí s ní. Určitě to zvládnete, ze začátku jsem z toho byla velmi vykolejená, ale za ten týden jsme to tak nějak vymyslely a šlo to. Vysokou sádru měla 3 týdny, pak jí to od lokte odstranili a dokonce nás doktor poslal na hory, protože byly zrovna jarňáky
Opět největší problém rukavice
Jo a měla pravou ruku takže prostě psala levou, docela se za tu dobu vypracovala ![]()
@bejbyn píše:
Paragraf je myslím jen do 10 letJinak já jsem jako dítě taky měla sádru až k rameni a nijaké problémy si nepamatuju, jen jsem nemohla psát, protože to byla pravačka. Takže se neboj, tvá dcera je už dost velká a poradí si. V buse ji pustí sednout a ve škole poprosí spolužáky, když bude potřebovat pomoc. DDoma bych ji nenechávala, ať zbytečně nezamešká. I tak bude muset hodně dopisovat, pokud to má na pravačce.
Neni, záleží na zdravotním stavu, na mě ho máma dostala i jako na dospělou, když jsem měla čtyřicítky a nebyla schopná sama udělat ani krok.
@radkka píše:
Neni, záleží na zdravotním stavu, na mě ho máma dostala i jako na dospělou, když jsem měla čtyřicítky a nebyla schopná sama udělat ani krok.
Přesně tak a u 11 letého dítka s vysokou sádrou bych to viděla skoro automaticky na prvních několik dní - ten týden, pak už bych ji taky poslala o školy.